Cum sa marinezi carnea in mod corect. Cat timp trebuie lasata
Cum sa marinezi carnea in mod corect. Cat timp trebuie lasata

Cum sa marinezi carnea in mod corect. Cat timp trebuie lasata


Cum sa marinezi carnea in mod corect. Gastronomia isi are secretele ei si pentru a putea obtine o mancare gustoasa, ar trebui sa stii ceva detalii care pot face diferenta. Marinarea carnii, in functie de tipul ei, este unul dintre aceste secrete si un aspect important daca vrei ca la finalul timpului petrecut in bucatarie sa te bucuri de gust si sa fii multumit de rezultatul obtinut.

Cum sa marinezi carnea in mod corect – Cuprins:

Cum sa marinezi carnea si cat timp sa o lasi

Cum sa marinezi carnea
Cum sa marinezi carnea

Evident, cand vine vorba despre marinarea carnii, asa cum am spus deja, cel mai important aspect este tipul acesteia. Pentru ca in functie de tipul de carne, vei opta pentru o marinada sau alta, iar procedeul in sine va fi facut intr-un anume fel, avand, evident, o durata bine stabilita in timp.

Unul dintre miturile care circula printre gospodine este cel potrivit caruia carnea care sta mai mult timp la marinat va fi mai gustoasa pentru ca va avea mai mult timp la dispozitie sa se fragezeasca si sa preia din aroma ingredientelor si a condimentelor care alcatuiesc marinada.

Este doar un mit. Bucatarii spun ca, din contra, cele mai multe tipuri de carne tind sa se intareasca daca sunt pastrate la marinat mult timp din cauza compusilor ceva mai acizi din aceste sosuri, compusi care sunt dati de otet sau lamaie.

Sunt multi care vorbesc ca regula generala despre un timp maxim de 20 de minute de marinare a carnii, indiferent de tipul ei. Am cautat mai multe informatii si am gasit, evident, retete diferite, in functie de tipul de carne pe care urmeaza sa il prepari termic.

Asadar, daca te apuci de marinat carnea de porc, trebuie sa stii ca aceasta poate petrece pana la 4 ore in marinada. Este important, spun bucatarii, sa nu folosesti castroane sau vase de metal pentru ca interactiunea dintre marinada si metal nu este cea mai fericita si schimba gustul aromelor utilizate.

Cum sa marinezi carnea de porc
Cum sa marinezi carnea de porc

Sunt recomandate, mai degraba, pungile de plastic cu fermoar, care se pot vida, recipientele de sticla cu capac, ermetice si ele pentru a se putea vida pentru ca, spun oamenii care se pricep, in timpul vidarii, porii carnurilor se deschid mai bine, iar marinada va patrunde si ea mai bine, mai adanc in carne. Te mai sfatuiesc sa tai carnea in felii subtiri pentru a facilita marinarea, iar daca ai ales o feliere mai groasa, sa intepi feliile de carne din loc in loc.

Cele mai folosite lichide pentru marinarea carnii sunt cele alcoolice, printre care berea, coniacul sau vinul. Este important, spun bucatarii, ca aceste bauturi sa nu fie turnate direct peste carne ci trase in tigaie cu diverse condimente, tocmai pentru a se evapora o parte din alcool, ingredient care, daca este pus direct pe carne, creaza cumva o bariera intre aceasta si condimente.

Citeste si: Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!

Este important ca, odata trasa la tigaie, bautura sa fie racita inainte de a fi turnata pe carne. Sucurile de fructe si legume sunt si ele utilizate, iar pentru carnea de porc cele mai potrivite sunt citricele, ananasul, papaya sau ghimbirul. Toate au in componenta ceva enzime care contribuie la fragezirea carnii si scurteaza timpul de marinare semnificativ, astfel incat intregul proces sa nu sara de o jumatate de ora. 

Uleiul este un element esential care trebuie inclus in orice marinada si asta deoarece el ajuta la formarea unei cruste la suprafata fripturii, in special a celei de porc. Sarea este responsabila de fragezirea carnii si, la fel ca uleiul, nu poate lipsi din marinada ta. Ceapa si usturoiul ofera o aroma speciala carnii, mai ales celei de porc, care se mai simte bine cand in marinada sunt adaugate frunze de rozmarin, salvie, oregano sau chiar chimen macinat.

Marinarea carnii de pui
Marinarea carnii de pui

In ceea ce priveste carnea de miel, trebuie sa stii ca aceasta trebuie sa stea la marinat peste noapte, adica 12 ore. Daca nu ai atat timp la dispozitie incearca sa o marinezi macar 2-3 ore. Regula este valabila si pentru carnea de ied.

Exceptia consta in situatia in care carnea in sine este foarte frageda. Pentru marinarea mielului ai nevoie de apa, sare, zahar, vin, ulei de masline, mustar, usturoi, dafin, coaja de lamaie, cimbru, rozmarin si piper.

Carnea de vita are nevoie sa stea la marinat intre 15 minute si 2 ore. Pe de alta parte, pentru a se fragezi, carnea de vita are nevoie de mai mult timp, asta inseamna undeva in jurul a 6-8 ore. Marinarea pentru 24 de ore este o greseala deoacere textura carnii se va strica. Sunt mai multe retete de marinare, insa ingredientul lor comun sunt citricele, fie ca vorbim despre lamaie, portocala sau grepfruit.

Marinarea puiului dureaza si ea pana la 2 ore si se face intr-un sos care este necesar sa includa un ingredient acid, unul gras, condimente si enzime, adica suc de lamaie sau otet, legume, nuci sau ulei, ierburi si siropuri de plante, condimente clasice si enzime precum cele pe care le gasim in iaurt, miere, suc de ananas sau lapte.