Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta
Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta

Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta


Zacusca de fasole. Cum sa prepari aceasta reteta, de ce ingrediente ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a obtine gustul traditional. Iata ce trebuie sa stii cand o pregatesti.

Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta – Cuprins:
Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 6-7 borcane
Ingrediente
Ingrediente zacusca de fasole
  • 500 g fasole alba
  • 1 kg vinete
  • 2 kg rosii
  • 2.5 kg ardei kapia sau ardei gras
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg morcovi
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 300 ml ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

Reteta zacusca de fasole. Cum sa o prepari

Zacusca de fasole
Zacusca de fasole

Stim ca suna ciudat, insa daca nu ai mancat pana acum zacusca de fasole, te sfatuim sa incerci neaparat aceasta reteta. Si in plus, nu este nici foarte greu sa faci acest preparat traditional.

Primul lucru cu care incepi este sa pui fasolea la inmuiat. Acest lucru trebuie facut cu 12 ore inainte, asa ca daca o sa o pui seara, pana a doua zi va fi numai buna de folosit.

Incepi prin a spala boabele de fasole foarte bine, pentru ca pot exista impuritati. Eventual, spala boabele in 2-3 ape, pana ce apa ramane curata. Apoi, lasa timpul sa isi faca treaba pana a doua zi.

Nu uita sa o acoperi cu apa destula, pentru ca pana a doua zi boabele de fasole se vor umfla. Este absolut necesar sa faci acest pas pentru ca boabele vor fierbe mult mai usor.

A doua zi, scurge apa de la boabele de fasole si mai spala-le o data. Apoi, pune fasolea intr-o cratita si apa astfel incat sa acopere boabele cu 2-3 degete, iar dupa asta pune-o pe foc. Va trebui sa te inarmezi cu rabdare atunci cand faci zacusca de fasole.

Fasolea trebuie sa fiarba pana ce boabele vor fi gatite complet. Poti folosi si o oala cu presiune daca ai asa ceva la indemana sau poti astepta pana ce boabele. Timpul de fierbere poate sa dureze de la 45 de minute la cateva ore, in functie de tipul de fasole pe care l-ai folosit.

Ardei la copt
Ardei la copt

Intre timp, te poti ocupa si de restul ingredientelor. Va trebui sa coci ardeii pana ce pielita va avea urme arse, iar dupa aia sa ii pui intr-un castron pe care il acoperi sau sa ii pui direct in apa rece. In acest fel, vei putea decoji ardeii foarte usor.

Dupa ce ii decojesti, ardeii se curata de cotoare si seminte, iar apoi se vor da prin masina de tocat. Nu arunca nici sucul provenit de la ardei, pentru ca acesta va merge tot la zacusca de fasole.

La fel procedezi si cu vinetele. Acestea se coc, iar apoi se curata de coaja si se taie cotoarele. Nu uita sa le intepi un pic inainte de a le coace, pentru ca exista riscul ca acestea sa explodeze din cauza presiunii.

Pulpa de vinete se pune la scurs si dupa ce s-a racit bine se va toca la fel ca atunci cand faci salata.

Urmatorul pas va fi sa tai rosiile in bucati, iar apoi sa le dai prin masina de tocat cu sita speciala pentru rosii. Nu ai nevoie de coaja, doar de pulpa. Alternativ, poti folosi bulion de rosii, insa este de preferat sa utilizezi rosii proaspete, ca tot este sezonul.

Tuci cu zacusca la fiert
Tuci cu zacusca la fiert

Toata ceapa se va curata, iar apoi o vei da prin masina de tocat. Urmatorii sunt morcovii, care se curata si se dau prin razatoare. Este absolut necesar sa faci asta atunci cand prepari zacusca de fasole.

Acum, este timpul sa unesti toate ingredientele. Pentru asta, o sa ai nevoie de o oala mare sau un tuci. Pune-o pe foc, adauga uleiul, iar atunci cand s-a incins pune ceapa si morcovii.

Atunci cand ceapa a devenit translucida, adauga ardeii copti si vinetele. Amesteca foarte bine si lasa totul la fiert pana ce da in clocot.

Citeste si: Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete

Urmatoarele ingrediente pe care le adaugi vor fi rosiile sau bulionul, piperul, dafinul si sarea. Amesteca din nou foarte bine si lasa sa fiarba timp de 30 de minute. In tot acest timp, va trebui sa mai amesteci ocazional.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, se adauga si boabele de fasole, iar din acel moment se mai lasa la fiert timp de 15 minute. Reteta de zacusca de fasole este gata!