Cum sa faci saratele cu branza telemea si branza de burduf. Daca aveti pofta de o gustare delicioasa si sarata, atunci este momentul sa faceti saratele. Sau, daca aveti in familie impatimiti ai fotbalului, atunci verificati cand joaca echipa favorita, pregatiti-le aceste saratele delicioase, turnati-le un pahar de bere si… o sa va adore! V-as da un pont inainte sa va apucati de cumparaturi: dublati portia, caci o sa va para rau ca nu ati facut mai multe!
- 1 kg faina
- 200 gr branza telemea
- 200 gr branza de burduf
- 400 gr unt sau 200 g untura proaspata de porc
- 4 buc. oua
- sare
- mac
- susan
- chimen
Cum sa prepari saratele cu branza telemea si branza de burduf
Vom incepe cu cele doua tipuri de branza pe care trebuie sa le dam pe razatoare, pe ochiul mai mic. Intr-un bol vom pune branza rasa si untura sau untul si le framantam bine. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei sau il topim putin ca sa se amestece mai usor.
Adaugam doua oua intregi si albusul de la celelalte doua oua (nu aruncam galbenusurile, vom unge saratelele cu ele) si framantam bine ingredientele. In ploaie, turnam faina si amestecam pana o incorporam pe toata.
Continuam sa mai framantam aluatul, cu mainile, dupa care il lasam sa se odihneasca pentru cel putin o ora, intr-un loc racoros. Dupa ce s-a scurs timpul vom trece la partea de portionare.
Punem aluatul pe blatul de lucru infainat si, cu ajutorul unui sucitor, intindem aluatul intr-o foaie nu foarte subtire, cam jumatate de centimetru.
Citeste si: Cum se face muhammara, probabil cea mai sanatoasa mancare libaneza
Cu o rola (taietor de aluat) vom indrepta marginile cat sa obtinem un dreptunghi/patrat. Apoi vom fasia aluatul, practic dam forma saratelelor noastre, cat de mari le vrem. Aluatul ramas il framantam putin, indindem foaia si repetam procedeul pana il terminam.
Vom lua o tava de cuptor, o imbracam in foaie de copt si asezam saratele noastra. Sa nu le lipim una de cealalta. Batem bine galbenusurile ramase si, cu ajutorul unei pensule de silicon, vom unge saratelele.
Vom presara, dupa preferinte: sare, susan, mac sau chimen (sau toate) peste saratelele noastre. Dam tava la cuptorul preincalzit la 170 de grade si le lasam 20 – 25 de minute.
Mie nu mi-au intrat toate saratelele pe o tava, asa ca am repetat procedeul pana cand am terminat de copt toate bunataturile (adica 3 tavi).
Sunt delicioase cand sunt calde si savuroase cand sunt reci. Puteti sa le serviti prietenilor vostri ca antreu, sau le puteti savura la un film bun. Nu pot decat sa va urez mult spor si pofta buna, dragii mei!