Cum sa combati colibaciloza la pasari. Simptome si tratamente
Cum sa combati colibaciloza la pasari. Simptome si tratamente

Cum sa combati colibaciloza la pasari. Simptome si tratamente


Cum sa combati colibaciloza la pasari. Afla care sunt primele siptome si cauzele, ce tratamente trebuie sa folosesti, dar si cum poti sa previi aceasta boala la pasari sau pui. Ce trebuie sa stii daca obisnuiesti sa cresti pasari!

Cum sa combati colibaciloza la pasari. Simptome si tratamente – Cuprins:

Colibaciloza. Cauze si simptome

Colibaciloza la pasari
Colibaciloza la pasari

In cazul in care obisnuiesti sa cresti pasari in curte, ar trebui sa stii ca infectia cu Escherichia coli (E. coli) sau colibaciloza la pasari le poate afecta destul de serios. Si nu vorbim doar de gaini, pentru ca aceasta poate afecta si gaste, rate sau curcani.

Aceasta boala poate avea mai multe cauze. In primul rand, poate aparea de la supraaglomerare, asa ca daca tii multe pasari in acelasi spatiu este momentul sa le maresti suprafata.

Totodata, colibaciloza la pasari poate aparea si in conditii de stres sau igiena precara, dar si in cazul in care pasarile nu beneficiaza de o alimentatie echilibrata.

Cu toate ca exista riscul sa se transmita si la om, majoritatea tulpinilor provoaca infectii doar la pasari. Netratata la timp, colibaciloza va afecta sanatatea si cresterea pasarilor.

Citeste si: Cum sa tratezi raceala la gaini si ce tratament sa aplici

Principala sursa de imbolnavire o reprezinta pasarile bolnave, pentru ca acestea vor transmite bacteria prin apa sau alimente contaminate, dar in acelasi timp si prin aerul din spatiul respectiv ce poate fi poluat cu bacterii patogene.

In acelasi timp, pasarile se pot imbolnavi si daca au contact cu obiecte contaminate din locul in care le tii, de exemplu custile. Se poate intampla ca bacteria sa fie transmisa cu ajutorul insectelor sau a rozatoarelor.

Simptomele acestei boli variaza in functie de specia de pasari, insa trebuie sa stii ca de regula puii sunt cei mai afectat si vor prezenta simptome destul de severe.

In caz de colibaciloza la pasari se pot observa urmatoarele simptome:

  • scaderea poftei de mancare si implicit pierderea in greutate
  • deshidratare, ceea ce duce la o piele mai inchisa la culoare
  • diaree care poate fi uneori sangeroasa
  • temperatura crescuta a corpului
  • pene zburlite
  • lertargie, ceea ce inseamna ca pasarile se vor misca mai putin si vor sta intr-un anumit loc

Cum sa tratezi colibaciloza la pasari

Pui de gaina
Pui de gaina

Acum ca stii care sunt cauzele si care sunt simptomele de colibaciloza la pasari, ar fi bine sa stii si ce tratamente trebuie sa folosesti pentru ca inaripatele sa isi revina.

Ei bine, tratamentele inseamna antibiotice, insa inainte de a il aplica va fi absolut necesar sa faci si un test de sensibilitate, pentru a sti ce medicamente pot fi folosite pentru pasarile tale.

Boala poate fi tratata cu Ampicilina, amoxicilina, gentamicina, enrofloxacina, ciprofloxacina, cefalosporine sau sulfonamide.

Daca pasarile tale sunt deshidratate, atunci ar trebui folosite si solutii pentru rehidratare, iar alimentatia va trebui adaptata pentru ca acestea sa se recupereze mai bine. 

Totodata, ar trebui sa acorzi o atentie deosebita si conditiilor de igiena. Asigura-te ca pasarile tale cresc intr-un mediu curat si sanatos, pentru ca imunitatea acestora sa nu fie afectata.