Metode de spart nuci. Cum sa cureti nucile de coaja, usor si rapid
Metode de spart nuci. Cum sa cureti nucile de coaja, usor si rapid

Metode de spart nuci. Cum sa cureti nucile de coaja, usor si rapid


Metode de spart nuci. Cum sa cureti nucile de coaja rapid, fara sa sfarami miezul, folosind cele mai usoare metode. Invata cum sa folosesti apa fiebinte pentru a indeparta cojile lemnoase, dar si care este cea mai buna perioada de recoltare.

Cum sa cureti nucile de coaja. Usor si rapid! – Cuprins:

Cand se culeg nucile

Cand se culeg nucile
Cand se culeg nucile

Nucile sunt numai bune de cules in momentul in care pericarpul (adica acel invelis verde care iti pateaza rau mainile) incepe sa crape si sa se poata indepartaza usor de coaja tare (endocarpul). In acelasi timp, vei observa ca nucile incep sa cada singure la radacina pomilor.

Trebuie sa stii ca fructele nu se coc niciodata in acelasi timp, la toti pomii. Acest lucru tine si de cata lumina a ajuns la fructe, unii fiind mai stufosi, spre exemplu, dar si de cantitatea de substante nutritive de care a beneficiat. De asemenea, coacerea tine de caracteristicile solului in care este fixat. Astfel, exista nuci cu coacere timpurie, semitimpurie si tarzie.

Din acest punct de vedere, perioada de maturare si deci de recoltare a nucilor din tara noastra, tine de la sfarsitul lunii august, pana la sfarsitul lunii octombrie, iar in cadrul aceleiasi regiuni, are o durata de 2-3 saptamani.

Este recomandat ca nucile sa fie culese in tihna si in niciul caz sa nu grabim operatiunea. Cum am mentionat deja, se coc treptat si incep sa cada singure, mai ales dupa zile cu ploi sau zile racoroase.

Nuci verzi culese
Nuci verzi culese

Nucile ajunse la maturitate sunt cele mai bune atat la gust cat si din punct de vedere al calitatii lor nutritive. Cele coapte foarte bine au continut mic de apa si sunt bogate in uleiuri si substante proteice. Evident, sunt si mult mai gustoase.

Daca vei grabi recoltarea, adica sa le culegi inainte ca invelisul verde sa crape( se pot recolta prin scuturatul pomilor, lovirea ramurilor cu prajini, etc) te vei confrunta cu un fenomen extrem de neplacut in sezonul urmator, adica cu o productie mult mai mica decat daca vei astepta procesul natural de coacere si de desprindere de pe ramuri.

Citeste si: Cum sa cureti petele de nuci verzi de pe maini sau haine

Recoltarea se face personalizat, de la an la an. Daca este vorba de o toamna lunga, cu temperaturi ridicate si fara precipitatii, atunci nucile vor fi recoltate in momentul cand coaja verde din interiorul coroanei este galbuie, prezinta pete brune, iar in varful nucii apar crapaturi lungi de 10-15 mm. 

In cazul in care vorbim de o toamna cu precipitatii si temperaturi scazute, recoltarea se va adapta in functie de cat de usor se desprinde coaja verde. Mai exact, se vor face incizii cu cutitul pe suprafata verde si daca se desprinde usor, atunci se pot culege. In caz contrar, se mai asteapta 3-4 zile si procedura se repeta.

Cand se va desprinde usor partea taiata din suprafata verde, inseamna ca pot fi recoltate.

Pentru si mai multa siguranta, inainte de cules fa urmatoarea proba. Ia 40 de nuci si pune-le intr-un vas cu apa. Daca dupa 12-14 ore cel putin 80% din nuci s-au decojit, inseamna ca a sosit momentul potrivit de cules.

Metode de spart nuci. Cum sa spargi corect nucile

Metode de spart nuci
Metode de spart nuci

Daca recoltarea lor nu-ti mai ridica probleme, atunci a venit momentul sa inveti si cum le poti sparge cel mai usor, astfel incat sa nu distrugi miezul.

Una dintre metodele la care poti apela este cea in care folosesti apa fierbinte.

Tot ce ai de facut este sa pui apa la fiert si sa o duci la punctul de fierbere . Indeparteaza oala in care ai fiert apa si adauga nucile. Asteapta pana coaja se inmoaie, adica jumatate de ora. Pentru a le tine in apa va trebui sa pui deasupra un capac mai mic decat recipientul de fierbere.

Acesta nu va permite nucilor sa pluteasca, ci le va impinge inapoi, in apa clocotita. Apoi, cu ajutorul unui cutit , vei putea sa spargi usor coaja si vei vedea ca miezul ramane intreg.

O alta metoda de indepartare a cojii lemnoase este si cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Va trebui sa infigi varful in partea inferioara a nucii, acolo unde a fost codita. Va trebuie sa manevrezi cutitul cu mare atentie pentru a nu te rani.

Cele mai multe nuci se vor sparge bine, adica fix la jumatate. Cele care nu se vor crapa bine le vei putea crapa ulterior cu un ciocan usor. Nu folosi unul greu, de 1 kilogram, pentru ca riscul sa le sfarami este major.

Daca nuca nu se desface pe jumatate in totalitate, este nevoie sa apuci cele doua parti si sa le despici cu mainile. Indeparteaza membrana si vei ramane cu cele doua jumatati de miez intregi. Cand nuca este despicata, tot cu ajutorul varfului de cutit va trebuie sa scoti cu grija miezul.

Ca treaba sa mearga extrem de repede, este indicat sa le spargi intai pe toate si apoi sa indeprtezi coaja lemnoasa si sa colectezi miezul.