Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie, insa nu la gatit
Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie, insa nu la gatit

Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie, insa nu la gatit


Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie, ce poti face cu aceastea. Lamaile sunt printre fructele pe care le consumam cu mare drag si in sezonul cald si in cel rece. Vara sunt minunate pentru prepararea limonadei si a altor delicii racoritoare, in vreme ce iarna, lamaia isi gaseste loc in prajituri sau in diverse ceaiuri.

Daca te gandesti ca doar fructul este bun, in vreme ce coaja trebuia aruncata cat mai repede, lucrurile nu stau deloc asa. Pentru ca mare parte din aroma racoritoare si intepatoare se afla chiar in coaja de lamaie.

Trebuie sa stii ca tocmai datorita acestui fapt, ca parfumul se afla in coaja, poate ar fi o idee sa afli ce intrebuintari ii poti da, chiar la tine in bucatarie. Si care nu tin de domeniul gastronomiei.

Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie, insa nu la gatit – Cuprins:

Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie

Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie
Cum sa folosesti cojile de lamaie in bucatarie

Asadar, daca vrei sa scapi de mirosul neplacut din cosul de gunoi, pune cojile de lamaie pe fundul cosului sau, daca ai uitat si nu mai poti scapa de mirosul neplacut, dar nu ai timp sa duci gunoiul afara, atunci pune coji de lamaie peste gunoiul strans. Asta nu te va scapa de misiunea neplacuta de a duce gunoiul afara, dar va amana putin momentul.

Poti adauga coji de lamaie si in frigider tot pentru a scapa de mirosurile neplacute care se acumuleaza acolo mai ales pentru ca depozitezi mancare neacoperita sau lasi legume si fructe deteriorate.

Daca nu te dai in vant dupa aroma citricelor, poti pune in frigider, pe o farfurioara, bicarbonat de sodiu sau chiar boabe de cafea – ambele ingrediente absorb mirosurile neplacute la fel de bine ca si coaja de lamaie.

Trebuie sa mai stii ca nu doar zeama de lamaie, ci si cojile acestui fruct te pot ajuta sa scapi de petele de grasime. 

Cojile de lamaie te ajuta si sa scapi de mirosul greu de mancare cand esti in bucatarie. Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-o oala cu apa coji de lamaie, cuisoare, coji de portocale si scortisoara si sa fierbi amestecul asta la foc mic. Nu numai ca vei scapa de mirosul neplacut din bucatarie, dar casa ta va avea o aroma mult mai placuta si racoritoare.

Scapa de furnici cu coji de lamai
Scapa de furnici cu coji de lamai

Daca ai probleme cu furnicile, tot ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceste insecte este sa pui coji de lamaie pe praguri, in zona intrarilor, pe pervazul ferestrelor si pe unde ai observat ca si-au stabilit acestea traseul.

Furnicile nu suporta mirosul de lamaie si isi vor cauta un alt domiciliu. Daca nici tu nu esti fan al lamailor, poti pune plicuri de zat de cafea. Nici acesta nu le este pe plac furnicilor.

Coaja de lamaie iti va fi de mare ajutor daca ai observat ca pe cana ta preferata de cafea sau de ceai au ramas pete, oricat de bine a-i spala-o. Asadar, tot ce ai de facut este sa pui apa calduta in cana, coaja e lamaie si sa le lasi sa actioneze timp de doua ore. La final, scurge apa si sterge cana cu o carpa moale.

Reteta de mai sus este valabila si pentru petele ramase pe ibricul de cafea sau de ceai. In acest caz, iti recomand sa umpli ibricul cu apa, sa pui coji de lamaie si sa le lasi sa fiarba in clocot. Dupa ce opresti focul, lasa amestecul sa actioneze pentru inca o ora. La final, dupa ce scurgi apa si clatesti ibricul, vei observa ca acesta nu mai este patat.

Urme de calcar pe chiuveta
Urme de calcar pe chiuveta

Calcarul care s-a depus pe robinetii de la chiuveta poate fi o amintire daca folosesti coaja de lamaie dcu putina pulpa pe ea pentru a-i sterge. Rugina de pe baterii dispare cu un amestec de zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu.

Iar daca simti ca aerul din casa ta e mult prea uscat, trebuie sa stii ca poti fierbe cojile de lamaie la foc mic pentru a mentine umiditatea in casa ta.

Citeste si: Cum sa faci o solutie de curatat covoare, la tine acasa. 6 retete utile!

Cojile de lamaie au proprietati antibacteriene si te ajuta, asadar, sa elimini microbii si bacteriile care se pot instala pe tocatorul de lemn din bucataria ta. Sterge-l, dupa fiecare utilizare, mai ales dcaa tai carne pe el, cu aceste coji de lamaie, lasa-le sa actioneze si, la final, clateste cu apa.

Zaharul brun se mentine fin daca pui coaja de lamaie in pachetul cu zahar. Daca zaharul tau s-a umezit a devenit solid, il poti readuce la forma initiala daca pui coaja, fara miez, in pachetul cu zahar.