Cum sa pastrezi gutuile proaspete, pentru a rezista cat mai mult timp. Ce trebuie sa faci pentru ca fructele de toamna sa ramana proaspete, greseli de evitat pe perioada sezonului rece.
Cum sa pastrezi gutuile proaspete dupa ce le-ai cules
Cum sa pastrezi gutuile proaspete. Afla care sunt conditiile ideale in care trebuie sa tii fructele de toamna pentru ca acestea sa reziste cat mai mult timp.
Ei bine, pentru a te bucura de aceste fructe de toamna cat mai mult timp, acestea trebuie culese atunci cand ajung la maturitatea de recoltare. Perioada ideala de a culege gutuile este de la jumatatea lunii septembrie si pana la jumatatea lunii octombrie.
Bineinteles, culesul se face in functie de soiul de gutui pe care il ai in gradina ta, insa majoritatea soiurilor de la noi din tara se pot culege pana la jumatatea lunii octombrie.
Cu toate ca am fi dispusi sa spunem ca gutuile rezista mult mai mult decat merele sau perele pe care le culegem in luna septembrie, ar fi bine sa stii ca este de fapt invers. Majoritatea fructelor pe care le culegi pot fi pastrate in conditii optime pana in lunile decembrie-ianuarie.
Expertii ne spun ca gutuile rezista intre 100 si 140 de zile intr-un spatiu de pastrare cu temperaturi scazute precum beci sau pivnita. Atunci cand le asezi, tine minte sa nu pui fructele una langa alta, lasa spatiu intre ele pentru ca aerul sa poata circula.
Totodata, temperatura ideala de pastrara este cuprinsa intre -0.5 si +0.5 grade Celsius. Nu este indicat ca temperatura sa fie mai scazuta, deoarece gutuile vor ingheta si nu vor mai avea acelasi gust.
Tine minte sa verifici si umiditatea din spatiul de depozitare. Ideal, este sa ai o umiditate de 90%, pentru ca in jurul acestei valori gutuile vor rezista mai mult timp.
Gutuile. Beneficii si proprietati
Acum ca stii cum sa pastrezi gutuile, ar fi bine sa stii si ce proprietati au aceste fructe si de ce este o idee buna sa le consumi pe perioada sezonului rece.
In primul rand, gutuile ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, dar in acelasi timp si la prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai mult, gutuile reprezinta un adjuvant impotriva radicalilor liberi.
Gutuile contin si antioxidanti, ceea ce inseamna ca vor ajuta si la distrugerea celulelor canceroase din organism. Totodata, pulpa de gutuie contine si astringenti naturali ce vor ajuta la protejarea membranelor mucoase.
Citeste si: Pastrarea merelor peste iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Gutuile pot fi consumate in stare pura, dar pe perioada sezonului rece pot fi fierte sau coapte in cuptor. Consumate, gutuile pot ajuta la inlaturarea starilor de greata, dar si a raului de mare.
Fructele te ajuta sa si slabesti, asa ca iti mentionam faptul ca 100 grame de gutuie contin doar 57 de calorii. De asemenea, coaja de gutuie contine o cantitate mare de fibre ce iti va imbunatati digestia.
Datorita continutului de vitamina C, gutuile pot acoperi aproximativ un sfert din necesarul zilnic recomandat pentru un adult. Astfel, fructele iti pot ajuta sistemul imunitar.
La final, iti mai spunem ca daca o sa consumi gutui, acestea vor stimula circulatia sangvina. Gutuile contin fier, zinc, cupru, dar si minerale care au un rol important in producerea celulelor rosii!