Afumarea pestelui in casa. Cum sa faci asta si ce tip de peste sa folosesti
Afumarea pestelui in casa. Cum sa faci asta si ce tip de peste sa folosesti

Afumarea pestelui in casa. Cum sa faci asta si ce tip de peste sa folosesti


Afumarea pestelui in casa. Afla cum sa faci asta in mod corect, dar mai ales ce tip de peste ar trebui sa folosesti pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iata ce trebuie sa stii si cum sa recunosti pestele proaspat!

Afumarea pestelui in casa. Cum sa faci asta si ce tip de peste sa folosesti – Cuprins:

Cum sa recunosti pestele proaspat

Macrou proaspat
Macrou proaspat

Inainte sa vorbim despre afumarea pestelui in casa, ar trebui sa stii si cum sa recunosti Pestele proaspat din magazin, atunci cand il cumperi. Nu de alta, dar pentru a obtine cele mai bune rezultate atunci cand il afumi, este absolut necesar sa folosesti peste proaspat.

Asadar, atunci cand te duci sa cumperi peste din magazin, primul lucru la care trebuie sa acorzi o deosebita atentie il reprezinta ochii pestelui. Pestele proaspat are ochii limpezi si bombati, iar daca acesta a stat prea mult in vitrina acestia devin tulburi si vor fi infundati in orbite.

De asemenea, branhiile pestelui trebuie sa aiba o culoare rosie sau roz, in functie de specia pe care o alegi. Mai mult, urechile pestelui sunt foarte bine lipite de branhii, iar acestea vor fi umede si foarte curate.

Pestele proaspat va avea gura inchisa, iar carnea va fi ferma si elastica. Pestele vechi are gura deschisa, iar atunci cand apesi pe carnea acestuia vor ramane urme.

Si solzii sunt foarte importanti atunci cand pestele este proaspat, deoarece acestia sunt luciosi, curati si foarte bine lipiti de corp. Daca pestele este vechi, solzii se rup imediat, dar in acelasi timp nu vor fi curati.

Si mucusul care acopera solzii pestelui trebuie sa fie transparent si fara miros. Asadar, daca ai in fata ta un peste cu un mucus inchis la culoare si cu un miros pregnant, evita sa il cumperi.

Afumarea pestelui in casa. Cum sa faci asta, ce tip de peste este indicat

Afumarea pestelui in casa
Afumarea pestelui in casa

Pentru afumarea pestelui in casa poti folosi peste gras, dar si peste mai slab. Desigur, gusturile nu se discuta, asa ca poti folosi ce fel de peste iti place.

Spre exemplu, se poate folosi peste mai gras precum somon, crap sau somn. Daca preferi pestele mai slab, atunci poti alege pastrav, macrou sau scrumbie.

Primul pas cu care vei incepe va fi sa cureti pestele de solzi, sa il eviscerezi, iar apoi sa il speli foarte bine cu apa rece. De asemenea, poti indeparta sau nu capul pestelui, in functie de cum doresti.

Dupa curatarea pestelui, acesta se va usca foarte bine. Urmatorul pas va fi sa pui sare peste peste si sa il lasi sa stea timp de 24 de ore la rece. In tot acest timp, pestele isi va lua exact cata sare are nevoie si se va deshidrata.

A doua zi, pestele se lasa la uscat intr-un loc aerisit, fara umezeala. Mai trebuie sa stea inca 24 de ore pentru a se usca asa cum trebuie, asa ca nu grabi acest proces daca vrei sa faci afumarea pestelui in casa, ca la carte.

Pestele se afuma cu lemn de fag, dar si cu lemn de artar, frasin, cires sau prun. De regula, lemnul de fag este cel mai utilizat sau lemnul de frasin.

Sub nicio forma nu va trebui sa folosesti lemn de conifere, deoarece acesta contine rasini, iar carnea pestelui va capata un gust amar.

Citeste si: Afumarea carnii de porc. Cum sa faci asta, cele mai bune metode si esente de lemn

Daca vrei ca pestele sa aiba arome subtile, atunci poti adauga peste lemnul cu care afumi si ierburi aromatice precum cimbru, rozmarin sau cateva frunze de dafin.

Afumarea pestelui in casa se poate face la rece sau la cald. Daca alegi prima metoda, afla ca pestele va avea nevoie de aproximativ 6-7 zile (cate 2-3 ore pe zi) pentru a se afuma bine. In cazul in care vrei sa afumi pestele la cald, atunci cateva ore vor fi de ajuns.

Cand afumi pestele la rece, temperatura nu trebuie sa depaseasca 20-23 grade Celsius, iar daca alegi sa il afumi cu fum cald, atunci vei avea nevoie de o temperatura de 30-35 grade Celsius si un spatiu bine ventilat.

Mai poti alege si afumarea fierbinte a pestelui, atunci cand temperatura este cuprinsa intre 60 si 95 grade Celsius. Desigur, afumarea fierbinte este practic o gatire lenta a pestelui.

Dupa ce ai terminat cu afumarea, pestele se mai lasa la zvantat timp de 24 de ore. Urmatorul pas va fi sa il pastrezi la rece.