Reteta mamaliga. Cum sa o faci si cat timp se fierbe
Reteta mamaliga. Cum sa o faci si cat timp se fierbe

Reteta mamaliga. Cum sa o prepari si cat timp se fierbe


Reteta mamaliga. Afla cum sa o prepari ca pe vremuri, la fel cum o facea bunica ta, dar si care este secretul pentru a obtine gustul de altadata si mai ales cat timp se fierbe. Ce trebuie sa stii si de ce este important sa o amesteci foarte bine.

Reteta mamaliga. Cum sa o prepari si cat timp se fierbe – Cuprins:
Reteta mamaliga. Cum sa o prepari si cat timp se fierbe
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente mamaliga
  • 250 g malai
  • 1 litru de apa
  • ½ lingurita sare

Cum sa faci mamaliga. Reteta si timp de fierbere

Reteta mamaliga
Reteta mamaliga

Cu toate ca multi ar spune faptul ca reteta de mamaliga se face extrem de usor, trebuie sa recunoastem faptul ca si noi ne-am lovit de anumite probleme atunci cand am incercat prima data. Ba mamaliga avea cocoloase, ba nu era fiarta cat trebuie etc.

Tocmai de aceea, am decis sa explicam pe indelete, ce trebuie sa stii atunci cand prepari mamaliga. Nu de alta, dar merge extrem de bine cu sarmalute sau pur si simplu cu niste branza si smantana.

Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand prepari mamaliga este sa pui apa la fiert intr-o oala mai incapatoare, pentru ca daca folosesti una mai mica, este posibil sa faci stropi de mamaliga peste tot atunci cand fierbe.

Asadar, pune apa la fiert impreuna cu sarea. Iti recomandam sa pui o jumatate de lingurita de sare sau daca mananci mai sarat, pune o lingurita intreaga. Nu vrei sa incepi reteta de mamaliga cu stangul si sa o faci prea sarata.

Malai la fiert
Malai la fiert

Reteta de mamaliga. Atunci cand apa incepe sa fiarba, trebuie sa adaugi malaiul. Iti recomandam sa adaugi putin cate putin si sa folosesti un tel, pentru a amesteca incontinuu. Este absolut necesar sa amesteci pentru a evita formarea cocoloaselor.

Totodata, cand mamaliga incepe sa clocoteasca ar trebui sa ai grija si la stropii care sar din cratita sau din oala in care o fierbi. Este foarte important sa tii minte asta cand pregatesti reteta de mamaliga.

Citeste si: 3 retete de sarmale gatite in vas de lut ori infasurate in foi de vita

In general, mamaliga are nevoie de aproximativ 10-12 minute pentru a fierbe, insa pentru ca exista foarte multe tipuri de malai ar fi bine sa o gusti pentru a iti da seama daca a fiert. Bineinteles, ai grija sa nu te frigi!

De asemenea, ar trebui sa stii si un truc al gospodinelor, pentru a evita ca mamaliga sa se lipeasca de oala in care fierbe. Atunci cand este gata, stinge-i focul si pune un capac la oala timp de 3-4 minute.

Dupa aceea, aprinde focul pana ce mamaliga incepe sa fiarba din nou, in jur de 1-2 minute. Acum o poti rasturna intr-o farfurie fara probleme, pentru ca aburul care s-a format in interiorul oalei o desprinde cu usurinta de peretii acesteia.