Reteta Karpatka. Cum sa prepari aceasta prajitura poloneza
Reteta Karpatka. Cum sa prepari aceasta prajitura poloneza

Reteta Karpatka. Cum sa prepari aceasta prajitura poloneza


Reteta Karpatka. Cum sa prepari acest desert polonez, care este lista cu ingrediente de care ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a face prajitura la tine acasa. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa pregatesti acest desert delicios!

Reteta Karpatka. Cum sa prepari aceasta prajitura poloneza – Cuprins:
Reteta Karpatka. Cum sa prepari aceasta prajitura poloneza
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Poloneza
Portii: 10
Ingrediente
Ingrediente aluat Karpatka
  • 100 g faina
  • 3 oua
  • 75 ml lapte
  • 75 ml apa
  • 75 g unt nesarat
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita esenta de vanilie
Ingrediente crema
  • 600 ml lapte
  • 160 g zahar
  • 4 oua
  • 200 g unt unt nesarat
  • 15 g zahar pentru a bate untul
  • ½ lingurita sare
  • 50 g amidon de porumb
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • zahar pudra pentru decor

Cum sa faci prajitura Karpatka. Reteta si ingrediente

Reteta Karpatka
Reteta Karpatka

Daca si tu vrei sa prepari prajitura Karpatka aa tine acasa, afla ca ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Acelasi lucru trebuie sa il tii minte si pentru unt, care trebuie sa fie scos din timp de la frigider si lasat sa ajunga la temperatura camerei.

De asemenea, dupa ce prepari crema, aceasta va trebui pusa in frigider pentru 30 de minute pana la o ora pentru a se raci. Nu o lasa mai mult, pentru ca daca se va raci prea tare atunci o sa trebuiasca sa ajunga la temperatura camerei pentru a o putea intinde mai bine.

Ideal este ca untul si crema sa aiba aceeasi temperatura pentru a putea obtine cea mai buna compozitie. In cazul in care crema este prea calda atunci untul se va topi si crema nu va mai iesi pufoasa, dar mai ales nu va mai avea consistenta dorita si va curge.

Asadar, primul pas cu care vei incepe va fi sa prepari aluatul. Pentru asta, o sa ai nevoie de o cratita in care pui apa, laptele, zaharul, sarea, esenta de vanilie si untul.

Pune cratita la foc mediu si amesteca pana ce totul incepe sa fiarba. Apoi, ia cratita de pe aragaz si adauga treptat faina, amestecand cu ajutorul unui tel pentru a evita formarea cocoloaselor.

Dupa aceea, pune cratita din nou pe aragaz, la foc mic de data aceasta. Amesteca timp de 2 minute si apoi lasa totul la racit timp de 10 minute.

Urmatorul pas va fi sa adaugi ouale. Apoi, aluatul va trebui framantat foarte bine. La final, imparte coca in doua bucati egale si intinde-le folosind un sucitor.

Tine minte ca ar trebui sa aiba aceeasi forma deoarece crema va trebui perfect acoperita de aluat. Ideal este ca Bucatile de aluat sa aiba un diametru de aproximativ 21-22 centimetri.

Prajitura Karpatka feliata
Prajitura Karpatka feliata

Dupa asta, preincalzeste cuptorul la temperatura de 200 grade Celsius, pune hartie de copt pe doua tavi, iar apoi aluatul pe care l-ai intins mai devreme. Totul va merge la cuptor timp de 25-30 de minute sau pana ce aluatul va incepe sa se rumeneasca. Lasa-l apoi sa ajunga la temperatura camerei.

Urmatorul pas va fi sa prepari crema. Pentru asta, o sa ai nevoie de o cratita in care o sa pui laptele, jumatate din cantitatea de zahar (80 grame) si sarea. Pune cratita la foc mediu si amesteca pana ce totul incepe sa fiarba.

Intr-un castron separat amesteca restul de zahar (80 grame) impreuna cu amidonul de porumb. Adauga apoi galbenusurile de ou impreuna cu esenta de vanilie si amesteca folosind un tel pana ce compozitia devina omogena si fara cocoloase.

Citeste si: Reteta prajitura felie de lapte. Cum sa o faci si ce ingrediente sa folosesti

Urmatorul pas va fi sa adaugi jumatate din compozitia fierbinte din cratita, amestecand viguros. Dupa ce ai facut asta, adauga totul in cratita si pune din nou totul la foc mediu timp de 5-7 minute, amestecand constant, pana ce compozitia ia consistenta de budinca.

Apoi, ia cratita de pe foc si pune compozitia intr-un vas mai putin adanc. Las-o un pic sa se raceasca si dupa asta acopera crema cu o folie de plastic. Folia trebuie sa atinga crema, pentru ca astfel impiedici sa se formeze o coaja.

Intr-un alt castron bate untul cu 15 grame de zahar pana ce obtii o compozitie pufoasa. Dupa asta, amesteca totul cu o spatula pana ce compozitia devine fina.

Crema se va amesteca impreuna cu compozitia de mai sus folosind o spatula. Pune crema la frigider timp de 30 de minute pana la o ora. Urmatorul pas va fi sa asamblezi prajitura. Inainte de a o servi, prajitura se decoreaza cu zahar pudra.