Cum sa marinada pentru carnea de miel. Friptura de miel este nelipsita din meniul traditional de Paste, dar si o adevarata provocare pentru gospodinele care trebuie sa o pregateasca. Sigur, orice gurmand isi doreste o portie de carne bine facuta, rumenita frumos si care sa se topeasca in gura, insa misiunea din bucatarie nu este deloc una simpla si nici de scurta durata. Ba din contra, ai nevoie de timp, rabdare si putina pricepere. Si sunt cateva secrete care te pot ajuta sa gatesti ca un bucatar profesionist.
Cum sa marinada pentru carnea de miel
Trebuie sa stii ca baitul sau marinada trebuie sa stea pe carne cel putin o noapte pentru a permite ingredientelor, condimentelor sa patrunda uniform carnea. Este esential ca marinarea sa fie facuta la rece, asadar, poti pune amestecul la frigider peste noapte.
Desigur, conteaza si calitatea carnii de miel, insa este important sa folosesti condimente de calitate buna, asa ca nu te uita la bani pentru ca nu faci asta in fiecare zi. In plus, te sfatuiesc sa macini condimentele acasa astfel incat acestea sa fie proaspete. Si daca am vorbit despre calitatea carnii de miel, iti spun ca cea mai buna este cea care are si putina grasime, pentru ca nu se va usca la cuptor.
Prima dintre marinade este, probabil, printre cele mai cunoscute si mai utilizate in bucataria de la noi, marinada cu vin. Ai nevoie de 1 kg de pulpa de miel, 300 ml de vin sec, o legatura de usturoi verde, o legatura de ceapa verde, o legatura de rozmarin, 50 ml de ulei, 2 lingurite de sare (daca ai sare de mare, cu atat mai bine), piper – dupa gust si 50 ml de zeama de lamaie.
Intr-un bol se amesteca zeama de lamaie si uleiul, potrivindu-se gustul de sare si, putin piper. Apoi se taie marunt ceapa, usturoiul si rozmarinul si se adauga in bol. Ai grija sa le pisezi acolo pentru a favoriza imprastierea aromei. La final, adaugi vinul si amesteci pentru a combina gusturile. Pulpa de pui se pune intr-o punga si se adauga peste ea marinada.
Bucatarii te sfatuiesc sa masezi bine carnea pentru a te asigura ca marinada ta ajunge peste tot. Apoi, legi punga la gura ca sa nu curga marinada si o pui la frigider peste noapte. Este important ca inainte de a o gati, sa lasi carnea in bucatarie pana ajunge la temperatura camerei, apoi incingi cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pui carnea in tava si torni marinada peste ea. Acoperi tava cu folie de aluminiu, insa cu grija ca aceasta sa nu atinga carnea. Reduci temperatura cuptorului la 180 de grade si pui tava in cuptor. Dupa o ora, poti indeparta folia, urmand sa lasi carnea in cuptor pana ce aceasta se rumeneste si are un aspect frumos, usor caramelizat.
O alta metoda de marinare a carnii de miel este baitul cu otet. Ai nevoie de 2 kg de carne de miel, atat pulpa, cat si coaste, un morcov, o ceapa rosie, o radacina mica de telina, o lingura de boabe de piper negru, o legatura de usturoi verde, cateva boabe de ienibahar (acest ingredient este optional si te sfatuiesc sa il folosesti doar daca esti obisnuit cu gustul lui, altfel, risti sa ai surprize neplacute), o jumatate de lingurita de fulgi de chili (tot optional), 4 frunze de dafin, o lingura de zahar brun, doua linguri de ulei de masline, o cana de vin rosu sec si 50 ml de otet de vin sau de mere.
Citeste si: Cum sa condimentezi pestele si care sunt secretele din Delta Dunarii
Primul pas este sa speli si sa cureti foarte bine toate legumele. Apoi, trebuie sa tai morcovul si usturoiul verde felii, iar ceapa si telina se taie julien. Iei un castron adanc in care torni vinul, otetul, uleiul, adaugi sarea, zaharul si celelalte condimente si le amesteci.
Adaugi apoi legumele si omogenizezi bine inainte de a aseza carnea de miel. Acoperi amestecul cu folie alimentara si il pui la rece pentru cel putin 6 ore, desi ideal ar fi, asa cum ti-am spus, sa stea la frigider peste noapte. Intoarce bucatile de carne de 2-3 ori pentru a te asigura ca sunt patrunse de bait in mod uniform.
Pune mielul si marinada intr-o tava cu pereti ceva mai inalti si pune-o in cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 3 ore. Intoarce friptura si stropeste-o din cand in cand cu sosul din tava. Friptura ta este gata cand este frumos rumenita.
Am lasat pentru final o reteta putin mai exotica de marinada, cea cu iaurt. Ai nevoie de 1,5 kg pulpa de miel, 500 g iaurt grecesc, doua lingurite de sare (sarea de mare este recomandata in aceasta reteta), 50 ml zeama de lamaie, 2-3 ramurele de cimbru, 2-3 ramurele de rozmarin, 4 linguri de ulei si o lingurita de piper proaspat macinat.
Usturoiul, cimbrul si rozmarinul se toaca marunt. Zeama de lamaie si 4 linguri de ulei se amesteca si se incorporeaza cu ingredientele tocate marunt. Amesteci bine si potrivesti gustul de sare si piper. Adaugi amestecul in iaurt si omogenizezi. Asezi, apoi, pulpa de miel intr-o cratita mare si torni peste ea marinada cu iaurt. Maseaza carnea pentru a te asigura ca marinada patrunde peste tot. Lasa amestecul la frigider peste noapte.
Carnea trebuie scoasa din frigider cu 2 ore inainte de a fi pusa la cuptor pentru a ajunge la temperatura camerei. Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius, pune pulpa de miel in tava si acoper-o cu folie de aluminiu. Lasi carnea sa se coaca la 180 de grade Celsius timp de 2 ore. Dupa o ora si jumatate, insa, indepartezi folia. Carnea trebuie stropita, din cand in cand, cu sosul pe care l-a lasat in tava. Evident, friptura este gata cand capata aspectul rumenit.