Cu ce se poate acri ciorba. Afla care sunt cele mai bune solutii la care poti apela, dar si cum sa faci asta in mod corect pentru a nu strica ciorba. Ce trebuie sa stii si care sunt secretele gospodinelor.
Cu ce se poate acri ciorba. Cum sa procedezi si care sunt solutiile
Cu ce se poate acri ciorba. Daca si tu vrei sa gatesti ceva special acasa, afla ca exista mai multe alternative atunci cand vine vorba de acest popular fel de mancare. In functie de zonele tarii, gospodinele aleg sa acreasca ciorba cu diverse ingrediente.
Cea mai des intalnita metoda pentru a acri ciorba este borsul, pe care il poti prepara in casa sau il poti cumpara direct preparat din supermarket. Acesta poate fi utilizat pentru a acri ciorba de porc, ciorba de vita sau de pui, dar si ciorbele de perisoare, peste sau legume.
Daca vrei sa prepari bors la tine acasa, o sa ai nevoie de 500 grame de tarate de grau, 200 grame de huste ca si inlocuitor de drojdie, 150 grame de malai, 2 fire de leustean verde, o crenguta de visin si 3 litri de apa fierbinte.
Primul pas va fi sa prepari hustile, iar pentru asta vei avea nevoie de 250 grame de tarate si o felie de paine alba sau de secara. Pune-le intr-un vas impreuna cu painea faramitata, dupa care sa torni apa rece si amesteca, pana ce compozitia are o consistenta mai mare.
Apoi, niveleaza totul bine si acopera vasul. Asa se prepara hustile, adica taratele care au fermentat si totul va dura timp de 2 zile. Vasul se lasa neaparat la temperatura camerei, nu trebuie sa fie prea rece deoarece nu va fermenta sau procesul va fi greoi.
Dupa ce sunt gata hustile, va trebui sa combini toate aceste ingrediente. Primul pas va fi sa adaugi hustile, malaiul si taratele intr-un borcan. Amesteca apoi foarte bine si adauga putina apa calduta pana ce acestea se umfla.
Urmatorul pas va fi sa adaugi crenguta de visin si firele de leustean. Daca nu ai o crenguta de visin nu este nicio problema, poti prepara borsul si fara aceasta.
La final, se adauga cei 3 litri de apa. Apa trebuie sa fie calda, dupa ce a dat in clocot, asa ca las-o sa se raceasca un pic. Nu o adauga fierbinte sau clocotita pentru ca o omori bacteriile din drojdie si aceasta nu sa sa mai fermenteze.
Amesteca apoi cu o lingura de lemn, nu folosi una de metal! Dupa aceea, borcanul se va acoperi si se va lasa la temperatura camerei. Amesteca de cateva ori pe zi folosind lingura de lemn si in aproximativ 2-3 zile vei obtine borsul, in functie de cat de cald este in acea camera.
Dupa ce au trecut cele 2-3 zile, gusta borsul pentru a vedea daca este indeajuns de acru, dupa care strecoara-l si depoziteaza-l in sticle.
Citeset si: Cum sa folosesti borsul de tarate si ce beneficii ofera
O alternativa la borsul de casa este zeama de varza murata. Aceasta se poate folosi pentru a acri ciorbele mai grase, spre exemplu o poti utiliza atunci cand faci ciorba de afumatura sau ciorba de oase afumate, dar si ciorba de porc. O mai poti utiliza si pentru a acri ciorba de pui.
Ciorba se mai poate acri si cu corcoduse sau zarzare, dar si cu struguri verzi ori caise verzi. In functie de zona in care locuiesti, probabil ai mai auzit de aceste metode. Se mai poate utiliza si bulionul de corcoduse, care se prepara usor fierband corcodusele, dupa care le pasezi si mai adaugi putina sare, dupa gust.
Daca nu ai timp si nici nu vrei sa folosesti ingredientele de mai sus, poti utiliza pentru acrirea ciorbei otet alb sau lamaie. De regula, otetul este utilizat pentru a acri ciorba de burta, ciorba radauteana sau ciorba de pui a la grec.