Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala!
Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala!

Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala!


Cum sa pui varza la murat. As putea sa va dau sute de motive pentru care sa puneti un butoi cu varza murata. Beneficiile acesteia sunt extrem de multe si folositoare pentru sanatatea noastra.

Este un aliment bogat in vitamine, minerale, antioxidanti care au grija de sanatatea noastra, mai ales de imunitate in timpul friguros. Varza murata, dar zi zeama de varza sunt recomandate in infectiile respiratorii pentru ca au un continut mare de vitamina C, A si E. Mai contine zinc si calciu.

Zeama de varza ajuta la o digestie mai buna, consumata dimineata, pe stomacul gol. Pentru doamnele si domnisoarele care vor sa slabeasca, varza murata va fi un aliat de nadejde! Si nu in ultimul rand, zeama de varza ajuta la mahmureala. Sunt sigura ca v-am convins cu unul dintre motive, asa ca haideti sa trecem la treaba.

Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala! – Cuprins:
Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala!
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romanian
Portii: 1 butoi
Ingrediente
Ingrediente varza murata
  • 9 buc. varza romaneasca (aveti mare grija ca in piata gasiti foarte multa varza bulgareasca, iar aceasta are frunzele noduroase)
  • 18 l apa rece
  • cimbru uscat (cateva crengute)
  • marar uscat (cateva crengute)
  • busuioc uscat (cateva crengute pentru sterilizare)
  • 3 buc. radacini de hrean (pentru conservare)
  • 1 buc. gutuie feliata (pentru a colora varza)
  • 4 maini de boabe de porumb (pentru colorarea verzei)
  • 18 linguri sare (1 lingura de sare la 1 litru de apa)
  • 4 buc. ardei iuti (optional)

Cum sa pui varza la murat in butoi

Varza la murat in butoi
Varza la murat in butoi

Bunica mea avea putini din lemn de 50 – 60 litri pe care le umplea cu varza (avea multi copii). Noi folosim butoi din plastic de 20 – 30 le litri ca sa ne ajunga de sarbatori, dar si dupa.

De regula, varza se pune la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, atunci cand se mai raceste afara.

Dupa ce ati cumparat varza, sa o mai lasati cateva zile, o saptamana la soare sa se mai coaca. Verificati tot timpul cotorul sa nu cumva sa inceapa sa putrezeasca.

Apoi vom indeparta frunzele exterioare care sunt palite de soare si, cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, cojim cotorul. Acesta trebuie indepartat cam 5 – 6 centimetri pentru ca saramura sa poata sa patrunda in interior. Astfel varza se va mura mult mai repede si mai bine, mai ales la interior.

Cand varza e pregatita, trecem la butoi. Acesta trebuie sa fie spalat foarte bine cu detergent si clatit cu apa din abundenta. Nu uitati ca butoiul trebuie sa aiba o gura larga sa puteti introduce varza.

Incepem sa asezam jumatate dintre condimentele noastre pe fundul butoiului si apoi asezam varza pe care o indesam bine, bine. Daca ramane vreo varza care nu incape, putem sa o taiem in 4 si o indesam mai usor.

Intr-un alt recipient punem apa, adaugam 1 lingura de sare pentru fiecare litru si amestecam bine. Nu va faceti griji daca varza va fi cam sarata, o vom putea desara, cu usurinta, inainte sa o folosim. Insa reteta asta este folosita de bunica si mama mea de ani buni si niciodata nu a fost “prea sarata”.

Varza murata
Varza murata

Dupa ce am obtinut saramura o turnam peste varza, cat sa o acopere. La final adaugam restul de condimente: crengutele de cimbru si marar, busuiocul, hreanul, gutuia si boabele de porumb.

Este foarte important ca varza sa fie acoperita cu zeama. Pentru asta va trebui sa puneti o greutate pentru ca varza are tendinta de a se ridica.

Bunica mea avea un lemn in forma de stea pe care il punea si peste el, un bolovan. O varianta mai simpla este sa puneti o farfurie peste care sa adaugati o greutate mai mare. Sa nu uitati sa spalati foarte bine greutatea, inainte de a o pune! Si, gata! Varza este pregatita sa fie murata.

Infiletati foarte bine capacul si mutati butoiul intr-un loc mai racoros ca varza sa se poata mura in timp. In mod normal dureaza 6 – 8 saptamani, in functie de locul de depozitare.

De acum partea cea mai importanta este pritocirea. Daca nu este vanturata apa, atunci exista riscul ca varza sa devina baloasa.

Varza tocata
Varza tocata

Imi aduc aminte de bunica mea care facea pritocirea in doua moduri: Avea un furtun mai gros pe care il strecura pana in fundul putinii. Langa ea avea o galeata de 10 litri. Tragea zeama din putina si lasa sa se umple galeata apoi o turna inapoi. Facea asta de 3 – 4 ori.

Tot cu furtulul, indsa de data asta sulfa si nu tragea. Asadar sulfa in furtun pana cand zeama facea bulbuci. Ce sa zic… se facea rosie la fata si cu greu reusea sa faca asta, insa nu se lasa. Eu folosesc prima varianta ca este mult mai simpla.

Citeste si: Cum sa pui muraturi toamna asta. Explicam intregul proces!

Acest procedeu se foloseste in prima saptamana, apoi, dupa ultima pritocire, puneti capacul si nu mai umblati la butoi pentru urmatoarele 6 – 8 saptamani.

Sarbatorile se apropie si, cu siguranta, o sa va luati prin surprindere invitatii cu sarmalele in foi de vita sau cu o varza calita cu rata. Sunt convinsa ca sunt multe alte retete care va vin in cap si pe care o sa le incercati. Sper tare mult sa va fie de folos aceasta reteta a bunicii. Spor si pofta buna!