Cum sa faci sos ragu alla bolognese. Care este reteta originala, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care sunt pasii pentru a obtine un gust deosebit. Ce trebuie sa stii pentru a prepara binecunoscutul sos.
- 350 g carne de vita cu grasime
- 150 g piept de porc
- 50 g unt
- 200 ml suc de rosii mai gros sau 2-3 rosii mai mari
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 tija telina
- 100 vin alb sec
- 1 litru supa de carne sau de legume
- 2 linguri ulei de masline
- sare
- piper
- 100 ml lapte sau un praf de zahar
Sos ragu alla bolognese. Cum sa faci reteta originala
Daca vrei sa prepari acasa sos ragu si nu ai timp sa dai carnea prin masina de tocat, poti cumpara carne tocata insa iti recomandam sa folosesti un ameste de porc si vita, pentru ca doar asa sosul va iesi delicios.
Asadar, daca ai carne de porc si vita, aceasta trebuie data prin masina de tocat. Iti recomandam sa folosesti carne cu grasime, pentru ca aceasta va da gustul sosului.
Urmatorul pas va fi sa toci ceapa, morcovul si telina. Dupa asta, pregateste o cratita si pune uleiul. La foc mediu, va trebui sa calesti ceapa pana ce va deveni translucida, iar apoi sa adaugi morcovul si telina tocate marunt.
Dupa ce legumele s-au calit, adauga carnea tocata si folosind o lingura de lemn amesteca totul, iar apoi lasa carnea un pic la prajit.
Prajeste carnea timp de cateva minute, iar apoi adauga vinul alb. Atunci cand alcoolul s-a evaporat din compozitia de sos ragu, este momentul sa adaugi sosul de rosii sau rosiile taiate bucatele, asta daca o sa folosesti rosii proaspete. Optional, poti folosi si passata de rosii.
Amesteca totul foarte bine, iar apoi adauga 500 ml de supa. Optional, se poate folosi apa. Compozitia se lasa la fiert timp de 90 de minute si se amesteca ocazional. Adauga sare si piper dupa gust.
Citeste si: Paste Alfredo cu pui. Cum sa prepari aceasta reteta
Dupa ce au trecut cele 90 de minute, adauga si restul de supa. Sosul mai are nevoie de inca 90 de minute pentru a fierbe la foc mic si pentru a scadea din volum. La final, adauga si laptele, iar apoi amesteca foarte bine. Laptele are rolul de a neutraliza aciditatea rosiilor.
Reteta de sos ragu este gata cand preparatul a devenit cremos. Tine minte ca sosul nu trebuie sa fie foarte apos si carnea trebuie sa fie foarte bine fiarta!
Singura problema dupa ce ai terminat de preparat sosul o sa fie sa nu il mananci pe tot in aceeasi zi. Este absolut delicios, asa ca iti dorim pofta buna!
Cand a aparut acest sos
In primul rand, trebuie sa stii ca denumirea de ragu vine, de fapt, din franceza si anume de la “ragout”. Acest termen dateaza de prin anul 1642, atunci cand ragout era descrisa ca fiind o mancare scazuta ce avea ca ingrediente carne (vita, porc, pui), peste sau legume, dar si ierburi aromatice.
Acest preparat a fost adoptat de italieni la sfarsitul anilor 1700, insa abia la sfarsitul secolului al XIX-lea putem vorbi despre reteta moderna de sos ragu, adica cea cu sos de rosii.
Abia in anul 1773, Vicenzo Corrado descrie in cartea sa “Il Cuoco Galante” un preparat care poate fi definit ca ragu, insa ingredientele nu erau definite. Se foloseau legume, diverse tipuri de carne, creveti sau chiar si oua.
Termenul de ragu alla bolognese a aparut intr-una dintre cele mai populare carti culinare si anume “La Scienza in Cucina e L’arte di Mangier Bene” al carui autor este Pellegrino Artusi. Cartea a fost publicata in anul 1891.