Cum sa ai podele stralucitoare. Intretinerea podelelor si pastrarea lor stralucitoare si curate, asa cum le vedem in reclame sau prin filme, nu e o treaba usoara, insa, pe de alta parte, nu e nici foarte complicata.
E important sa stii ca nu prea exista un detergent universal pentru toate tipurile de podele si sa tii cont de treaba asta cand iti alegi podeaua daca iti faci casa noua sau, daca stai la bloc, sa tii cont de tipul de podea pe care calci cand iti cumperi solutia pentru curatare.
Cum sa ai podele stralucitoare. Sfaturi pentru curatare
Podelele de ciment sunt ceva mai rar intalnite in constructiile din zilele noastre. Nu sunt cele mai stralucitoare podele, dar poti obtine un luciu pe aceste suprafete daca eviti sa folosesti elementele care zgarie si agentii de curatare cu aciditate crescuta.
Cel mai bine, acest tip de podea se curata cu apa si sapun si pentru a face asta trebuie ca mai intai sa aspiri sau sa maturi suprafata pentru a indeparta mizeria si praful, apoi, sa pui apa un capac de sapun neutru intr-o galeata si sa cureti podeaua bine cu mopul stors. Tot ce trebuie sa mai faci este sa astepti ca podeaua sa se usuce.
Daca ai o pardoseala din lemn lucios atunci trebuie sa ai foarte mare grija pentru ca este foarte sensibila la zgarieturi. Asadar, muta mobila cu grija si blandete si nu ar strica sa pui ceva pasla adeziva pe picioarele obiectelor de mobilier.
Trebuie sa mai stii ca lemnul este destul de pretentios si din acest motiv nu trebuie lustruit foarte des pentru ca isi va pierde din luciu si va deveni mat. Cand cureti un astfel de tip de pardoseala, ai grija ca mopul sa fie foarte bine stors si sa utilizezi o cantitate mica de solutie pentru curatarea suprafetei. Dupa ce pardoseala s-a uscat complet, poti aplica ceara pentru a rehidrata si a proteja mai bine lemnul.
Daca suprafata asta de lemn ti-e foarte draga si nu ai incredere in solutiile de curatare din comert care, din cauza compusilor chimici, pot deteriora lemnul in timp, atunci poti apela la solutii de curatare naturale.
Otetul si un ulei esential, cu o aroma care iti place tie, este prima reteta pentru lustruirea lemnului. Ai nevoie de 85 ml de otet alb, o cana de apa si 15 picaturi de ulei esential din ce-ti place tie. Cu acesta poti oferi luciu unei suprafete de lemn fara a o deteriora.
Citeste si: Cum sa cureti parchetul din lemn masiv si ce solutie sa folosesti
Poti obtine o curatare profunda daca amesteci ulei de masline si otet alb. Ti-am tot scris despre otetul alb ca fiind un ingredient recomandat pentru ca, spre deosebire de celalalt, nu lasa urme sau pete. Si la aceste amestec poti adauga uleiuri esentiale, in functie de preferintele tale. Ai nevoie de 60 ml de ulei de masline, 20 ml de otet alb, 2 cani de apa si, optional, cele 10-15 picaturi de ulei esential.
Uleiul de masline poate fi utilizat si in combinatie cu sucul de lamaie. Amestecul se obtine din 60 ml de ulei de masline, o cana de apa fierbinte si 30 ml de suc de lamaie. Acest ultim ingredient este utilizat gratie proprietatilor sale antiseptice.
Este important sa tii minte ca inainte de a utiliza oricare din aceste retete, podeaua de lemn trebuie curatata foarte bine de praf, mizerie si alte impuritati. Sterge pardoseala cu o carpa moale daca observi exces de ulei dupa curatarea cu acest produs. Te-as sfatui si sa ai rabdare sa se usuce complet inainte de a calca pe ea, altfel risti sa te alegi cu ceva urme inestetice. Limiteaza si accesul copiilor sau al animalelor de companie.
Podelele ceramice sunt apreciate pentru rezistenta lor in timp si sunt recomandate pe holuri, dar si in baie si bucatarie. Daca vrei sa le cureti foarte bine si sa le pastrezi lucioase, ai nevoie de otet de cidru de mere si bicarbonat de sodiu alimentar. Cele doua ingrediente se vor amesteca in 3 litri de apa. Adauga un strop de otet de mere si un gram de bicarbonat si freaca pardoseala cu un mop bine stors.
Daca ai o pardoseala din portelan lucios, trebuie sa stii ca aceasta este foarte rezistenta, dar are nevoie de grija pentru a-si pastra calitatile. Nu uita sa o cureti de praf cu o matura sau un aspirator. Apoi, utilizeaza un capac de detergent lichid si 3 litri de apa si curata suprafata cu un mop bine stors. Ai rabdare sa se usuce natural. Daca ti se pare ca nu s-a curatat suficient, repeta procedura de cate ori este necesar.