Cat otet se pune la muraturi. Cum sa le pastrezi crocante si care sunt secretele
Cat otet se pune la muraturi. Cum sa le pastrezi crocante si care sunt secretele

Cat otet se pune la muraturi. Cum sa le pastrezi crocante si care sunt secretele


Cat otet se pune la muraturi. Afla care este cantitatea ideala pentru ca muraturile sa se pastreze pe toata durata iernii, dar si ce secrete mai au gospodinele pentru ca acestea sa se mentina crocante. Iata cum sa procedezi!

Cat otet se pune la muraturi. Cum sa le pastrezi crocante si care sunt secretele – Cuprins:

Cat otet se pune la muraturi. Cum sa procedezi pentru a le pregati

Cat otet se pune la muraturi
Cat otet se pune la muraturi

Cat otet se pune la muraturi. Daca si tu te-ai intrebat acelasi lucru inainte sa pui muraturile, atunci o sa iti explicam pasii pe care sa ii urmezi, dar mai ales ce cantitati sunt necesare.

Pentru a pune muraturi in otet o sa ai nevoie de urmatoarele ingrediente: otet, zahar, sare, apa, chimen, boabe de mustar, piper, telina, cimbru, hrean, usturoi, chimen si frunze de dafin. Toate aceste ingrediente ajuta nu numai la savoare, ci si la conservare.

Gospodinele ne sfatuiesc sa folosim cantitati egale de otet si apa pentru ca muraturile sa se conserve foarte bine, dar si pentru ca acestea sa reziste pe intreaga durata a sezonului rece. Totodata, o sa ai nevoie de un otet cu o aciditate de 5%, iar ideal este sa folosesti otetul alb sau cel de mere.

Pe langa otet, este foarte important sa adaugi si sare, insa foloseste sare grunjoasa si nu iodata, deoarece cea iodata contine si aditiv ce pot afecta calitatea muraturilor si le pot inmuia. O sa fie nevoie de o lingura de sare la litrul de apa.

Si zaharul este foarte important atunci cand pui muraturi in otet pentru ca regleaza aciditatea acestora. O sa fie nevoie de 50 de grame de zahar pentru fiecare litru de otet pe care il utilizezi. Asadar, daca pui 2 litri de otet, o sa fie nevoie sa pui si 100 de grame de zahar.

Este foarte important sa folosesti cantitatile mentionate, pentru ca daca o sa pui prea otet muraturile o sa fie prea acide si nu tocmai placute pentru a fi consumate. In acelasi timp, daca o sa pui prea putin otet este posibil ca muraturile sa nu se conserve cum trebuie, asa ca se vor strica mai repede.

Muraturi in otet
Muraturi in otet

De asemenea, daca nu o sa respecti cantitatea de otet necesara, muraturile o sa se inmoaie si cu siguranta nu vrei sa se intample acest lucru chiar in toiul iernii.

Mare atentie si la curatarea borcanelor inainte de a pune muraturile, pentru ca daca nu o sa faci acest lucru cum trebuie exista riscul ca muraturile sa mucegaiasca sau se se inmoaie si sa devina baloase.

Pentru a curata borcanele in mod corect iti recomandam sa folosesti detergent de vase si bicarbonat de sodiu (200 g), pe care sa le dizolvi in 150 ml de apa calda.

Citeste si: Cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi. Greseli de evitat

Bineinteles, o sa fie nevoie sa cureti si legumele foarte bine inainte de a le pune in borcane, folosind apa rece. Nu uita sa te speli si pe maini foarte bine pentru ca totul sa fie curat si sterilizat.

Pentru a evita ca muraturile sa faca floare este recomandat sa fierbi apa de la robinet. De regula, apa dura poate cauza probleme, asa ca daca este cazul si la tine, cel mai bine eviti acest lucru fierband apa.

Poti preveni ca muraturile sa faca floare daca o sa pui un saculet cu boabe de mustar la suprafata borcanului cu muraturi. Astfel, te asiguri ca acestea o sa se pastreze cum trebuie, nu o sa se inmoaie si nu o sa mucegaiasca.

Dupa ce ai pus muraturile, asigura-te ca le pastrezi cum trebuie. Degeaba ai respectat toti pasii de mai sus, daca borcanele le tii intr-un loc unde temperaturile sunt ridicate. Ideal este ca temperatura sa nu fie mai mare de 10 grade Celsius si ca borcanele sa fie inchise etans.