Cand se trage vinul de pe drojdie. Cum sa procedezi si de ce este necesar
Cand se trage vinul de pe drojdie. Cum sa procedezi si de ce este necesar

Cand se trage vinul de pe drojdie. Cum sa procedezi si de ce este necesar


Cand se trage vinul de pe drojdie.  Afla de ce este necesara aceasta operatiune daca si tu vrei sa produci vin de casa, dar mai ales cum sa o faci in mod corect. Ce pasi sa urmezi si cum sa procedezi. 

Cand se trage vinul de pe drojdie. Cum sa procedezi si de ce este necesar – Cuprins:

De ce este necesara pritocirea vinului

Damigene cu vin
Damigene cu vin

Pentru cei ce nu stiu, pritocirea vinului sau tragerea vinului de pe drojdie se refera la turnarea vinului dintr-un butoi in altul, dupa ce acesta a fermentat.

Rolul acestei operatiuni este de a limpezi vinul, adica de a separa drojdia care s-a lasat la fundul butoiului sau a damigenei.

In acest mod, se vor inlatura si sedeimentele, iar astfel te asiguri ca vinul nu isi va schimba mirosul sau gustul. Pentru cei ce nu stiu, gustul vinului poate sa se schimbe din cauza descompunerii drojdiei depuse pe fundul damigenei.

In timpul procesului de fermentatie drojdiile consuma zaharul, dupa care il transforma in alcool si dioxid de carbon. Totusi, trebuie sa tii cont de anumiti factori.

De exemplu, fermentatia se face la temperaturi cuprinse intre 15 si 35 de grade Celsius, insa temperatura ideala pentru fermentare este de 18 grade Celsius in cazul vinurilor albe si de 22 de grade in cazul vinului rosu. Astfel, vei obtine un vin de calitate.

Cand se trage vinul de pe drojdie. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se trage vinul de pe drojdie
Cand se trage vinul de pe drojdie

Cand se trage vinul de pe drojdie. Daca nu faci pritocirea vinului la timp, exista riscul ca vinul sa se strice. Tocmai de aceea, trebuie sa stii in ce perioada se face.

Ei bine, pentru a obtine un vin de calitate va fi nevoie sa faci pritocirea de 3 ori in primul an, iar apoi o data sau de doua ori in anii ce urmeaza.

Prima pritocire se va face in lunile noiembrie-decembrie, insa daca nu ai avut struguri de foarte buna calitate poti face asta si mai dereme. De regula, vinul se trage de pe drojdie atunci cand procesul de fermentatie s-a terminat.

Citeste si: De ce nu se limpezeste vinul. Cum sa scapi de sedimentele din acesta

A doua pritocire se face in perioada februarie-martie, iar pentru a limpezi vinul poti adauga dioxid de sulf sau poti face un tratament cu bentonita.

A treia pritocire se face in luna august-septembrie. Abia atunci se poate considera un vin vechi, iar aromele vor fi mult mai fine.

Atunci cand faci pritocirea vinului este recomandata sa folosesti si o tija de lemn subtire astfel incat aceasta sa incapa odata cu furtunul. Practic, tija trebuie sa fie cu 10-12 cm mai inalta decat vasul, pentru a putea trage vinul cu cativa centimetri mai sus decat nivelul depunerilor.

Si daca tot am adus vorba de dioxid de sulf, trebuie sa stii ca este recomandat pentru ca vinul sa nu se oxideze sau sa se acreasca. O sa ai nevoie de 1 ml de dioxid de sulf la 1 litru de vin sau de 50 ml de dioxid de sulf la o damigeana de 50 de litri de vin.