Mirosul de canalizare care vine cateodata de la scurgerea din baie este extrem de deranjant, asa ca nu ar fi rau sa stiti cum se poate rezolva acest lucru. Iata cum sa scapi de mirosurile urate din baie si ce trebuie sa faci.
Care este cauza mirosurilor de pe tevile de scurgere din baie
De multe ori, cand intram in baie ne lovim de mirosul de canalizare, insa trebuie sa intelegeti ca oricat ati curata totul, nu veti rezolva nimic. Totusi, singurii vinovati pentru aceste mirosuri suntem chiar noi, iar obiceiurile zilnice provoaca aceste lucruri.
Scurgerea de la cabina de dus sau a unei cazi poate mirosi urat, asa ca trebuie sa intelegeti ca in aceasta se aduna sedimente de la pielea moarta, gelurile de dus, sapunuri, dar si de la firele de par care ne cad.
O alta cauza a mirosului de canalizare din baie poate fi teava de scurgere uscata. Acea teava in forma de „U” de sub chiuveta trebuie sa fie, de obicei, plina cu apa pentru a bloca gazele care vin din teava de scurgere. Daca aceasta se usuca, atunci nu mai exista nicio bariera sa opreasca acele gaze.
Se mai poate intampla ca scurgerea unei cazi de baie sau a unei chiuvete sa fie infundata, pentru ca acolo se pot acumula fire de par, sedimente de la geluri de dus, sapun etc. Totodata, teava se poate sparge sau crapa, iar acest lucru poate cauza probleme, dar si aparitia mirosurilor urate.
Cum sa elimini mirosul de canalizare din baia ta
Mirosul de canalizare din baia ta poate fi eliminat folosind mai multe metode, asa ca vi le vom arata pe fiecare in parte. Daca vrei sa eviti produsele din comert, atunci avem exact ce trebuie pentru tine.
Prepara o solutie din otet alb si bicarbonat de sodiu. Stim cu totii ca bicarbonatul de sodiu este un produs minune, asa ca putem prepara o solutie folosind si otetul, un alt ingredient ecologic ce poate ucide ciupercile, sa dizolve dopurile de grasime sau alte substante care produc mirosurile urate.
Pentru a o prepara o sa ai nevoie de 100 g de bicarbonat de sodiu, 200 ml de otet alb si 500 ml apa fierbinte. Pune apa la fiert, pana da in clocot, iar apoi adauga otetul alb si amesteca foarte bine. Bicarbonatul trebuie turnat pe teava de scurgere, iar apoi adaugi si solutia de apa cu otet.
Nu iti face griji daca va avea loc o reactie efervescenta si va iesi o spuma alba pentru ca este normal. Iti recomandam si acoperirea scurgerii cu un dop, pentru a lasa solutia sa actioneze pe perioada noptii. Dimineata, lasa apa fierbinte sa curga timp de 5-10 minute si ai sa vezi ca problema ta s-a rezolvat!
Totodata, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si impreuna cu zeama de la o lamaie si apa clocotita. Vom proceda la fel, adica adaugam 100 g de bicarbonat in scurgere, iar apoi adaugati jumatate de pahar cu zeama de lamaie.
Acidul citric va provoca o reactie chimica, dar nu va speriati si lasati asa actioneze timp de o ora. Dupa aceea, adaugati un litru de apa clocotita, care va desfunda teava de scurgere fara nicio problema.
Cu toate ca pare ciudat, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si impreuna cu 500 ml de Coca-Cola. In teava de scurgere se vor adauga doua linguri de bicarbonat de sodiu, iar peste acesta puneti si 500 ml de suc. Lasati solutia sa actioneze timp de o ora, iar dupa a ceea va fi nevoie sa puneti un litru de apa clocotita.
In cazul in care apa s-a evaporat din teava de scurgere, adica din acea forma de „U” despre care vorbeam mai devreme, lucrurile stau un pic mai simplu. Trebuie doar sa lasati apa fierbinte sa curga timp de 5-10 minute si problema e ca si rezolvata.
Mare atentie, ar fi bine sa verifici teava de sub chiuveta, pentru a te asigura ca aceasta nu curge sau daca este sparta. In acest caz, va trebui inlocuita, asa ca cel mai bine cumperi una noua sau chemi un instalator sa iti rezolve problema.
Sarpele de desfundat este si el o solutie, mai ales cand aveti un dop format din fire de par. Unele solutii nu pot actiona impotriva dopurilor mai mari, asa ca va trebui sa treceti la „artileria grea”.
Racordul chiuvetei din teava de scurgere ar trebui scos, iar pe urma sa introduceti sarpele pentru a desfunda. Cand veti ajunge la dopul format, va fi mult mai usor sa desfundati scurgerea si sa scapati de acele mirosuri urate!
Dupa ce ai eliminat dopul cu ajutorul sarpelui de desfundat, nu ar fi rau sa folosesti si una dintre solutiile de mai sus, cu bicarbonat de sodiu, pentru a te asigura ca teava de canalizare este curatata complet.
Sifonul de pardoseala este si el o sursa de miros, iar acesta functioneaza aproape la fel ca acel „U” din teava de scurgere, adica in corpul acestuia trebuie sa fie apa pentru a bloca mirosurile. Scoateti acel capac si vedeti daca exista apa, iar daca nu exista, mai intai curatati-l si apoi adaugati apa. Daca apa se scurge, atunci problema s-a rezolvat.