Lemne de foc. Cum sa le alegi in functie de puterea calorica
Lemne de foc. Cum sa le alegi in functie de puterea calorica

Lemne de foc. Cum sa le alegi in functie de puterea calorica


Lemne de foc. Afla cum ar trebui sa le alegi in functie de puterea calorica si care sunt cele mai bune lemne pentru incalzirea in sobe ori pentru a le folosi in semineu. Ce trebuie sa stii daca folosesti lemnul pentru incalzirea in sezonul rece.

Lemne de foc. Cum sa le alegi in functie de puterea calorica – Cuprins:

Lemne de foc. Cum sa le alegi si ce putere calorica au

Lemne de foc
Lemne de foc

Poate nu ai luat in considerare acest lucru pana acum, insa atunci cand cumperi lemne de foc pentru iarna, ar fi bine sa stii si ce putere calorica au acestea pentru a te asigura ca vei avea parte de confortul dorit in sezonul rece.

In cazul in care nu stiai, cel mai bun lemn pentru a fi folosit in sobe la noi in tara este lemnul de carpen, acesta oferind cea mai mare putere calorica. Dupa aceea, pe locul doi se situeaza lemul de brad, fag, stejar si salcam. In general, trebuie sa stii ca lemnul de esenta tare are si o putere calorica mai mare.

Citeste si: Cum sa ai grija de soba ta. 13 lucruri pe care sa nu le pui niciodata pe foc

Atunci cand cumperi lemne de foc pentru iarna ar fi bine sa eviti lemnul verde sau cel al carui grad de umiditate este crescut. Este indicat ca atunci dupa ce ai cumparat lemnul, sa il tii la uscat timp de 2 ani pentru a te asigura ca va avea cel mai mare randament atunci cand este ars.

Lemnul de carpen ofera o putere calorica de 3940 Kcal/kg, in timp ce lemnul de fag are o putere calorica de 3600 Kcal/kg. Lemnul de brad ofera o putere calorica de 3719 Kcal/kg atunci cand este ars, in timp ce salcamul are o putere calorica de 3600 Kcal/kg. Stejarul are o putere calorica de 3460 Kcal/kg.

Semineu
Semineu

Mai trebuie sa stii ca lemnul pe care il utilizezi in soba nu ar trebui sa aiba substante chimice, asa ca nu este indicat sa folosesti lemn ce provine din constructii sau care a fost utilizat in diferite domenii. Cu cat este mai natural si curat, lemnul este mai bun pentru foc. 

Umiditatea lemnului nu trebuie sa depaseasca 20%. Explicatia este foarte simpla: umiditatea din lemn scade si puterea calorica. Mai mult decat atat, umiditatea ridicata duce si la aparitia funinginii, care se va acumula si se va intari pe peretii camerei de ardere. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii si cum sa cureti cosul casei, evitand riscul de aparitie a unui posibil incendiu.

Pentru a se usca uniform, bucatile de lemn nu ar trebui sa aiba o grosime mai mare de 15 centrimetri, iar acestea trebuie asezate intr-un spatiu cu o ventilatie foarte buna. Nu uita de siguranta ta, asa ca ar fi bine sa respecti aceste recomandari.