De ce putrezesc cartofii. Afla care sunt cauzele pentru care cartofii putrezesc, dar mai ales cum sa ii pastrezi in mod corect pe perioada iernii. Ce trebuie sa stii si ce anume ar trebui sa eviti!
De ce putrezesc cartofii. Cum sa ii pastrezi in mod corect
Cartofii reprezinta un aliment de baza, asa ca de multe ori obisnuim sa cumparam o cantitate mai mare, pentru a ii putea folosi pe o perioada mai lunga.
Fie ca e vorba de sezonul rece, fie ca e vorba despre o recolta mai mare, cartofii trebuie pastrati in mod corect pentru ca in caz contrar, este posibil sa putrezeasca. Si totusi, de ce putrezesc cartofii?
Ei bine, principalul motiv care duce la putrezirea cartofilor il reprezinta bolile. Cele mai intalnite boli la cartofi sunt urmatoarele: mozaicul Y al cartofului, fuzarioza, alternarioza, putregaiul umed sau uscat al tuberculilor, fitoftoroza sau patarile.
In cazul in care sunt depozitati necorespunzator, bolile cartofilor pot evolua, ceea ce poate duce la pagube semnificative.
Pentru a putea obtine o recolta de cartofi sanatosi, este indicat sa eviti fertilizarea in exces cu azot, dar si sa faci tratamentele la timp. Daca nu stii ce tratamente sa aplici la cartofi de-a lungul anului, gasesti aici o schema de tratament.
De ce putrezesc cartofii. Foarte important este sa cultivi soiuri de cartofi care se pot pastra foarte bine. Nu toate soiurile rezista la fel, asa ca cel mai indicat este sa cultivi cartofi care se recolteaza mai tarziu. Iti recomandam sa alegi unul din aceste soiuri de cartofi romanesti.
De ce putrezesc cartofii. Se recomanda ca tuberculii de cartofi sa fie perfect uscati atunci cand se depoziteaza. In cazul in care tuberculii sunt umezi si cu noroi, pericolul de a infecta intregul depozit creste foarte mult.
Expertii recomanda sa pastram cartofii la o temperatura cuprinsa intre 3 si 5 grade Celsius, intr-un loc ferit de lumina dar care are o buna ventilatie.
Totodata, este indicat sa dezinfectezi locul in care urmeaza sa ii depozitezi, asa ca poti face asta folosind o solutie de permanganat de potasiu.
Citeste si: Cum sa previi inverzirea cartofilor si de ce se intampla asta
Inainte de a depozita cartofii pe care tocmai i-ai recoltat, este indicat sa ii lasi la uscat aproximativ 2 saptamani, in camere intunecate, dar care au o buna ventilatie.
Mai mult, daca observi tuberculi de cartofi deteriorati, germinati sau care sunt stafiditi, este bine sa ii arunci. Cartofii nu trebuie sa fie loviti puternic atunci cand sunt depozitati, pentru ca este posibil sa cauzezi rani care duc la putrezire.
Daca depozitezi cartofii in pungi, asigura-te ca acestia au cum sa respire. Nu de alta, dar este posibil sa se strice foarte repede daca sunt in pungi de plastic sigilate.