Prajitura rasturnata cu mere. Cum sa prepari acest desert absolut delicios si care este cea mai buna reteta pe care o poti incerca. De ce ingrediente ai nevoie si care este modul de preparare.
- 1 kg de mere
- 125 g faina
- 325 g zahar
- 5 oua
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare
- 50 g unt
Prajitura rasturnata cu mere. Cum sa o prepari si care este reteta
Primul lucru cu care incepi reteta de prajitura rasturnata cu mere va fi sa prepari zaharul ars pentru baza desertului. Asadar, o sa ai nevoie de 200 grame de zahar pe care le topesti intr-o cratita.
Practic, vei face un sos de caramel care va fi gata atunci cand zaharul se topeste si capata o culoare roscata. Nu ai nevoie de apa si zaharul se va topi in aproximativ 10-15 minute la foc mediu spre mic. Nu il lasa sa se inchida prea mult la culoare pentru ca va deveni amar.
Intre timp, pregateste forma sau tava in care urmeaza sa coci prajitura si dupa ce zaharul s-a topit toarna-l acolo. Misca tava sau forma pana ce fundul si peretii sunt imbracati in acel caramel, iar apoi lasa totul sa se raceasca. Nu te speria daca zaharul incepe sa se intareasca si sa pocneasca, este perfect normal.
Dupa aceea, trebuie sa speli merele foarte bine, sa le decojesti si apoi sa le tai felii. Feliile de mere se aseaza pe caramelul din tava, iar peste acestea pune cateva bucati de unt.
Cuptorul se va preincinge la 180 grade Celsius si merele se vor gati timp de 30 de minute. Nu prea mult, pentru ca vor mai intra inca o data la cuptor, impreuna cu aluatul.
Acum, va trebui sa pregatim blatul pentru prajitura rasturnata cu mere. Trebuie sa separi ouale, iar apoi sa albusurile cu putina sare, pana ce obtii o spuma tare. Nu arunca galbenusurile pentru ca le vei folosi mai tarziu un pic.
Adauga restul de 125 grame de zahar impreuna cu zaharul vanilat si apoi continua sa amesteci folosind mixerul, pana ce obtii spuma lucioasa.
Acum, adauga si cele 5 galbenusuri, iar apoi continua sa amesteci totul pana ce compozitia s-a omogenizat. Folosind o spatula, adauga si faina in compozitie, iar apoi amesteca totul pana la omogenizare.
Citeste si: Cum sa faci pandispan cu visine. Reteta si mod de preparare
Aluatul se va turna peste restul compozitie din tava, adica peste zaharul transformat in caramel si peste merele semicoapte. Prajitura se mai coace pentru inca 30 de minute la 180 grade Celsius si reteta este gata!
Mare atentie! Prajitura se va rasturna imediat ce o scoti de la cuptor, pentru ca daca o lasi sa se raceasca zaharul se va lipi de forma in care ai gatit-o.
Daca mai ramane putin caramel in forma, folosind o spatula curata totul si pune acel sos peste prajitura care este gata. O poti servi imediat cum s-a racit sau calduta, dupa cum preferi!