Cum sa prepari sampon bio. Iata cea mai buna reteta
Cum sa prepari sampon bio. Iata cea mai buna reteta

Cum sa prepari sampon bio. Iata cea mai buna reteta


Cum sa prepari sampon bio. Sampoanele din comert, indiferent de cat de bine impachetate sunt mesajele reclamelor care le promoveaza, sunt departe de a fi naturale sau de a contine ingrediente naturale. In fapt, spun unii dermatologi, contin o serie de compusi chimici similari celor din detergentul de vase… poate de aici si caderea parului si o serie de alte probleme care pot sa apara la nivelul scalpului.

Cum sa prepari sampon bio chiar la tine acasa – Cuprins:

Cum sa prepari sampon bio chiar la tine acasa

Cum sa prepari sampon bio
Cum sa prepari sampon bio

Daca te-ai saturat de produsele din magazine, o alternativa buna este reprezentata de sampoanele din farmacii, insa si aici ar fi de preferat sa te sfatuiesti cu un medic dermatolog pentru a te asigura ca faci alegerea potrivita. Asadar, alternativa ar fi un sampon bio.

Exista si varianta, imbratisata de un numar din ce in ce mai mari de femei, de a pregati singura samponul potrivit, cu o serie de ingrediente naturale si pe care le poti gasi in orice casa.

Avantajul cel mai mare este ca sampoanele de casa sunt preparate din uleiuri esentiale, din ingrediente naturale care sunt ceva mai prietenoase si cu mediul. Apoi, poti alege singura ce parfum, ce aroma sa aiba samponul cu care te speli. In plus, sunt extrem de accesibile pentru ca includ ingrediente la indemana oricui si care nu sunt deloc scumpe. Sunt usor de pregatit, nu necesita mult timp si nici prea multa pricepere si sunt multe variante de baza, astfel incat sa poti alege ce ti se potriveste cel mai bine.

Citeste si: Cum sa faci sampon natural pentru pisici

Cel mai important ingredient este baza de sampon, un produs care nu contine parfumuri sau coloranti si nu produce alergii si pe care il poti cumpara din orice farmacie.

Acestei baze de sampon ii poti adauga decocturi de plante sau uleiuri esentiale, miere, diferite sucuri de fructe sau de aloe vera.

Baza de sampon poate fi inlocuita cu sapun de masline sau glicerina, insa trebuie sa tii cont ca samponul obtinut in baza acestor produse nu poate fi pastrat mai mult de 7 zile si este important sa fie mentinut la rece, in frigider.

Pentru obtinerea bazei de sampon ai nevoie de 100 de grame de fulgi de sapun bio sau de sapun de masline si de un litru de apa plata. Apa va fi incalzita si apoi se va adauga sapunul amestecand pana ce acesta se dizolva complet. Dupa racire, aceasta baza se va pastra in recipiente de 250 mililitri.

Fulgi de sapun
Fulgi de sapun

Cum sa prepari sampon bio. Prima sugestie de sampon pe care il poti prepara in casa este cel uscat, un produs care ofera textura si ceva volum parului subtire, si care permite evitarea spalarilor foarte dese. Acest produs se obtine din amestecarea, in parti egale, de bicarbonat de sodiu alimentar si talc neparfumat.

Acest amestec se presara pe scalp si dupa 5 minute este periat pentru a fi eliminat. Bicarbonatul de sodiu poate fi adaugat in orice sampon, rolul acestuia fiind sa creasca puterea de curatare a produsului utilizat. Este important ca samponul pregatit cu bicarbonat sa nu fie intins pe lungimea parului deoarece tinde sa usuce firul de par, sa il deshidrateze.

Samponul cu argila confera volum parului moale si il fortifica, curatand cu blandete pielea capului. In acesta pot fi adaugate uleiuri esentiale sau ape florale. Pentru prepararea acestuia ai nevoie de:

  • 5 linguri de ghassoul, o argila speciala din Maroc
  • 250 ml de apa florala
  • cate 10 picaturi de ulei esentiale de rozmarin si de ulei de lemn de trandafir
  • 5 picaturi de ulei esential de ienupar
  • o lingurita de ulei de jojoba.

Cele 5 linguri de argila se vor lasa la infuzat in 250 ml de apa plata si, cand argila este hidratata, se adauga uleiurile esentiale si uleiul de jojoba. O lingurita de bicarbonat de sodiu va creste puterea de curatare a acestui produs. E un sampon care se obtine cu ceva costuri suplimentare, dar are un parfum special si merita efortul. Este o reteta foarte buna de sampon bio.

In functie de tipul de par, poti prepara mai multe tipuri de sampon.

Samponul pentru par uscat se obtine din urmatoarele ingrediente:

  • 40 ml de ulei de ricin
  • 1 ou
  • uleiuri esentiale

Uleiul de ricin si oul se amesteca bine, apoi se adauga uleiurile esentiale. Poti utiliza acest sampon si pe lungimea firului de par, la final clatindu-l cu apa calduta.

Samponul pentru par gras se obtine din urmatoarele ingrediente:

  • 40 ml de suc de lamaie
  • 15 ml de votca
  • 10 ml de ulei de migdale
  • un galbenus de ou

Sucul de lamaie se amesteca impreuna cu votca, apoi se adauga uleiul de migdale si galbenusul de ou. Amestecul se aplica pe parul umed si se clateste apoi cu apa calduta.

In fine, samponul pentru stimularea cresterii parului se prepara din 15 mg de gelatina si 2 galbenusuri de ou. Cele doua ingrediente se amesteca bine si se aplica pe parul umed. La final, se clateste cu apa calduta.