Cartofii gratinati pot fi extrem de gustosi daca folosesti aceasta reteta. Ii poti servi ca garnitura sau ca fel de mancare principal, daca tii post. Iata cum sa faci cei mai buni cartofi gratinati si care este lista de ingrediente.
- 800 gr cartofi
- 200 gr cascaval
- 400 ml smantana cu 20% grasime
- ceapa rosie
- sare
- piper
- unt sau ulei
- 500 gr cartofi
- 250 gr bacon
- 2 buc. ceapa
- 1 buc. catel usturoi
- 100 ml vin alb
- 200 ml smantana cu 20% grasime
- 200 gr mix branza
- sare
- piper
- 1 lingurita cimbru
Cum se prepari cartofii gratinati la cuptor
Pentru a prepara acest fel de mancare, trebuie mai intai sa fierbem cartofii, asa ca ii curatati si ii puneti la fiert, intr-o oala in care adaugati si sare. Dupa ce apa da in clocot, testati cu un cutit pentru a va da seama daca s-au fiert.
Se scot cartofii, se clatesc in apa rece, iar apoi se lasa la racit si se curata de coaja. Dupa aceea, se taie felii cu o grosime de aproximativ un cm. De asemenea, puteti folosi si cartofi cruzi, insa mare atentie sa ii taiati in felii foarte subtiri.
Intr-un vas yena sau o tava, puneti un strat de cartofi, peste care presarati sare si cascaval pane. Repetati aceasta operatiune de trei ori, iar la final turnati smantana si puneti niste rondele de ceapa rosie.
Cuptorul se incalzeste la 180 de grade Celsius si cartofii se lasa la copt timp de 30 de minute. Mare atentie la smantana, pentru ca aceasta se poate umfla. Din acest motiv, recomandam sa nu umpleti vasul sau sa folositi unul mai inalt.
Cum sa faci cartofi gratinati stil frantuzesc
Bineinteles, vom incepe cu cartorii pe care ii curatam si ii taiem rondele. Puneti cartofii intr-o oala cu apa, iar apoi ii puneti la fiert. Cand vor fi gata, ii scurgeti si ii lasati sa se raceasca.
Intr-o tigaie, puneti ulei de masline, dupa care caliti pentru aproximativ 5 minute ceapa, usturoiul si baconul. Dupa ce acestea s-au rumenit, adaugati si vinul, sarea, dar si cimbrul. Tineti tigaia pe foc pana ce vinul se evapora.
Citeste si: Cum sa faci cartofi prajiti sanatosi. Greseli de evitat
Acum, este momentul sa punem cartofii la cuptor. Folosindu-va de un vas yena sau o tava, puneti un un rand de cartofi fierti, apoi un rand de ceapa si bacon, dupa care adaugati si smantana. Repetati inca o data acesti pasi. La final, puneti mixul de branza.
Intre timp, incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Cartofii se lasa timp de 30 de minute pana ce branza s-a rumenit si este aurie. La final, mai puteti adauga si piper proaspat macinat! Pofta buna!