Cat dioxid de sulf se pune la vin. Cum sa il folosesti in mod corect
Cat dioxid de sulf se pune la vin. Cum sa il folosesti in mod corect

Cat dioxid de sulf se pune la vin. Cum sa il folosesti in mod corect


Cat dioxid de sulf se pune la vin. Afla cum sa il folosesti in mod corect si care sunt cantitatile recomandate, dar si ce rol are acesta in vin. De ce este necesar si cum ajuta la pastrarea vinului pe termen lung. Iata ce trebuie sa stii!

Cat dioxid de sulf se pune la vin. Cum sa il folosesti in mod corect – Cuprins:

Rolul dioxidului de sulf la vin. De ce este necesar

Vin de casa
Vin de casa

Inainte sa iti spunem cat dioxid de sulf se pune la vin, ar trebui sa stii si care este rolul acestuia. Cum actioneaza si de ce este indicat sa il folosesti daca vrei sa faci vin la tine acasa.

Pentru cei ce nu stiu, dioxidul de sulf este un antioxidant care are rolul de a incetini oxidarea sau acrirea vinului. Practic, acest antioxidant poate inhiba dezvoltarea sau eliminarea drojdiilor, dar in acelasi timp si a bacteriilor.

Oxidarea vinului este cauzata de prezenta oxigenului. Asadar, atunci cand vinul a fost expus la aer prea mult, acesta se va oxida, adica va avea un miros ranced si culoarea acestuia se va schimba din rosu in maro sau din alb in galben.

Citeste si: Cand se pune zaharina in vin. Cum sa faci asta pentru a nu afecta calitatea vinului

Chiar daca o sa imbuteliezi vinul in sticle si o sa folosesti dopuri de pluta exista pericolul ca acesta sa se oxideze. Asta se intampla atunci cand sticlele sunt tinute in pozitie verticala si dopurile se usuca, iar apoi se crapa. Aerul intra in sticle si astfel vinul se va strica.

Oxidarea vinului poate avea loc si atunci cand exista diferente de temperatura sau schimbari de presiune. Acestea pot contracta sau dilata dopurile de pluta, iar acestea se vor misca lasand aerul sa patrunda in sticle.

Cat dioxid de sulf se pune la vin. Cum sa il utilizezi

Cat dioxid de sulf se pune la vin
Cat dioxid de sulf se pune la vin

Cat dioxid de sulf se pune la vin. Acum ca stii de ce se foloseste, ar trebui sa stii si ce cantitati sunt necesare la vinul de casa pentru ca acesta sa reziste pentru cat mai mult timp.

Conform expertilor, este nevoie de 1 mililitru de dioxid de vin la 1 litru de vin. Asadar, la o damigeana de 50 de litri de vin, o sa ai nevoie de 50 ml de dioxid de sulf. Dupa ce ai pus dioxidul, amesteci foarte bine, iar apoi nu vei mai umbla la vin timp de 2 saptamani.

Dioxidul de sulf are si rol antiseptic, asa ca va ajuta la inhibarea bacteriilor acetice, adica cele responsabile cu acrirea vinului. Pe langa asta, dioxidul ajuta si la stabilizarea culorii vinului.

De regula, strugurii nu se spala atunci cand facem mustul, asa ca acestea au destule bacterii, dar si drojdii salbatice care pot afecta procesul de fermentare. Tocmai de aceea, este indicat sa folosesti dioxidul de sulf daca vrei sa faci vin acasa si acesta sa nu se strice sau sa se acreasca.