Cum sa gatesti o friptura ca la carte. 5 greseli pe care sa le eviti atunci cand folosesti aragazul si la ce ar trebui sa acorzi atentie pentru a obtine gustul perfect. Iata ce trebuie sa stii!
Cum sa gatesti o friptura, la aragaz, in mod corect
Daca esti printre cei care apreciaza o friptura buna si suculenta, atunci ar trebui sa stii si cum sa o gatesti la aragaz, pentru a obtine cel mai bun gust. 5 greseli pe care sa le eviti atunci cand faci o friptura la tine acasa.
Ei bine, atunci cand gatesti o friptura la aragaz, trebuie sa te asiguri ca tigaia are temperatura corecta. Nu este bine sa adaugi carnea in tigaia rece, deoarece aceasta se va lipi de suprafata tigaii. De asemenea, nu este bine sa adaugi carnea nici intr-o tigaie excesiv de fierbinte.
Cel mai bine este sa pui putin ulei in tigaie, sa observi cand acesta se incalzeste si abia atunci sa pui carnea la gatit. Daca din tigaia cu putin ulei a inceput sa iasa fum, inseamna ca focul este prea mare, asa ca da-l un pic mai mic si abia apoi pune carnea acolo.
De asemenea, este foarte important sa lasi carnea sa se gateasca uniform pe ambele parti. Carnea trebuie lasata pe fiecare parte pana ce se va rumeni si va capata o culoare maronie sau aurie. Atunci cand este gatita pe o parte, friptura poate fi intoarsa pe cealalta parte fara nicio problema si fara a se lipi de suprafata tigaii.
Atunci cand gatesti friptura, ai tendinta sa o intorci de multe ori. Ei bine, va trebui sa ai rabdare si las-o sa se gateasca uniform pe fiecare parte, nu o intoarce din 5 in 5 minute pentru ca nu vei grabi deloc procesul, din contra!
In cazul in care folosesti un foc mic pentru a evita sa arzi friptura, ar fi bine sa stii ca este gresit ce faci. Focul trebuie sa fie mai mare pentru ca si carnea sa se gateasca uniform si pentru a nu fi cruda la mijloc.
Citeste si: Cum sa dezgheti carnea in cateva minute daca nu ai cuptor cu microunde
Cea mai mare greseala este sa pui carnea direct din frigider in tigaie. Pentru ca este rece, carnea nu se va gati foarte bine si va fi cruda la mijloc. Este indicat sa lasi carnea sa ajunga la temperatura camerei, asa ca scoate-o din frigider cu 15-30 de minute inainte sa te apuci de gatit, pentru ca totul sa iasa ca la carte.
Dupa ce ai terminat de gatit, lasa friptura timp de 5 minute pentru a elibera sucurile naturale in mod uniform. O sa vezi ca are gust mai bun!