Reteta pentru eclere clasice cu vanilie. Cum se face, de fapt, acest desert
Reteta pentru eclere clasice cu vanilie. Cum se face, de fapt, acest desert

Reteta pentru eclere clasice cu vanilie. Cum se face, de fapt, acest desert


Reteta pentru eclere cu vanilie. Pe langa tarte, eclerele sunt preferatele tuturor si unele dintre cele mai iubite retete pentru a prepara un desert. Cea mai veche reteta de eclere este mentionata in anul 1884 si se gasea in cartea de retete a scolii de bucatari din Boston.

Desi nu este oficial, majoritatea expertilor cred ca acest desert a fost inventat de celebrul chef Marie-Antoine Careme. De asemenea, exista o poveste in spatele numelui acestui desert, pentru ca vine de la „eclair” care inseamna fulger in franceza si care face referire la viteza cu care aceste prajituri se mananca.

Reteta pentru eclere clasice cu vanilie. Cum se face, de fapt, acest desert – Cuprins:
Reteta pentru eclere clasice cu vanilie. Cum se face, de fapt, acest desert
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente coji de eclere
  • 150 gr faina
  • 125 ml lapte
  • 125 ml apa fierbinte
  • 100 gr unt
  • 5 buc. oua
  • sare
Ingrediente crema de vanilie pentru eclere
  • 500 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 3 buc. oua
  • 60 gr faina
  • 1 buc. pastaie vanilie sau esenta vanilie
  • 200 ml frisca lichida (optional)

Reteta pentru eclere cu vanilie Cum sa faci cojile

Reteta eclere cu vanilie
Reteta eclere cu vanilie

O sa incepem prin a prepara aluatul pentru cojile de eclere, asa ca intr-o cratita pe care ati asezat-o la foc mediu puneti apa, laptele, un praf de sare si untul. Amestecati usor pana ce totul se omogenizeaza.

Adaugati faina si continuati sa amestecati compozitia foarte bine pana ce totul se omogenizeaza, in jur de 5 minute. Atunci cand aluatul format incepe sa se dezlipeasca de pe vas, este un semn ca trebuie sa opriti focul.

Citeste si: Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce

Lasati aluatul sa se raceasca un pic, iar dupa aceea este nevoie sa il framantati sau sa sa folositi un robot de bucatarie. Adaugati ouale, unul cate unul si asteptat pana ce fiecare este incorporat in compozitie.

Folosind un posh sau o punga pentru ornare, dar si o tava pe care o veti tapeta cu hartie de copt. Dimensiunile cojilor de eclere trebuie sa fie de 7×1 cm.

Trebuie sa lasati distanta intre eclerele din tava, pentru ca ele cresc destul de mult si astfel se evita lipirea acestora intre ele. Tava se pune in cuptorul incalzit la 180 de grade, pentru 20-30 de minute, pana ce cojile de eclere devin aurii. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si se lasa la racit.

Cum sa faci crema de vanilie pentru eclere

Crema de vanilie pentru eclere
Crema de vanilie pentru eclere

Este momentul sa ne apucam si de crema, asa ca intr-un bol se pun ouale si zaharul (se mai poate adauga si amidon de porumb). Folosind un tel sau un robot de bucatarie, amestecati foarte bine. Adaugati si faina, amestecand foarte bine.

Puneti o cratita pe foc si turnati in ea laptele. Puneti in lapte si semintele de la un baton de vanilie, dar si pastaia. Dupa ce a fiert, scoateti pastaia de vanilie si adaugati compozitia formata din oua si zahar. Continuati sa amestecati foarte bine compozitia, pana ce crema s-a ingrosat.

Dupa ce ati obtinut o crema consistenta, puneti crema intr-un bol. Folositi si o folie de bucatarie pe care o puneti peste crema, pentru ca aceasta sa nu prinda coaja. Lasati crema sa se raceasca la temperatura camerei.

Daca vreti ca umplutura eclerelor sa fie mai pufoasa, puteti adauga frisca lichida. De asemenea, puteti orna eclerele si cu capsuni.