De ce se albeste ciocolata. Cum sa ii redai culoarea si ce poti face
De ce se albeste ciocolata. Cum sa ii redai culoarea si ce poti face

De ce se albeste ciocolata. Cum sa ii redai culoarea si ce poti face


De ce se albeste ciocolata. Afla de ce are loc acest fenomen, cum sa previi albirea, dar si cum sa ii redai culoarea ciocolatei. Iti mai explicam si daca mai este sau nu buna de consum. Iata ce trebuie sa stii si tu daca obisnuiesti sa consumi sau sa folosesti ciocolata pentru prajituri!

De ce se albeste ciocolata. Cum sa ii redai culoarea si ce poti face – Cuprins:

De ce se albeste ciocolata. Cum sa procedezi in acest caz si care sunt pasii

De ce se albeste ciocolata
De ce se albeste ciocolata

De ce se albeste ciocolata. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, cu siguranta ai gasit un pachet de ciocolata care s-a albit in timp ce era depozitata in dulap sau in vreun sertar. Bineinteles, se poate sa cumperi o ciocolata albita si din supermarket sau de la orice magazin.

Ei bine, afla ca acest fenomen este normal si se intampla din cauza diferentelor de temperatura din locul in care este depozitata ciocolata. Totusi, se poate intampla ca ciocolata sa ajunga in magazin albita deoarece a fost transportata sau tinuta in conditii improprii.

Aceste fluctuatii de temperatura si umiditate influenteaza cristalele de unt de cacao sau de zahar sa apara la suprafata ciocolatei. Albirea zaharoasa apare daca ciocolata este expusa in conditii de umiditate ridicata, iar zaharul se va dizolva si apoi se va recristaliza la suprafata.

Totusi, fie ca este vorba de albire din cauza untului sau a zaharului, trebuie sa stii ca acea ciocolata este sigura pentru consum. Albirea afecteaza doar textura, nu si aroma, asa ca poate fi mancata fara absolut nicio problema, insa o sa simti ca nu se va topi ca si ciocolata normala.

In cazul in care vrei sa schimbi felul in care arata ciocolata fie o poti topi, fie o poti folosi pentru a prepara un desert. Cea mai simpla metoda este sa o folosesti pentru a prepara o prajitura, insa o sa iti explicam si cum sa o topesti corect.

Ciocolata albita
Ciocolata albita

Pentru a o topi, va trebui sa folosesti metoda bain marie. Mai exact, o sa ai nevoie de o oala in care sa pui apa la fiert, iar in aceasta trebuie sa pui un castron. Pune ciocolata in acel castron si asteapta pana ce incepe sa se topeasca, amestecand cu ajutorul unei linguri.

Pentru a incuraja formarea de noi cristale stabile, va trebui sa adaugi si cateva bucatele de ciocolata normala, care nu are acea suprafata albicioasa. Amesteca incontinuu pana ce compozitia devine omogena, iar apoi pune-o intr-o forma pentru a se raci.

Citeste si: Cum sa faci ciocolata Dubai la tine acasa. Reteta si ingrediente

Ar mai trebui sa stii si cum sa pastrezi ciocolata in mod corect, pentru a preveni albirea acesteia. Ei bine, in primul rand trebuie sa faci asta intr-un recipient care se inchide ermetic, asta daca ai desfacut-o din ambalajul original.

Apoi, este necesar ca ciocolata sa fie pastrata la o temperatura constanta, cuprinsa intre 16 si 22 de grade Celsius. Daca este mai cald, atunci risti ca ciocolata sa inceapa sa se topeasca, iar apoi sansele de aparitie a acelor pete albe sunt destul de mari.

In cazul in care vrei sa pastrezi ciocolata in frigider, tine minte ca aceasta trebuie sa fie ambalata. Odata scoasa de acolo, va trebui consumata, pentru ca daca o sa o scoti si o sa o lasi sa se topeasca, te vei lovi de problemele de mai sus.