Cum sa desfunzi scurgerile chiuvetelor din baie si bucatarie
Cum sa desfunzi scurgerile chiuvetelor din baie si bucatarie

Cum sa desfunzi scurgerile chiuvetelor din baie si bucatarie


O scurgere infundata a unei chiuvete din baie sau din bucatarie e un adevarat cosmar, asa ca ar fi bine sa stii ce trebuie sa faci pentru a rezolva acest lucru. Afla cum sa desfunzi scurgerile chiuvetelor din baie si din bucatarie.

Care este motivul pentru care se infunda o chiuveta?

Chiuveta infundata
Chiuveta infundata

Chiar daca vorbim de scurgerile chiuvetelor din baie sau bucatarie, cel putin o data ni s-a intamplat ca acestea sa se infunde. Totusi, continuam sa repetam aceste lucruri, asa ca chiuvetele continua sa se infunde periodic.

La bucatarie, o scurgere a chiuvetei se poate infunda din cauza alimentelor, resturilor menajere aruncate, uleiurilor, dar si detergentilor care se lipesc de peretii tevilor si impiedica apa sa curga.

Mai mult, nu este recomandat sa aruncam uleiul alimentar in chiuveta de la bucatarie, pentru ca acesta are un efect devastator asupra mediului inconjurator. Pentru cei ce inca nu stiu, un litru de ulei polueaza pana la un milion de litri de apa. Totodata, si alte tipuri de grasimi care nu sunt dizolvate de detergentii de vase, se lipesc pe tevile de scurgere.

La fel se intampla si cu resturile alimentare, pe care nu ar trebui sa le aruncati in chiuveta. Alimente precum orezul, zatul de cafea, cojile mici de oua sau diverse tipuri de paste se pot lipi de peretii tevilor, iar in contact cu apa isi maresc volumul, ceea ce duce la colmatarea tevilor.

In acelasi timp, scurgerea unei chiuvete de baie se infunda de obicei cu resturile de sapun, pasta de dinti sau parul care rezulta din activitati precum barbieritul si pieptanatul. Totodata, si produsele de curatat contribuie la infundarea scurgerilor.

Parul ramane cel mai mare dusman al scurgerilor, peste care se mai aduca mizerie si praf. Pentru a evita infundarea scurgerilor din baie, este recomandat sa folositi un filtru, care va proteja sistemul de scurgere.

Cum sa previi infundarea tevilor de scurgere?

Scurgere infundata
Scurgere infundata

Primul pas recomandat de experti este inlocuirea detergentilor de vase cu unii cat mai naturali. Acest lucru previne depunerea reziduurilor chimice pe peretii tevilor de scurgere.

Bineinteles, si instalarea unui sifon in chiuveta va impedica infundarea scurgerii cu resturile alimentare rezultate din spalarea vaselor.

O data pe saptamana este recomandat sa turnati apa clocotita sau un amestec de apa fierbinte cu otet. Adauga o ceasca de otet la un litru de apa si vei rezolva problema. Daca vei mai adauga si putin detergent lichid de vase vei reusi sa previi si mirosurile neplacute care se simt uneori din scurgerile chiuvetelor.

O regula esentiala este colectarea separata a uleiului si grasimilor. Acestea pot fi predate la centre speciale, unde se reutilizeaza si nu vor polua mediul inconjurator.

Filtrele de scurgere sunt foarte eficiente, pentru ca vor opri toate impuritatile atunci cand vine vorba de resturi de mancare sau parul din baie. Si sita pentru chiuveta este un accesoriu extrem de ieftin, dar foarte eficient. Un filtru anticalcar poate opri formarea dopurilor care se lipesc de peretii tevilor de scurgere.

Cum sa prepari solutii pentru a desfunda scurgerile chiuvetelor din baie sau bucatarie

Bineinteles, in comert exista fel si fel de solutii pentru a desfunda scurgerile chiuvetelor din baie sau bucatarie. Fie ca vorbim despre granule sau geluri ori lichide de toate culorile, acestea sunt de multe ori ineficiente pentru ca nu pot desfunda corpurile solide. Asadar, solutia de baza ramane solutia pe care o prepari in casa.

