Reteta pasteis de nata. Cum sa faci celebrul desert portughez originar din Lisabona, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care este cea mai buna reteta pe care sa o folosesti. Iata ce pasi trebuie sa urmezi!
- 350 ml lapte
- 300 g aluat foietaj
- 6 oua
- 260 g zahar
- ¼ lingurita sare
- 40 g faina
- 80 ml apa
- 5 ml esenta de vanilie
- 1 baton scortisoara
- 1 coaja de lamaie
Reteta pasteis de nata. Cum sa prepari celebrele tarte portugheze
Daca si tu vrei sa prepari reteta de pasteis de nata sau celebrele tarte portugheze, atunci trebuie sa stii ca va trebui sa folosesti oua de calitate, deoarece galbenusul este foarte important pentru a face cel mai bun desert.
Primul pas cu care vei incepe aceasta reteta va fi sa prepari siropul. Pentru asta, vei avea nevoie de o cratita in care vei pune zaharul, apa, esenta de vanilie, batonul de scortisoara, dar si coaja de lamaie taiata in felii foarte subtiri.
Nu uita sa cureti foarte bine coaja de lamaie sub un jet de apa inainte de a o utiliza, pentru a te asigura ca indepartezi acel strat de ceara care protejeaza fructele.
Intr-o alta cratita, pune laptele, sarea si faina. Utilizand un tel, amesteca foarte bine pentru a te asigura ca nu exista cocoloase de la faina si dupa aproximativ 5 minute compozitia se va fi ingrosat. Opreste focul si lasa totul la racit timp de 10 minute.
Urmatorul pas va fi sa adaugi galbenusurile de ou, iar apoi sa amesteci foarte bine pana ce le incorporezi in compozitia obtinuta mai devreme.
Dupa aceea, scoate batonul de scortisoara din sirop si folosind o strecuratoare adauga-l peste compozitia de mai sus. Nu o sa ai nevoie de cojile de lamaie. Amesteca apoi foarte bine pana ce o sa incorporezi si siropul in acea crema.
Citeste si: Reteta Millefeuille sau Tort Napoleon. Cum sa prepari acest desert
Pasul urmator va fi sa tai aluatul de foietaj in 12 bucati egale. O sa ai nevoie si de o tava pentru briose. Dupa ce ai fixat aluatul de foietaj in acele forme, umple fiecare tarta cu 3/4 de crema.
Totul va merge la cuptorul preincalzit la temperatura de 290 grade Celsius pentru aproximativ 10-12 minute. Tartele vor fi gata atunci cand crema de la suprafata incepe sa prinda o culoare neagra pe deasupra.
Desertul este gata, insa nu uita sa lasi tartele sa se raceasca un pic inainte de a le gusta deoarece crema fierbiinte poate provoca arsuri! Pe deasupra se mai poate presara putina scortisoara pentru decor.