Reteta de miel la cuptor. Afla cum sa faci o friptura, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care este secretul ca aceasta sa iasa frageda. Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand o prepari.
- 1.5-2 kg carne de miel (pulpa sau coaste)
- 2 lingurite de sare
- 2 linguri de ulei
- 4-5 catei de usturoi
- 1 lingurita piper negru macinat
- 1 lingurita de boia dulce sau Paprika
- 1 morcov
- 1 ceapa
- cimbru si rozmarin proaspat (optional, se poate folosi si uscat)
- 300 ml de vin alb sec (optional, se poate folosi si apa)
- 1 cana de apa
- zeama de la o jumatate de lamaie
Cum sa faci miel la cuptor. Reteta si ingrediente de care ai nevoie
Reteta de miel la cuptor este foarte cautata, mai ales in preajma Sarbatorilor Pascale. Nu este deloc greu de facut, asa ca o sa iti explicam ce pasi trebuie sa urmezi.
Primul pas este sa amesteci zeama de lamaie cu sare, boia, cimbru, rozmarin si piper, iar apoi cu cele doua linguri de ulei. La final, pune si 1-2 catei de usturoi pe care i-ai zdrobit. Dupa ce ai omogenizat amestecul, trebuie sa masezi carnea foarte bine, pentru a te asigura ca aromele vor intra in friptura ta de miel la cuptor.
Carnea de miel se pune apoi intr-un castron sau intr-o punga si se lasa la marinat in frigider timp de 24 de ore. Ideal ar fi sa o lasi 48 de ore pentru a marina carnea in mod corect si fara niciun pic de graba.
Dupa ce carnea s-a marinat aceasta se va scoate cu 2-3 ore inainte din frigider, pentru a o putea lasa sa ajunga la temperatura camerei.
Friptura de miel la cuptor se poate gati intr-un vas termorezistent sau intr-o tava. Pune carnea in tava, adauga si morcovul taiat felii, dar si ceapa pe care ai taiat-i in patru bucati mai mici. La final, adaugam si cei 300 ml de vin alb sec, cana de apa, dar si o crenguta de cimbru si rozmarin, care pot fi proaspete sau uscate. Adauga si 3-4 catei de usturoi sau poti pune o capatana intreaga, pe care o tai pe jumatate.
Dupa aceea, preincinge cuptorul la temperatura de 170 grade Celsius. Tava se va acoperi cu o folie de aluminiu sau cu un capac si se pune in cuptor pentru o ora si jumatate.
La final, pentru a rumeni friptura de miel se da capacul sau folia de aluminiu la o parte, iar temperatura cuptorului se mareste la 200 grade Celsius. Las-o la gatit pentru inca 30 de minute, iar apoi friptura ta de miel la cuptor este gata!
Secrete pentru a face o friptura frageda
Daca si tu vrei sa faci miel la cuptor, atunci ar trebui sa stii si care sunt secretele ca aceasta sa iasa frageda. Nu de alta, dar vrei sa obtii cele mai bune rezultate.
Ei bine, in primul rand, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a o baga la cuptor. Daca este rece, carnea se va gati inegal, ceea ce inseamna ca pe partea exterioara poate sa fie crocanta sau chiar arsa, in timp ce la interior va fi mai cruda.
Citeste si: Cum sa faci marinada pentru carnea de miel. Secrete bine de stiut!
Cel mai important este ca friptura de miel la cuptor sa fie gatita intr-un vas ermetic sau intr-o tava acoperita. Acest lucru impiedica uscarea carnii, asa ca vei obtine o friptura suculenta si frageda.
Mai mult, friptura trebuie gatita la foc mic. Intr-adevar, timpul de preparare va fi mai lung, insa te intereseaza ca aceasta sa fie frageda. Drept urmare, va fi nevoie sa setezi o temperatura mica de gatire la cuptor.
Dupa ce ai scos friptura de miel de la cuptor, aceasta trebuie lasata la odihnit timp de 20-30 de minute. Abia dupa aceea poate fi servita la masa.