Reteta Adana kebab. Cum sa faci acest preparat turcesc, de ce ingrediente ai nevoie si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a obtine gustul original la tine acasa. Iata ce trebuie sa stii!
- Ingrediente Adana kebab
- 500 g carne tocata de miel/berbecut sau batal
- 1 ceapa
- 1-2 catei de usturoi
- 1 ardei kapia rosu
- 1 lingurira chimion
- 1 lingurita fulgi de ardei iute (optional)
- 1 lingurita sare
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 lingurita piper negru proaspat macinat
- 30 ml apa rece
Originile acestui preparat
In cazul in care nu stiai Adana kebab este un preparat ce provine din orasul turcesc Adana, al 5-lea cel mai mare din Turcia. Pentru ceilalti locuitori preparatul poarta numele de kiyma, insa Adana Kebab are o textura anume care il face unic.
Daca vrei sa mananci acest preparat in Turcia, trebuie sa stii ca poate fi facut doar de un vanzator care a trecut toate testele Camerei de Comert din Adana. Cu toate, astea, preparate similare se gatesc si in Siria sau Irak. Pe scurt, reteta de Adana kebab originala se poate servi doar in orasul Adana.
Totusi, versiunea din prezent a preparatului a fost recunoscuta abia in anul 2005, dupa o serie de procese. Conform istoricilor, acest preparat este nascut dintr-o fuziune din cultura araba si turca.
Reteta originala de Adana kebab spune ca se foloseste doar carne de miel, nu mai batran de 1 an. Mai mult, animalul trebuie sa creasca doar in zona Adana si sa manance hrana provenita, la fel, doar din acea zona.
Reteta Adana kebab. Cum sa o prepari la tine acasa
Reteta Adana kebab. Bineinteles, daca nu vrei sa cumperi carne tocata de miel sau berbecut ori batal, o poti toca acasa folosind un satar sau cu o masina de tocat. Este mai multa munca, asa ca noi am optat pentru carnea deja tocata pe care am cumparat-o din bacaniile cu specific turcesc.
Asadar, daca ai deja carnea tocata, trebuie sa toci ardeiul kapia, pe care il cureti de seminte. Bineinteles, cotorul se taie si se arunca, pentru ca nu il poti folosi in reteta de Adana kebab.
Dupa aceea, toaca marunt ceapa sau da-o prin razatoare. Urmatorul pas este sa toci marunt si legatura de patrunjel verde. Mare atentie! Totul trebuie tocat foarte marunt pentru ca nu vrei sa gasesti bucati mari de patrunjel in preparatul final.
Si usturoiul trebuie zdrobit, iar apoi toate ingredientele se pun intr-un castron mai adanc, pentru ca va fi nevoie sa le amesteci pana ce se omogenizeaza.
Citeste si: Cum sa faci Sutlac, un fel de orez cu lapte, insa cu influente turcesti
Dupa ce ai obtinut compozitia pentru reteta de Adana kebab sau atunci cand aceasta a devenit lipicioasa, pune totul la rece timp de o ora. Doar asa poti face reteta de Adana kebab originala.
Cu toate ca reteta originala de Adana kebab se gateste pe un pat de jar, nu va fi nicio problema sa il prepari pe gratar. Neaparat cu carbuni, pentru a obtine un gust desavarsit!
Ideal, este sa pui compozitia pe shish sau acele frigarui din metal mai late, asemanatoare cu mici sabii. Desigur, poti folosi “traditionalele” bete fara niciun fel de problema.
Carnea se modeleaza pe frigarui folosind mana, ca si cum ai forma niste mici chiftelute. Cand gratarul este incins, frigaruile se pun la gatit, insa inarmeaza-te cu rabdare pentru ca va iesi mult fum din cauza grasimii.
Cand acestea devin aurii, reteta este gata si poate fi servita. O poti asezona cu o salata de ceapa presarata cu sumac, un pahar cu Ayran si bineinteles, cu o lipie.