Cum scapi de gheata formata in frigider. Condensul si gheata din frigider sunt o problema cu care fiecare dintre noi s-a confruntat macar o data. Pe cat de neplacut este sa deschizi frigiderul si sa dai peste umezeala asta, pe atat de periculoasa poate fi acumularea de gheata pe peretii interiori ai frigiderului.
Cu alte cuvinte, condensul este un proces absolut normal care, desi e neplacut, nu are de ce sa te ingrijoreze, insa acumularea de gheata chiar poate fi daunatoare si poate distruge buna functionare a frigiderului tau.
De ce face gheata frigiderul
Poate ca si tu te-ai intrebat de ce face gheata frigiderul tau. Iar daca te intrebi cum ajunge umezeala asta in frigiderul tau, este important sa iti spun ca aerul rece retine destul de bine umiditatea si, cu cat este mai frig, cu atat mai multa umiditate se va acumula in frigider.
Trebuie sa mai stii ca umiditatea asta tinde sa apara pe peretele din spate al frigiderului pentru ca temperatura este mai scazuta acolo decat in fata, unde deschizi usa, iar aerul cald patrunde mai usor. Daca aceste picaturi de apa, care rezulta din condens, incep sa inghete, atunci apare gheata care, dincolo de faptul ca afecteaza temperatura de la nivelul frigiderului, il poate afecta si il poate defecta pe termen lung.
Iti mai spun ca gheata poate sa apara din mai multe cauze. Una dintre ele este ca ai setat temperatura prea jos, dar si ca ai incarcat foarte mult frigiderul. Condensul si gheata apar si daca deschizi frigiderul foarte des sau daca tii usa deschisa pentru mult timp. Este important sa dezgheti frigiderul, sa il cureti, sa incerci sa il tii mai putin incarcat cu alimente si sa verifici daca problema reapare. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum scapi de gheata formata in frigider.
Daca temperaturile de afara sunt foarte mari, asa cum se intampla, de exemplu, pe timpul verii, atunci compresorul frigiderului va rula mai mult pentru a putea mentine temperatura scazuta in interiorul frigiderului, iar asta poate produce gheata. Nu e o regula generala, dar e o ipoteza pe care o poti lua in calcul.
Verifica si daca garnitura de la usa frigiderului este sau nu etansa. Pentru ca daca nu este, aerul cald de afara se va strecura in interior, va produce condens si de aici pana la formatiunile de gheata nu e drum lung.
Trebuie sa mai stii ca umezeala si gheata din frigider pot fi cauzate de depozitarea de alimente calde sau bogate in apa. Ai grija, asadar, ca mancarea sa fie complet rece inainte de a o pune in frigider. Sterge legumele si fructele inainte de a le pune in compartimentul care le este destinat.
Cum scapi de gheata formata in frigider
Ca sa scapi de gheata formata in frigider, tot ce trebuie sa faci este sa il dezgheti si sa il cureti temeinic. Poti, insa, preveni aparitia ghetii… cel putin intr-o oarecare masura.
Asa cum ti-am spus deja, asigura-te ca mancarurile sunt complet reci inainte de a fi depozitate in frigider. Evita sa depozitezi alimente umede si, desi nu ti-am spus aici, am mai vorbit despre asta, fa tot posibilul sa nu depozitezi fructele si legumele in pungile in care le-ai cumparat pentru ca acestea vor favoriza condensul si, evident, aparitia ghetii.
Tine usile inchise si, de fiecare data cand le deschizi sa iei sau sa pui ceva in frigider, fii foarte atent sa inchizi etans usa. Verifica daca garnitura acesteia este etansa. Daca identifici ceva probleme, apeleaza la un specialist.
Citeste si: Miros urat in frigider. Cum sa previi formarea acestuia
Fii atent la diferenta de temperatura dintre mediul ambiental si cel din frigider. Cu cat diferenta este mai mare, asa cum se intampla vara, cu atat sansele de condens sunt mai mari. Totusi, se recomanda ca pe timpul verii, temperatura din frigider sa fie scazuta pentru a mentine alimentele proaspete.
Nu uita sa citesti si sa recitesti manualul de utilizare al frigiderului pentru a regasi sfaturi utile legate de buna functionare a acestuia, mai ales pe termen lung. De aceea, trebuie sa stii cum scapi de gheata formata in frigider.
Desigur, un sfat foarte important este sa acorzi frigiderului tau grija de care acesta are nevoie. Ti-am mai spus ca fructele si legumele mult prea coapte se vor strica in frigider si este important sa fie inlaturate de acolo atat pentru a nu contamina fructele si legumele din proximitate, cat si pentru ca tind sa produca umezeala, iar aceasta, am spus deja, poate deteriora frigiderul.
Verifica si termostatul pentru a te asigura ca temperatura nu este prea mare. In acest caz, va trebui sa reduci temperatura din frigider, deoarece acest lucru poate duce la formarea ghetii.
Mancarea calda sau prea multa mancare in frigider poate duce la acumularea de gheata. Pentru ca frigiderul sa functioneze la parametri optimi acesta nu trebuie sa fie plin pana la refuz.
De asemenea, este important sa il dezgheti si sa il cureti cel putin o data pe luna, mai ales vara cand sansele de condens sunt mai mari decat iarna.