Alergeni in casa. Afectiunile alergice dau batai de cap din ce in ce mai multor persoane in ultimii ani, aceasta sensibilitate ajungand sa afecteze in prezent oameni din toate categoriile de varsta.
Alergeni in casa. Cand apar cele mai mari probleme?
De multe ori, cauza acestor afectiuni poate fi gasita chiar in casa in care locuim. Si asta pentru ca oricat de multa curatenie am face noi, este aproape imposibil sa scapam in totalitate de alergeni.
Problemele apar in special in timpul sezonului cald, atunci cand ferestrele raman deschise pentru bucati mai mari de timp. Totodata, vara, umezeala si temperatura din casa sunt ridicate, ceea ce creeaza un mediu propice acestor alergeni.
Chiar daca nu sunt considerate niste probleme grave de sanatate, aceste afectiuni alergice sunt destul de suparatoare pentru multi, provocand simptome neplacute precum stranut excesiv, nas infundat, eruptii sau mancarimi.
Alergeni in casa. Cine si-ar dori sa aiba astfel de probleme pentru perioade indelungate?! Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, alergenii sunt in dese randuri prezenti chiar in casele in care locuim.
Tocmai de aceea vrem astazi sa va oferim cateva sfaturi de care sa tinenti cont pentru a scapa atat cat se poate de aceasta problema!
Cel mai des intalniti alergeni din casele noastre sunt acarienii, niste insecte de dimensiuni extrem de mici care se hranesc cu celule moarte. Acarienii sunt prezenti in special in zonele in care noi dormim, adica pe perne, pe saltele si pe lenjeriile de pat.
De asemenea, praful care intra pe fereastra din exterior este un alt alergen important care ne da batai de cap, acesta acumulandu-se in cele din urma si in locuinta noastra. Bineinteles, si polenul de la plante sau parul de animale pot genera reactii alergice.
Cum sa scapi de alergenii din sufragerie
Alergeni in casa. Incepem cu inceputul si vorbim despre sufragerie, camera in care cel mai probabil ca ne petrecem o buna parte din zi. Principala provocare pe care o avem atunci cand vorbim despre living este reprezentata de praf, acesta acumulandu-se in timp pe mobila, pe pardoseala si in covoare.
Evident, praf va fi intotdeauna, orice am face noi, insa este recomandat sa stergem praful cel putin o data pe saptamana. Este indicat sa folosim carpe din microfibra si spray-uri antistatice, acestea impiedicand praful sa se mai depuna atat de usor.
Canapelele tapitate pot acumula praf sau acarieni destul de usor, motiv pentru care este de preferat sa optati pentru unele din piele. De asemenea, este recomandat sa alegeti niste covoare mai mici si mai putin pufoase.
Alergeni in casa. Cum cureti bucataria?
Alergeni in casa. Mergem mai departe catre bucatarie, acolo unde nu putine locuinte se confrunta cu formarea mucegaiului, un alt alergen important. Pentru a preveni aparitia acestuia putem opta pentru un frigider cu compartimente speciale destinate fructelor, legumelor si alimentelor usor perisabile.
Mancarea sau alimentele pastrate in conditii nu foarte optime pot prinde mucegai sau pot dezvolta bacterii. Tavita de scurgere a apei din spatele frigiderului este, de asemenea, o sursa de alergeni, motiv pentru care aceasta trebuie curatata periodic.
Hota are, de asemenea, un rol foarte important intr-o bucatarie, aceasta absorbind vaporii de apa atunci cand gatiti, ceea ce impiedica creearea condensului care poate duce la aparitia mucegaiului pe pereti.
Alergeni in baie
Problema mucegaiului apare in dese randuri si in baie, suprafetele din aceasta incapere fiind in contact cu apa de multe ori. Specialistii recomanda sa aerisim mereu baia cat se poate de mult, in special dupa dus.
De asemenea, este de preferat sa pastram mereu toate suprafetele uscate cu ajutorul unei carpe sau a unui prosop. Asa vom scapa de alergeni in casa.
Perdeaua de dus si covorasele din baie aduna o cantitate impresionanta de alergeni in timp, motiv pentru care este de preferat sa le speli periodic sau sa le inlocuiesti cu unele noi.
Cum sa scapi de alergenii din dormitor
Alergeni in casa. In cele din urma ajungem si in dormitor, acolo unde ne petrecem noptile. In dormitor gasim cei mai multi acarieni, acestia hranindu-se cu celulele moarte din piele pe care le lasam pe pat si perne in timpul somnului.
Asadar, este recomandat sa aspiri periodic salteaua, sa aerisesti constant pernele si paturile si sa speli lenjeria de pat o data la 7 – 10 zile in apa fierbinte pentru a indeparta alergenii.
La final vrem sa va atragem atentia si cu privire la aparatele de aer conditionat, ale caror filtre pot provoca probleme considerabile in cazul in care nu sunt curatate regulat.