De ce ruginesc cutitele de bucatarie. Afla care sunt principalele cauze, dar mai ales cum sa le cureti si sa le faci sa arate ca noi. Ce trebuie sa stii si cum sa procedezi pentru a le reda stralucirea de alta data, iata ce trebuie sa faci.
De ce ruginesc cutitele de bucatarie. Cum sa le faci sa arate ca noi

De ce ruginesc cutitele de bucatarie. Daca si tu te-ai intrebat acest lucru, afla ca pot fi mai multe cauze pentru care lama cutitelor este afectata. Umiditatea sau ingredientele acide cu care cutitele intra in contact fac ca lama acestora sa inceapa sa rugineasca.
Pe langa cauzele mentionate, la ruginirea cutitelor mai contribuie si mancarurile sarate, dar si de la faptul ca anumite fructe, legume sau mancaruri contin anumite elemente care pot reactiona cu materialul din care este facuta lama cutitului.
Totodata, este foarte important sa cureti cutitele dupa fiecare folosire pentru ca daca o sa lasi acele resturi de mancare prea mult pe lama o sa fie mult mai greu de curatat, dar in acelasi timp o sa si rugineasca mai repede. Asadar, dupa fiecare folosire este indicat sa cureti cutitul cu apa calda si detergent de vase.
Umiditatea este un inamic destul de periculos pentru lama de la cutitele de bucatarie. Fie ca vorbim de apa care nu s-a uscat dupa ce ai curatat cutitele, fie ca vorbim despre umiditatea prea mare din locul in care tii ustensilele, acesti factori vor cauza aparitia ruginei pe lamele acestora.
Tocmai de aceea, expertii recomanda ca dupa fiecare curatare sa stergi lama cutitelor, dar si manerul acestora, cu o carpa uscata. Si daca tot am vorbit de maner, ar fi bine sa acorzi atentie si la locul de imbinare cu lama, pentru ca si acolo pot ajunge resturi de mancare ce trebuie indepartate.

Mai mult decat atat, este recomandat sa tii cutitele intr-un loc aerisit pentru ca daca acestea au un maner de lemn acesta sa aiba timp sa se usuce cum trebuie dupa fiecare spalare. In caz contrar, manerul o sa prinda un miros urat din cauza ca este tot timpul ud.
Daca din nefericire rugina a aparut pe lama cutitelor din bucataria ta, atunci ai mai multe optiuni de curatare. Spre exemplu, poti pune lama cutitului in otet si sa o lasi acolo timp de 5 minute, dupa care sa cureti lama folosind partea abraziva a unui burete de vase.
In cazul in care tot au mai ramas urme de rugina, poti face o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, iar apoi sa folosesti partea abraziva a buretelui pentru a indeparta acele urme in totalitate.
Citeste si: Cum sa ascuti un cutit. Cele mai bune metode
Rugina de pe lama cutitelor poate fi indepartata si cu ajutorul unui cartof. In cazul in care nu stiai, cartofii contin acid oxalic, iar acesta poate ajuta la curatarea acelor urme. Tot ce trebuie sa faci este sa tai un cartof pe jumatate, iar apoi sa cureti lama folosind acea leguma.
Dupa ce ai curatat cutitele, nu ar fi rau sa stii si cum sa previi aparitia ruginei. Este recomandat sa aplici putin ulei de masline pe lama cutitelor, dupa care sa le stergi folosind o carpa curata, pana ce nu mai ramane nicio urma de grasime.
Foarte important este si cum le depozitezi, asa ca asigura-te ca nu lasi cutitele foarte mult in chiuveta sau pe marginea acesteia dupa ce le-ai curatat. Si nu uita, tine-le intr-un loc unde acestea se pot usca fara probleme.



