Cum sa conservi rosiile pentru iarna. 5 metode utile
Cum sa conservi rosiile pentru iarna. 5 metode utile

Cum sa conservi rosiile pentru iarna. 5 metode utile


Cum sa conservi rosiile pentru iarna. Care sunt cele mai utile 5 metode pentru a pastra rosiile pe toata durata sezonului rece. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa benenficiezi de gustul tomatelor pe timp de iarna.

Cum sa conservi rosiile pentru iarna. 5 metode utile – Cuprins:

Cum sa conservi rosiile pentru iarna. 5 metode simple

Cum sa conservi rosiile pentru iarna
Cum sa conservi rosiile pentru iarna

Daca si tu ai in plan sa pui rosii la pastrare pentru sezonul rece, atunci o sa iti aratam cele mai bune retete de conservare. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa ai rosii de calitate pe care sa le folosesti in mancarurile facute pe timpul iernii.

Cea mai simpla metoda de a conserva rosiile este sa le pui la congelator. Nu trebuie sa muncesti foarte mult, va fi nevoie totusi sa speli rosiile, dar si sa le faci o mica taietura in cruce, iar apoi sa le pui in apa clocotita timp de un minut.

Apa clocotita te va ajuta sa le decojesti mai usor, iar apoi sa le pui in pungi speciale, pentru congelator. In acest fel, te vei asigura ca ai destule rosii pentru a prepara mancaruri delicioase pe timp de iarna.

Desigur, daca nu vrei sa muncesti atat de mult, poti pune rosiile spalate in caserole, iar apoi sa le bagi in congelator, insa dezavantajul este ca poti folosi doar rosii de dimensiuni mici.

Rosii tocate pentru bulion
Rosii tocate pentru bulion

Una dintre cele mai utilizate metode pentru conservarea rosiilor este sa faci bulion. Utilizand borcanele, vei maximiza spatiul din casa ta, asa ca nu va fi nevoie de mult spatiu de depozitare. Mai mult, poti folosi rosii foarte coapte si gustoase, asadar mancarea va fi mai gustoasa.

Pentru prepararea bulionului o sa ai nevoie de 6 kilograme de rosii coapte si zemoase, 2 tije cu frunze de telina, o bucatica de hrean, dar si 3 lingurite de sare.

Rosiile se spala, se dau prin masina de tocat insa folosind acel dispozitiv special pentru bulion, adica acel con metalic si perforat prin care va iesi doar sucul si pulpa, iar cojile si semintele vor fi separate.

Sucul de rosii se va fierbe la foc mediu spre mare, se adauga hreanul, telina si sarea. Totul se fierbe pana cand bulionul va atinge consistenta pe care o dorim, iar cel mai bun semn va fi disparitia spumei de la suprafata. Nu uita sa amesteci ocazional, o data la 15 minute.

Borcane cu suc de rosii
Borcane cu suc de rosii

In cazul in care bulionul iti da prea multe batai de cap, atunci poti incerca sucul de rosii. Pentru a prepara sucul, vei avea nevoie de un storcator sau de o masina de tocat la fel ca cea pe care am folosit-o pentru prepararea bulionului.

Sucul obtinut se fierbe pana va ajunge la consistenta dorita si inainte de a il opri din fiert se va adauga si sarea, 2 lingurite la 6 kg de rosii.

Citeste si: Conservare fasole verde. Cum sa o pastrezi peste an

O alta metode de a conserva rosiile pentru iarna este sa faci rosii pasate. Rosiile se dau prin masina de tocat, iar apoi se pun in borcane. Desigur, va fi nevoie sa si sterilizezi borcanele, asa ca mare atentie si la cest aspect! Este recomandat ca sterilizarea sa dureze aproximativ 60 de minute.

La final, o sa iti mai spunem inca o metoda simpla, rosii cherry in apa. Ai citit bine, este vorba despre o reteta veche pe care o poti face numaidecat.

Rosiile se spala foarte bine, iar la un borcan de 800 de grame se va adauga aproximativ o lingurita de sare. Umple borcanul cu apa, iar apoi lasa-l la sterilizat timp de o ora, din momentul in care au dat in clocot.