Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi din bucataria traditionala, iar gospodinele se intrec in a face cea mai buna umplutura cu nuca, stafide si cacao. Iata cum se face umplutura de nuca pentru cozonaci si cum ii poti surprinde pe cei dragi.
- 200 gr nuca
- 200 gr alune de padure
- 200 gr migdale
- 200 ml lapte
- 200 gr stafide
- ½ lingurita extract de vanilie sau zahar vanilat
- 1 praf sare
- 1 lingura coaja portocala confiata
- 180 gr nuca
- 50 gr unt
- 50 ml lapte
- 100 gr zahar
- 1 buc. galbenus de ou
- 1 lingurita praf cacao
- ½ lingurita scortisoara
- 700 gr faina
- 35 gr zahar
- 35 gr drojdie proaspata
- 300 ml lapte
- 250 gr smantana (minimum 24% grasime)
- 3 buc. galbenusuri de ou
- 100 gr unt (82% grasime)
- 120 gr zahar pudra
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 8 gr sare
- ½ lingurita extract de vanilie sau 1 plic zahar vanilat
Cum sa prepari umplutura de nuca pentru cozonaci
Pentru a prepara umplutura pentru cozonac, trebuie sa puneti toate ingredientele intr-o cratita si sa puneti la fiert, la foc mic. Cand laptele va fi absorbit de nuca, migdale si alune, luati cratita de pe foc.
Dupa cum vedeti, nu este deloc greu sa preparati umplutura pentru cozonac, asa ca munca ramane la framantatul aluatului!
Citeste si: Cum sa faci un cozonac pufos. Secretele gospodinelor
Pentru a prepara umplutura cozonacului cu ou, puneti untul si laptele intr-o cratita si asezati-o pe foc. Atunci cand totul a dat in clocot, stingeti focul si lasati amestecul la racit.
Nucile se amesteca impreuna cu zaharul, cacao si scortisoara, iar amestecul din cratita se adauga incet, amestecand totul pana ce se omogenizeaza.
Urmatorul pas este sa adaugati galbenusul batut si sa amestecati pana la omogenizare. Pe urma, compozitia se pune atunci cand asezati cozonacul in forma.
Cum sa prepari aluatul pentru cozonac
Bineinteles, vom avea nevoie sa stim si cum se prepara aluatul pentru ca desertul nostru romanesc sa iasa ca la carte. Primul pas este sa punem laptele caldut intr-un bol, sa adaugam drojdia, 3 linguri din cele 700 g de faina si 35 g zahar.
Amestecati toate ingredientele pana ce totul se omogenizeaza. Dupa aceea, se adauga zaharul pudra, untul care trebuie sa fie la temperatura camerei, dar si cele trei galbenusuri. Amestecati inca o data foarte bine, pana ce toata compozitia se omogenizeaza.
La sfarsit, se adauga smantana, sarea, extractul de vanilie sau zaharul vanilat, dar si coaja rasa de lamaie. Daca nu va place coaja rasa, puteti sa nu o adaugati.