Turta dulce reprezenta un desert foarte popular in trecut despre care am cam uitat, din cauza faptului ca avem acces la fel si fel de retete noi. Am decis sa iti reamintim cum sa faci cea mai buna turta dulce si ce trebuie sa stii atunci cand o prepari.
Reteta pe care o vom prepara poate fi facuta oricand, insa va avea cu adevarat farmec atunci cand se aproprie sarbatorile de iarna. Bineinteles, gustul acestei turte dulce nu se compara cu produsele din comert, asa ca cei mici se vor indragosti de acest desert.
Daca nu iti plac condimentele ca nucsoara, ghimbirul sau cuisoarele, poti renunta la ele si poti folosi doar scortisoara. Cel din urma condiment este esential pentru turta dulce, pentru ca da savoare desertului nostru si miroase incredibil de frumos. Nu le folositi in cantitati mari pentru ca sunt extrem de puternice!
- 500 gr faina
- 200 gr miere
- 100 gr unt
- 100 ml lapte
- 70 gr zahar brun
- 2 lingurite scortisoara
- 1 buc. ou
- 1 buc. galbenus de ou
- 1 lingurita ghimbir
- ¼ lingurita cuisoare macinate
- ¼ lingurita nucsoara macinata
- 1 lingura bicarbonat de sodiu
- 1 praf sare
- 200 gr zahar pudra
- 1 buc. albus de ou
- 3 linguri zeama de lamaie
- 3 linguri apa fierbinte
- 1 praf sare
Cum sa prepari aluatul pentru turta dulce
Ei bine, primul pas in a prepara aluatul pentru turta dulce este sa punem intr-un bol untul, zaharul brun, un ou, un galbenus, laptele la temperatura camerei si mierea. Amestecam cu un mixer, pana ce compoztia se omogenizeaza.
Dupa aceea, adaugam faina si condimentele. Nu uita, daca nu iti place gustul de ghimbir, cuisoare sau nucsoara, evita-le si foloseste doar scortisoara. Daca iti place acel gust, adauga cuisoarele macinate, nucsoara si ghimbirul. De asemenea, nu uita de praful de sare si de bicarbonatul de sodiu.
Amestecati din nou cu mixerul pana ce compozitia este omogenizata. Aluatul pentru turta dulce este gata, iar acum il punem la frigider pentru 5-6 ore sau il putem lasa peste noapte. Dupa ce scoateti aluatul din frigider, veti observa ca acesta s-a intarit, insa nu este niciun fel de problema.
Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt si incepeti sa modelati aluatul de turta dulce. Puteti folosi forme speciale pentru a ii bucura pe cei mici sau pur si simplu puteti modela aluatul dupa cum doriti.
Tava se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 10-12 minute. Dupa ce le scoateti din cuptor, turtele o sa fie moi, insa atunci cand se racesc ele se vor intari.
Citeste si: Desertul preferat al adultilor: prajitura cu nuca si cafea
Pentru a prepara glazura, este necesar sa puneti un albus de ou intr-un bol si un praf de sare. Amestecati cu ajutorul unui mixer pana ce obtineti o spuma. Adaugati si zaharul pudra, dar si putina zeama de la o lamaie, in functie de gust.
Dupa ce compozitia s-a omogenizat, adaugati si apa fierbinte, pana ce totul seamana cu o crema. Acum, este momentul sa punem glazura pe turta dulce. Puteti alege sa faceti desene sau pur si simplu sa puneti o parte a turtei in bolul cu crema obtinuta mai devreme. Este la alegerea voastra!