Cu ce se scot petele de ulei de motor. Cum sa cureti hainele patate
Cu ce se scot petele de ulei de motor. Cum sa cureti hainele patate

Cu ce se scot petele de ulei de motor. Cum sa cureti hainele patate


Cu ce se scot petele de ulei de motor. Petele de ulei, mai ales cele de ulei de motor, sunt printre cele mai dificil de scos de pe haine. Rezista foarte bine la o simpla spalare cu apa, cu apa si detergent, indiferent de temperatura la care alegi sa programezi masina de spalat rufe. Totusi, petele de ulei de motor, cat si cele de grasime din bucatarie pot fi eliminate cu cateva trucuri destul de simple si la indemana oricui.

Cu ce se scot petele de ulei de motor. Cum sa cureti hainele

Cu ce se scot petele de ulei de motor
Cu ce se scot petele de ulei de motor

Este unul dintre cele mai rezistente tipuri de ulei si extrem de greu de indepartat de pe orice tip de suprafata, cu atat mai mult de pe textile. Chiar si asa, sunt cateva variante pe care orice gospodar sau gospodina le are la indemana si care se pot dovedi utile, fie ca vorbim despre bicarbonatul de sodiu, pudra de talc, amidonul de porumb sau chiar… detergentul de vase.

Sapunul de rufe este primul dintre aliatii de incredere in lupta cu petele de ulei de motor… mai ales cand aceste pete sunt proaspete.

Este important, ca prima masura in indepartarea petelor, ca imediat dupa ce uleiul a ajuns pe haine, sa fie presarate deasupra creta, bicarbonat de sodiu, pudra de talc sau amidon de porumb. Aceste ingrediente au menirea de a absorbi surplusul de ulei si de a nu permite acestuia sa se raspandeasca pe o suprafata mai mare.

Stergerea cu un prosop sau o carpa nu este indicata deoarece in acest fel nu vei face altceva decat sa permiti uleiului sa se raspandeasca pe o suprafata mai mare, pe de o parte, dar si sa patrunda mai adanc in tesatura, pe de alta parte.

Dupa ce au fost aplicate aceste ingrediente si lasate sa actioneze timp de cateva minute, se va freca pata cu sapun de rufe. Este important ca acesta sa fie lasat sa actioneze pe pata timp de 4 ore. Abia la finalul acestuo interval, zona respectiva va fi frecata cu o perie sau chiar cu o carpa mai abraziva, mai dura. In ultima etapa, imbracamintea patata va fi bagata la masina de spalat, la program normal.

Pete de ulei pe haine
Pete de ulei pe haine

O a doua solutie la indemana pentru indepartarea petelor de ulei de motor este banala pasta de dinti. Si utilizarea acestui produs este recomandata tot in cazul petelor proaspete. Atentie! Daca pasta de dinti este lasata sa actioneze timp indelungat, ea poate provoca decolorarea tesaturii. Tocmai de aceea trebuie sa stii cu ce se scot petele de ulei de motor.

Asadar, pasta de dinti este aplicata si lasata sa actioneze timp de cateva ore. Nu ar strica sa verifici, din cand in cand, ce se intampla cu tesatura sub actiunea pastei de dinti. Ulterior, pasta de dinti se va clati cu apa fierbinte si articolul de imbracaminte va intra la masina de spalat, la programul normal.

Citeste si: Pete de ulei pe ciment. Cum sa le cureti

Detergentul de vase lichid poate face si el minuni cu petele de ulei deoarece acesta contine substante care au proprietatea de a fi liposolubile. Ca si celelalte solutii de pana acum, si detergentul de vase lichid trebuie utilizat cand pata este proaspata, nu uscata.

Produsul se aplica, intr-o cantitate generoasa, pe pata de ulei si este lasat sa actioneze timp de trei ore. Apoi, materialul va fi frecat cu o perie sau o carpa mai tare, clatit cu apa calda si bagat la masina de spalat, la program normal.

Amoniacul te poate ajuta si el sa scapi de petele de ulei de motor. Este important sa fie amestecat, in parti egale cu apa calda, iar solutia obtinuta sa fie aplicata peste pata si lasata sa actioneze nu mai mult de 20 de minute. Apoi, imbracamintea poate fi spalata normal.

Diferite pete de ulei sau grasime

Haine patate
Haine patate

Cu ce se scot petele de ulei de motor. Poate ca stiai, insa fixativul de par ajuta si el la indepartarea oricarei pete de grasime. Trebuie pulverizat peste pata si lasat sa actioneze ceva timp, nu mai mult de o jumatate de ora,  pana ce uleiul este absorbit. Apoi, articolul de imbracaminte se va spala corespunzator.

Apa oxigenata este deosebit de utila, insa utilizarea ei este mai degraba limitata la hainele de culoare alba, deoarece decoloreaza tesaturile.

Pentru hainele colorate poate fi utilizata orice bautura carbogazoasa, de preferat apa. Aceasta actioneaza similar apei oxigenate, insa nu exista riscul de decolorare. Dupa scoaterea petei, tesatura va fi spalata cu detergent, la temperatura indicata pe eticheta.

Sarea sau chiar creta ajuta la eliminarea petelor de grasime, absorband ulei din tesatura. Este important ca ele sa actioneze cand pata este proaspata.