Cum sa faci cel mai bun bulion
Cum sa faci cel mai bun bulion

Cum sa faci cel mai bun bulion


Bulionul facut in casa inseamna ca este 100 % natural si e fix ceea ce va doriti pentru familia voastra. Fara aditivi si conservanti periculosi, asa cum gasesti in conservele din magazine. Ar trebui sa dati mare atentie etichetelor de pe borcanele de bulion pentru ca pot contine lucruri care, pe termen lung, au efecte devastatoare pentru sanatatea voastra. Asta daca nu faceti si voi bulionul acasa.

Parerea mea e ca bunicii nostri erau sanatosi si rosii in obraji tocmai pentru ca mancarurile erau preparate cu legumele din propria gradina. Mi-o aduc aminte pe mamaie care isi umplea beciul (ea nu avea camara) cu zeci de borcane de bulion si tot felul de legume amestecate si bagate la borcan.

Daca nu aveti bunici la tara, va sfatuiesc sa mergeti in piata si sa cautati taranii fermieri care au, in cea mai mare parte, produse bio.

In reteta pe care v-o propun astazi voi pastra rosia cat mai mult in starea ei naturala fara sa adaug conservanti si alte prafuri toxice. Va pot garanta ca este o reteta incercata de mine ani la rand si este foarte gustoasa.

Cum sa faci cel mai bun bulion
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 4 litri de bulion
Ingrediente
Ingrediente bulion
  • 8 kg rosii cat mai carnoase
  • sare
  • piper
  • busuioc

Cum sa prepari bulion la tine acasa

Cum sa faci bulion
Cum sa faci bulion

Asa cum va ziceam mai sus, daca sunt din propria gradina cu atat mai bine pentru ca vor avea un gust intens. Daca nu, mergeti in piata si cautati batraneii cu legume, caci ei au, in general, produsele naturale.

Pentru 4 litri de bulion aveti nevoie de o galeata de 10 litri de rosii carnoase (in jur de 8 kg). Daca vreti un bulion putin mai sarat si condimentat, puteti sa adaugati sare si piper, dar si putin usturoi si busuioc (busuiocul da o aroma foarte placuta si puteti sa folositi bulionul si pentru sosul de paste).

Ca sa obtineti o pasta cat mai fina aveti nevoie de o masina de tocat. Daca nu aveti, puteti sa va folositi de o sita metalica. De asemenea sa va pregatiti o oala mai mare, sau un tuci mare daca aveti si borcane cu filet (neaparat sa se inchida ermetic).

Vom incepe prin spalarea rosiilor sub un jet de apa rece. Vom indeparta coditele si, daca e cazul, partiile stricate ale rosiilor. Vom taia rosiile in bucati micute, cat sa incapa in masina de tocat.

Masina de tocat este foarte importanta pentru ca ne scuteste mult din munca. Asadar, exista acele tipuri de masini de tocat care iti separa coaja si semintele de pulpa si sucul de rosii.

Daca nu ai o astfel de masina te poti folosi de un blender de bucatarie. Bagi rosiile cu tot cu coaja si seminte, le blenduiesti bine. Sau sa apelezi la procedeul traditional al bunicii. Pentru asta ai nevoie de o oala cu apa pe care o infiebani. Bagi rosiile intregi si le fierbi cateva minute, cat sa se inmoaie rosiile foarte bine.

Apoi treci fiecare rosie printr-o sita deasa, folosind o lingura de lemn cu care tasezi rosiile. Asa vei separa semintele si coaja de sucul cremos de rosii. Este foarte multa migala si multa munca, insa asa vom sti cat se chinuiau bunicile noastre. Indiferent de metoda folosita veti obtine aproximativ 4 litri de suc de rosii.

Il puneti intr-o oala mai incapatoare sau intr-un tuci si il puneti pe foc. O sa vedeti ca o sa se formeze un strat de spuma, insa nu trebuie indepartat, ci amestecat bine in oala. In momentul in care pasta de bulion nu a mai facut spuma, bulionul este fiert.

Aici ramane la alegerea voastra de cum vreti consistenta bulionului. Daca il vreti mai cremos, atunci il lasati mai mult la foc mic, pana scape mai mult de jumatate din cantitatea initiala.

Cum sa sterilizezi borcanele pentru bulion

Borcane sterilizate
Borcane sterilizate

Urmeaza sterilizarea borcanelor de bulion care este foarte importanta. Inainte de toate, sa va asigurati ca borcanele sunt spalate bine cu detergent de vase, clatie in mai multe ape si lasate la uscat. Sa nu uitati sa verificati capacele sa aiba filetul functional.

Pentru sterilizare va trebui sa bagati borcanele cu capace cu tot la cuptor dupa care dati drumul la cuptor la o temperatura de 150 de grade. Le lasati pentru 10 – 15 minute.

Sa nu bagati borcanele reci in cuptorul foarte fierbinte pentru ca exista riscul sa va plesneasca, fiind diferenta mare de temperatura!

Cum sa pui bulionul in borcane

Ceaun cu bulion pe foc
Ceaun cu bulion pe foc

Acum, vom turna bulionul fierbine in borcane! Borcanele trebuie asezate pe o suprafata metalica inainte sa turnam bulionul fierbinte, daca nu, risti sa se crape. Eu asez borcanele direct in tava de cuptor pentru ca urmatoarea etapa este sa le bag in cuptor. Inainte trebuie sa incalziti cuptorul la 150 de grade si apoi sa le bagati.

Borcanele vor fi lasate timp de 30 de minute apoi oprim focul si le lasam in cuptor pana se racesc. Acum sunt gata sa le punem in camara. Mamaie nu baga borcanele in cuptor (avea unul micut la soba si nu o ajuta prea mult, mai ales ca ea facea cantitati mari de bulion) asa ca alegea varianta de sigilare a borcanelor prin fierbere.

Citeste si: Reteta de zacusca cu ghebe. Cum se prepara si de ce ingrediente ai nevoie

Aseza borcanele intr-o cratita mare acoperita de o carpa (servet de bucatarie), umplea cratita cu apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanului.

Deasupra borcanelor punea o alta carpa care avea rolul sa patreze temperatura constanta pe intreaga suprafata a borcanului, apoi le lasa pe plita, la foc moderat pentru una sau doua ore.

Cand erau gata, dadea cratita jos de pe foc si le lasa sa se raceasca dupa care le punea in beci. 26 Procedeul il cunoastem, in prezent, sub numele de bain-marie.

Aceasta este reteta de azi, asa ca va urez spor la facut conserve si pofta buna pe cand le veti folosi. Astept parerile voastre!