Bicarbonat de sodiu
Bicarbonat de sodiu

Cea mai utilizata solutie pentru a desfunda o scurgere a unei chiuvete ramane bicarbonatul de sodiu, acel ingredient minune folosit in curatarea casei. Totusi, nu veti folosi doar bicarbonat, pentru ca procesul este mai complex.

Prima data, puneti o lingura de bicarbonat de sodiu in gaura de scurgere, peste care adaugati 4 linguri de otet. Lasati acest amestec sa actioneze timp de 40 de minute, dupa care turnati doi litri de apa clocotita. Veti rezolva numaidecat problema unei scurgeri infundate.

Bicarbonat de sodiu si lamaie
Bicarbonat de sodiu si lamaie

Bicarbonatul de sodiu mai poate fi folosit impreuna cu zeama de lamaie si apa fiarta. Puneti o lingura de bicarbonat de sodiu in scurgere, dupa care turnati si jumatate de pahar de zeama de lamaie. Acidul citric din lamaie va provoca o reactie chimica, ceea ce va duce la desfundarea chiuvetei. Dupa ce lasati sa actioneze timp de 40 de minute, puneti un litru de apa clocotita.

Coca-Cola
Coca-Cola

Si Coca-Cola sau alte bauturi racoritoare acidulate pot fi folosite pentru a dizolva grasimea. Adaugati doua linguri de bicarbonat de sodiu si 500 ml de Coca-Cola sau alta bautura racoritoare acidulata. Lasati aceasta solutie sa actioneze timp de o ora, iar dupa aceea turnati un litru de apa clocotita.

Sare grunjoasa
Sare grunjoasa

O alta solutie este sa folosim sarea de casa. Pentru a prepara aceasta saramura aveti nevoie de 5 linguri de sare, 3 linguri de otet si 2 litri de apa clocotita. Turnati totul in scurgerea chiuvetei pentru a indeparta depunerile de grasime si mirosurile neplacute.

Borax
Borax

O solutie preparata din 50 g sare, 50 g borax si 100 ml de otet este iarasi extrem de eficient. Amestecati foarte bine, dupa care turnati in scurgere si lasati sa actioneze timp de 10 minute. Totodata, va fi necesar sa turnati si un litru de apa clocotita, pentru a curata eficient teava de scurgere.

Apa clocotita
Apa clocotita

Daca teava de scurgere nu este complet infundata, poti folosi apa clocotita amestecata cu detergent lichid de vase. Si apa clocotita simpla iti poate rezolva mica problema.

Pompa de desfundat
Pompa de desfundat

Daca solutiile de mai sus nu au niciun efect, atunci inseamna ca teava de scurgere are un dop destul de solid, asa ca trebuie sa folositi ceva mai puternic. Pompa de desfundat este ceva care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa, asa ca pentru a o folosi va trebui sa umpleti chiuveta cu apa pana la un nivel de 3-4 cm, dupa care veti impinge folosind pompa.

Sarpe de desfundat
Sarpe de desfundat

Sarpele de desfundat este acel cablu metalic flexibil, care vine la un capat cu un fel de manivela, ce are rolul de a ajunge la dopul care blocheaza teava de scurgere. Totusi, dupa ce reusiti sa spargeti acel dop, recomandam folosirea unei solutii de mai sus pentru a fi siguri ca nu veti mai avea probleme.

Apa calda de la robinet
Apa calda de la robinet

Cea mai simpla curatare a chiuvetei o puteti face folosind doar apa fiarta, de la robinet. Nu trebuie decat sa dati drumul la apa fierbinte si sa lasati sa curga timp de cateva minute. Repetati acest procedeu saptamanal si veti reusi sa scapati de anumite probleme.