Cum sa faci unt clarificat (ghee) si la ce poate fi utilizat
Cum sa faci unt clarificat (ghee) si la ce poate fi utilizat

Cum sa faci unt clarificat (ghee) si la ce poate fi utilizat


Cum sa faci unt clarificat (ghee). Afla ce este, care este reteta pentru a fi preparat in casa, dar si la ce poate fi utilizat. Ce beneficii ofera acest tip de unt, ce trebuie sa stii!

Cum sa faci unt clarificat (ghee) si la ce poate fi utilizat – Cuprins:

Unt clarificat (ghee). Ce este si cum sa il prepari

Unt clarificat
Unt clarificat

Daca inca nu stiai, acest unt clarificat sau ghee, se obtine prin incalzirea untului, proces in care se separa lichidul de grasime. Dupa aceea, laptele care a ramas se va carameliza si va deveni solid, iar in urma acestui proces grasimea care a ramas se numeste ghee.

Cuvantul “ghee” provine din sanscrita si inseamna “stropit”, iar acest procedeu a fost utilizat pentru a preveni stricarea untului atunci cand temperaturile exterioare sunt ridicate.

Pentru a prepara acasa untul clarificat vei avea nevoie de 500 g de unt si o cratita mai groasa. Untul se va taia in bucati mai mici, iar apoi se pune in cratita.

Pune cratita la foc potrivit si lasa untul pana ce incepe sa se topeasca. La suprafata se va forma o spuma pe care va trebui sa o cureti.

Din acel moment focul se va da mic si untul se lasa la fiert pana ce se va evapora toata apa si pana ce vei indeparta toata spuma.

Indepartarea spumei
Indepartarea spumei

Nu lasa untul prea mult pe foc pentru ca se va arde. Culoarea untului clarificat trebuie sa fie galbena-aurie, asadar sub nicio forma acesta nu trebuie sa devina maroniu, asta inseamna ca este ars si va trebui sa reiei tot procesul folosind un alt pachet de unt!

Tot procesul de a transforma untul normal in unt clarificat (ghee) va dura aproximativ 40-50 de minute, in functie de intensitatea focului.

Pasul final va fi sa strecori tot untul ramas in cratita printr-un tifon. O poti face si printr-o sita fina, insa prima varianta este mai buna, asa ca poti obtine un unt clarificat de calitate foarte buna.

Citeste si: Cum sa faci branza de vaci chiar la tine acasa

Untul clarificat contine acizi grasi omega 3, 6 si 9, dar si grasimi saturate, monosaturate si polisaturate. Pe langa asta, mai contine vitamina A, vitamina D, vitamina K sau vitamina E.

Acum ca stii cum sa obtii untul ghee, ar trebui sa stii si la ce il poti utiliza. Dupa cum era de asteptat, acesta se poate folosi in bucatarie, asadar utilizeaza-l atunci cand gatesti preparate din carne sau legume, dar si deserturi.

Untul clarificat ajuta la calmarea sistemului digestiv si la repararea mucoasei stomacului, are proprietati antivirale insa nu este recomandat celor care au un nivel de colesterol LDL ridicat.