Prajitura Jerbo sau Zserbo szelet ne aduce aminte de copilarie, mai exact de sarbatorile la bunici. Iata cum sa prepari parjitura Jerbo si ce trebuie sa stii despre ea. Pentru cei ce un stiu, Zserbo szelet este cel mai cunoscut desert unguresc, servita mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna sau cu ocazia Pastelui. Acest desert a fost inventat de francezul Emil Gerbeaud, care a trait in Ungaria.
- 600 gr faina
- 125 gr untura
- 150 gr unt (82% grasime)
- 100 gr zahar
- 1 buc. ou
- 2 bete galbenusuri
- 100 ml lapte
- 20 gr drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 1 praf sare
- 1 buc. coaja rasa de lamaie
- gem de caise
- 300 gr nuca macinata
- 200 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat!
- Ingrediente glazura prajitura Jerbo
- 150 gr zahar
- 50 gr cacao
- 50 gr unt
- 50 ml apa
Cum sa faci foile pentru prajitura Jerbo
Primul lucru pe care trebuie sa il facem cand pregatim prajitura Jerbo este sa punem drojdia intr-un castron, unde o frecam cu o lingura de zahar pana ce va deveni lichida. Adaugati si 3 linguri de lapte caldut, iar apoi amestecati bine. Este momentul sa amestecam oul intreg cu cele doua galbenusuri de ou, pe care le bateti bine cu zaharul si un praf de sare.
Intr-un alt castron, puneti faina, coaja rasa de la o lamaie, untul si untura. Dupa ce ati framantat bine compozitia, adaugati si ouale batute impreuna cu zaharul si sarea. Adaugati drojdia si laptele, iar apoi framantati pana ce veti obtine aluatul.
Vom intinde aluatul, pentru a obtine 4 bucati egale. Aceasta este baza pentru foile de prajitura. Este momentul sa punem prima foaie intr-o tava dreptunghiulara, pe care ati uns-o in prealabil cu putin unt si ati captusit-o cu hartie de copt. Rulati foaia cu ajutorul unui sucitor.
Cum sa faci umplutura
Este momentul sa ne ocupam si de crema pentru prajitura Jerbo. Amestecati nuca macinata cu cele 200 grame de zahar si cu zaharul vanilat. Pe prima foaie, puneti un strat uniform de gem, peste care presarati nuca macinata amestecata cu zahar. Aveti grija sa uniformizati nuca intr-un strat cu o grosime egala.
Puneti a doua foaie in tava si urmati aceiasi pasi de mai sus. La fel procedati cu a treia foaie. Cea de-a patra foaie acopera umplutura, asa ca aveti grija sa presati usor cu palmele.
Citeste si: Cum sa faci prajitura tavalita cu nuca de cocos
Puneti patru scopitori in toate cele patru colturi, iar apoi acoperiti prajitura si lasati-o sa dospeasca timp de 60 de minute.
Dupa ce a trecut timpul, este momentul sa aprindeti si cuptorul, asa ca setati temperatura la 170 de grade Celsius. Puneti tava cu prajitura la copt, timp de o ora.
Cum sa prepari glazura pentru prajitura Jerbo
Intre timp, trebuie sa pregatim si glazura pentru prajitura, asa ca intr-o cratita se pun zaharul, cacao si apa.
Amestecati extrem de bine pana ce totul se omogenizeaza si lasati sa fiarba pana se ingroasa. Atunci cand da in clocot, adaugati si untul.
Amestecati in continuare pana ce compozitia se ingroasa si mai mult.
Dupa ce scoateti prajitura din cuptor, turnati glazura pe ea, cat e fierbinte. Intindeti cu ajutorul unei spatule si lasati prajitura sa se raceasca. Intre timp, se va intari si glazura. Prajitura Jerbo este gata!