Cu ce fel de lemn se afuma carnea. Afla cum sa faci asta in mod corect, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a obtine rezultatele dorite. Ce trebuie sa stii si care sunt cele mai bune esente de lemn recomandate pentru afumarea carnii sau a slaninei!
Cu ce fel de lemn se afuma carnea. Cum sa obtii cele mai bune rezultate
Sezonul rece se apropie, dar in acelasi timp se apropie si perioada in care romanii obisnuiesc sa afume carnea de porc. Daca si tu vrei sa faci asta, ar trebui sa stii care sunt pasii corect, dar si cu ce fel de lemn se afuma carnea.
Procesul de afumare este foarte important, mai ales daca vrei sa obtii rezultate foarte bune. Bineinteles, vei avea nevoie si de produse proaspete si de calitate!
In functie de lemnul pe care il vei utiliza pentru a afuma carnea, aceasta va capata si anumite arome. Tocmai de aceea, o sa iti explicam ce avantaje aduce fiecare esenta de lemn, dar si ce produse poti afuma.
Lemnul de fag este, poate, cel mai utilizat pentru a afuma carnea, deoarece ii ofera acestea un gust puternic si arome pe masura. Acest tip de lemn poate fi utilizat pentru a afuma carnea de porc, dar si carnea de vanat ori cea de pasare.
Cu ce fel de lemn se afuma carnea. Daca vrei sa obtii o carne cu o aroma intensa de lemn si cu un gust mediu aromat, atunci ar trebui sa alegi lemnul de stejar. Acesta este potrivit pentru a afuma carnea de porc, carnea de vita, dar se poate folosi si pentru afumarea carnii de pasare.
Pentru cei ce vor o aroma dulce a carnii, se poate folosi lemnul de cires, lemnul de prun, lemnul de mar sau cel de par. Esentele pot fi utilizate pentru a afuma carnea de porc sau carnea de pasare.
Bineinteles, nu toata lumea consuma carne de porc, asa ca ar fi bine sa stii ce alte esente de lemn mai poti utiliza si pentru ce tipuri de carne.
Ei bine, daca vrei sa afumi carnea de pasare sau pestele, este indicat sa folosesti lemnul de frasin. O alternativa la aceasta esenta este lemnul de artar.
Expertii recomanda sa nu folosim lemnul de conifere, deoarece acesta contine rasini, ceea ce inseamna ca atunci cand este ars carnea va capata un gust amar.
Nici lemnul de mesteacan nu este indicat sa fie folosit pentru a afuma carnea. Motivul este destul de simplu, carnea prinde un gust ciudat si preparatele nu o sa mai fie atat de bune.
Cum sa afumi carnea si care sunt pasii
Cu ce fel de lemn se afuma carnea. Inainte de toate, trebuie sa mai mentionam ca lemnul de esenta tare este cel mai potrivit daca vrei sa afumi carnea. Totodata, trebuie sa alegi lemnul sanatos, asa ca evita-l pe cel putrezit, mucegait sau care este infectat cu ciuperci.
In cazul in care folosesti lemn care nu este sanatos, carnea poate capata un gust ciudat, dar mai mult decat atat lemnul poate elibera substante care sunt nocive pentru sanatatea noastra.
Mai mult, nu este indicat sa folosesti lemnul care are si scoarta. De asemenea, poti folosi lemne uscate sau verzi. Chiar este recomandat sa utilizezi si lemne verzi deoarece acestea scot mai mult fum si dau o culoare frumoasa carnii.
Trebuie sa mai stii ca exista trei tipuri de afumare a carnii: rece, calda si fierbinte. Afumarea la rece se face atunci cand carnea se afuma departe de sursa de caldura, de regula focul se face langa acea incinta si fumul este transportant printr-un burlan. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 20-23 de grade Celsius.
Afumarea la cald se face atunci cand carnea este atarnata deasupra sursei de fum, la o temperatura de 30-35 grade Celsius, iar spatiul trebuie sa fie bine ventilat.
Citeste si: Cum sa faci o afumatoare chiar la tine acasa
Afumarea fierbinte este practic o gatire lenta a carnii, deoarece aceasta trebuie tinuta la o temperatura cuprinsa intre 60 si 95 grade Celsius.
Primul pas atunci cand te pregatesti sa afumi carnea este sa o sarezi. Este absolut necesar sa faci asta pentru ca in acest fel carnea se va conserva si in acelasi timp impiedica dezvoltarea bacteriilor. Tine minte acest aspect, pentru ca este la fel de important ca si intrebarea cu ce fel de lemn se afuma carnea.
Carnea se poate pune intr-o saramura, adica intr-un amestec de apa cu sare sau sarea se poate folosi ca atare (sarare uscata). Bineinteles, mai poti folosi si mirodenii, dar si usturoi.
Dupa ce carnea a stat timp de minimum 24 de ore intr-un spatiu racoros, aceasta se scoate din sare si se sterge bine, dupa care se pune la afumat.
Pentru a capata o aroma intensa, carnea si slanina se tine la afumat intre 4 si 14 zile, in timp ce carnatii au nevoie intre 2 si 6 zile.
Dupa ce a fost afumata, carnea se depoziteaza intr-un spatiu racoros sau la frigider. Pentru a o putea pastra pentru o perioada mai lunga se poate tine si la congelator.