Umidometru lemn. Cum sa il folosesti si de ce este util cand cumperi lemne de foc
Umidometru lemn. Cum sa il folosesti si de ce este util cand cumperi lemne de foc

Umidometru lemn. Cum sa il folosesti si de ce este util cand cumperi lemne de foc


Umidometru lemn. Afla cum sa il folosesti in mod corect, de ce este util atunci cand vrei sa cumperi lemne de foc si care este umiditatea recomandata. Iata ce trebuie sa stii si cat timp este nevoie ca lemnul de foc sa stea la uscat inainte de a il folosi.

Umidometru lemn. Cum sa il folosesti si de ce este util cand cumperi lemne de foc – Cuprins:

Umidometru lemn. Ce este si cum sa il folosesti

Umidometru lemn
Umidometru lemn

Umidometru lemn. Daca nu ai auzit pana acum, trebuie sa stii ca acesta este un aparat pentru masurarea nivelului de dumiditate din lemn. 

Totodata, poate fi utilizat pentru a masura umiditatea din hartie, carton, dar si pentru materiale de constructii precum betonul, caramida, mortarul sau tencuiala. Mai poate fi folosit si pentru a masura temperatura din aer sau dintr-o anumita incapere.

Nu trebuie sa fii un expert pentru a il folosi. Practic, aparatul este echipat cu doi electrozi sau pini de masurare, iar acesta iti va afisa valoarea umiditatii pe un display LED.

In functie de model, umidometrul se poate incarca la priza sau vine echipat cu baterii. Bineinteles, pretul difera asa ca va trebui sa il alegi pe cel pe care crezi. Poti cumpara un umidometru de pe Emag.ro.

Cat timp trebuie sa lasi lemnul de foc la uscat

Lemne de foc puse la uscat
Lemne de foc puse la uscat

Acum ca stii ce este acela un umidometru pentru lemn, ar trebui sa stii si care este nivelul de umiditate indicat pentru ca lemnele sa aiba o putere calorica mare.

Dupa cum bine stii, lemnul de foc trebuie sa fie cat mai bine uscat inainte de a fi utilizat. Totusi, de regula vei gasi lemn de foc verde, iar asta inseamna ca va trebui sa il lasi la uscat daca vrei sa furnizeze caldura dorita.

Nu uita ca lemnul uscat scoate si mai mult fum, iar astea inseamna ca se va depune mai multa funingine pe horn sau in interiorul centralei. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

Citeste si: Lemne de foc. Cum sa le alegi in functie de puterea calorica

Procentul de umiditate pentru lemnul de foc trebuie sa fie de 12-15%, insa cu cat este mai mic cu atat mai bine. Daca o sa cumperi lemne de foc verzi, acestea trebuie sa stea la uscat in jur de 2 ani pana ce o sa poata fi utilizate.

Totodata, pentru ca lemnul sa se usuce in toata aceasta perioada trebuie sa fie depozitat sub forma de busteni crapati. Daca o sa pastrezi buturugi sau busteni intregi, acestia se vor usca mult mai greu.

In cazul in care o sa utilizezi lemnele verzi, puterea calorica acestora este mult mai mica. Pe scurt, o sa folosesti mai multe lemne decat de obicei pentru a incalzi locuinta.

La final, iti mai spunem ca lemnul de carpen este una dintre cele mai bune alegeri pentru a fi folosit la incalzire. Acesta este cel mai eficient din punct de vedere al puterii calorice, de 3940 Kcal/kg.