Cu ce se curata butoiul de vin din plastic. Afla care sunt cele mai bune metode, de ce este recomandat sa speli foarte bine un butoi de plastic inainte sa pui vin in acesta, dar si ce solutii trebuie sa folosesti. Iata ce trebuie sa stii!
Butoaie de plastic pentru depozitarea vinului. Avantaje si dezavantaje
Trebuie sa recunoastem faptul ca butoaiele de plastic sunt des folosite de cei care fac vin de casa datorita faptului ca sunt mai ieftine fata de un butoi de lemn sau o damigeana.
Mai mult, butoaiele de plastic sunt mai usoare fata de cele facute din lemn sau fata de damigene, iar asta inseamna ca pot fi manevrate cu mult mai multa usurinta.
Pe langa asta, intr-un butoi de plastic poti pune atat vin cat si tuica, dar si apa sau un alt lichid alimentar. Acestea au o garantie de aproximativ 10 ani, iar asta inseamna ca le poti folosi in fiecare an daca le intretii cum trebuie.
Marele dezavantaj al acestor butoaie este ca au un miros specific, a plastic. Daca nu sunt spalate corect, butoaiele pot altera gustul vinului, asa ca tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa le cureti si ce solutii sa folosesti.
Mare atentie! Expertii recomanda sa nu tinem vinul foarte mult timp intr-un astfel de butoi. Vinul se poate pastra fara probleme timp de aproximativ un an intr-un butoi de plastic, asa ca nu este chiar o mare problema deoarece de regula este consumat in aceasta perioada.
Pentru a fi pastrat o perioada mai lunga de timp este recomandat sa tii vinul intr-un butoi facut din lemn sau o damigeana. Astfel, te asiguri ca gustul nu o sa fie schimbat.
Cu ce se curata butoiul de vin din plastic. Cum sa procedezi si care sunt pasii
Inainte sa stii cu ce se curata butoiul de vin din plastic, ar trebui sa stii si de ce este absolut necesara curatarea acestuia.
Dupa cum am mentionat si mai sus, daca butoiul de vin nu este spalat, mirosul de plastic o sa influenteze si o sa altereze gustul vinului. Tocmai de aceea, exista anumite solutii special create pentru cei ce obinuiesc sa produca vin acasa.
Una dintre cele mai populare solutii este Daria si contine metabisulfit de sodiu intr-o concentratie de 15-18% SO2, iar aceasta este special creata pentru spala butoaiele pentru depozitarea vinurilor.
Poate fi utilizata pentru butoaiele de lemn, materiale inoxidabile, dar si pentru butoaiele din plastic sau pentru damigene. Solutia are rol dezinfectant, dar tine la distanta si mucegaiul.
O sa ai nevoie de aproximativ 50-100 ml de solutie amestecata impreuna cu 10-15 litri de apa curata. Pentru a curata un butoi de plastic in mod corect, o sa fie nevoie sa faci operatiunea de 2 ori. Poti cumpara aceasta solutie de pe Emag.ro.
O alternativa la aceasta solutie este bicarbonatul de sodiu. O sa fie nevoie sa faci o pasta din bicarbonat si apa, dupa care o aplici pe interiorul butoiului din plastic si o lasi sa actioneze timp de 30 de minute. La final, clateste foarte bine si o sa vezi ca mirosul va fi disparut.
Citeste si: Cu ce se curata arsura de pe ceaune. Cum sa o faci in mod corect
La curatarea butoaielor se mai foloseste supa de urzica. Va trebui sa tai un kilogram de urzici, peste care pui pa calda si o lasi la infuzat timp de 10-15 minute. Acea supa sau ceai se pune in butoi, ii pui capacul si dupa aceea il rostogolesti.
Urmatorul pas va fi sa folosesti o perie pentru a freca bine peretii butoiul pe interior, iar la final clatesti foarte bine. In cazul in care mirosul persista va trebui sa repeti operatiunea.
Funzele de menta combinate cu frunzele de nuc reprezinta alta solutie folosita in zona Buzaului. O sa fie nevoie sa torni apa fierbinte peste aceste frunze, iar apoi sa lasi totul la infuzat timp de o ora.
Ceaiul rezultat se va incalzi inca o data, dupa care se pune in butoiul de plastic si se freaca foarte bine peretii din interior. Metoda poate fi aplicata si la butoaiele de lemn. O alternativa la aceste frunze o reprezinta corzile de vita de vie.