Zgomot in calorifere. Afla cum sa il opresti, dar mai ales care sunt cauzele care duc la aparitia acestui fenomen. De ce apar aceste zgomote si cum ar trebui sa procedezi in acest caz. Iata ce trebuie sa stii si tu!
Zgomot in calorifere. Cum sa il opresti si ce trebuie sa faci
Trebuie sa recunoastem faptul ca orice zgomot aparut in calorifere este destul de enervant, mai ales pe timpul noptii, atunci cand incerci sa te odihnesti. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii ce il cauzeaza, dar mai ales cum sa il opresti.
Bineinteles, un usor suierat aparut in calorifer este absolut normal si poate fi cauzat de un robinet termostatic ce va limita debitul de apa. Totusi, daca auzi un galgait de apa in calorifere ori vibratii sau batai, afla ca acestea nu sunt deloc normale.
Principala cauza care duce la aparitia unui zgomot in calorifere este aerul. Bulele de aer sau gaze se pot forma in sistemul de incalzire, asa ca te vei lovi de acele zgomote.
Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie doar sa faci aerisirea caloriferelor. Daca inca nu stiai, aerisirea trebuie facuta de cel putin o data pe an, de regula se va face inainte sa dai drumul la caldura atunci cand vine toamna. In acest caz nu poti face nimic, doar sa astepti ca temperatura sa fie constanta.
Depunerile de calcar din centrala pot duce la aparitia zgomotelor din calorifere. Din aceasta cauza, va aparea aer in instalatie, iar debitul de apa va fi restrictionat. Pentru a preveni acest fenomen poti folosi solutii anti-calcar sau apa demineralizata.
De asemenea, un zgomot in calorifere poate aparea de la dilatarea sau contractarea metalului. Din cauza caldurii metalul se va dilata, iar atunci cand instalatia este oprita sau reduci temperatura acesta se va contracta.
Bineinteles, aparitia aerului este cea mai mica problema. O alta poate fi coroziunea sistemului de incalzire. Daca acesta este prea vechi, in interiorul sistemului de incalzire metalul va oxida si va duce la aparitia namolului ce are o culoare maro inchis sau neagra.
Citeste si: Cum sa faci aerisirea caloriferelor si care sunt pasii
Vestea proasta este ca acel namol poate bloca tevile sau caloriferele, asa ca asta va duce la aparitia zgomotelor. Mai mult, este posibil sa nu se incalzeasca caloriferele in partea de jos, iar apa sa fie de culoare neagra atunci cand le aerisesti.
Pentru a scapa de acel namol va fi necesara o spalare instalatiei de incalzire. Totodata, pentru a preveni aparitia namolului poti folosi si o solutie cu inhibitori care stopa coroziunea sistemului si aparitia gazelor.
La final, iti mai spunem ca o alta problema ce duce la aparitia unui zgomot in calorifere este viteza pompei de recirculare. Daca aceasta este prea mare, atunci pot aparea acele zgomote. Pentru a rezolva, va trebui sa reduci viteza pompei, insa dezavantajul este ca incalzirea din calorifere se face mai incet.