Cum sa faci butter chicken. Reteta acestui preparat indian
Cum sa faci butter chicken. Reteta acestui preparat indian

Cum sa faci butter chicken. Reteta acestui preparat indian


Cum sa faci butter chicken. Care este celui mai cunoscut preparat indian, de ce ingrediente ai nevoie si ce pasi sa urmezi pentru a obtine gustul original. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa il gatesti acasa la tine.

Cum sa faci butter chicken. Reteta acestui preparat indian – Cuprins:
Cum sa faci butter chicken. Reteta acestui preparat indian
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Indiana
Portii: 5-6
Ingrediente
Ingrediente butter chicken
  • 1 kg carne de pui fara os (piept sau pulpe dezosate)
  • 2 linguri ulei
  • 400 g cuburi de rosii la conserva sau passata de rosii
  • 200 ml smantana dulce pentru frisca
  • 50 g unt clarificat (ghee) sau unt cu 80% grasime
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 1 bucata radacina ghimbir
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingura garam masala
  • 1 lingura boia iute (optional se poate folosi boia dulce)
Ingrediente marinada pui
  • 300 g iaurt (10% grasime)
  • 3 catei de usturoi
  • zeama de la ½ lamaie
  • 1 lingura garam masala
  • 1 lingurita boia iute sau fulgi de ardei iute
  • 1 bucata de radacina ghimbir

Cand a aparut acest preparat

Butter chicken
Butter chicken

Daca iti place mancarea indiana, cu siguranta ai auzit si ai incercat celebrul butter chicken sau Murgh Makhani. Inainte sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru a il gati acasa la tine, o sa iti spunem putin si despre istoria preparatului.

Butter chicken a fost servit pentru prima data in anii 1950 si de atunci a devenit unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucataria indiana. Si totusi, cum s-a nascut acest preparat?

Conform istoriei, a luat nastere in restaurantul Moti Mahal din Dehli, India si creatorul acestuia a fost Kundan Lal Gujral. Localul a atras o multime de Celebritati, printre care presedintii americani Richard Nixon, John F. Kennedy a luat masa impreuna cu sotia sa, dar si Regina Anglei Elisabeta a II-a.

De la o singura locatie, Moti Mahal a devenit un brand la nivel global, asa ca in prezent exista restaurante in Regatul Unit, Arabia Saudita, Tanzania, Noua Zeelanda si Germania.

Reteta a pornit de la bucatele ramase de pui tandoori, care au fost amestecate cu un sos de rosii absolut delicios, imbogatit cu smantana, iaurt, unt, dar si alte ingrediente.

Cum sa prepari butter chicken. Reteta si ingrediente necesare

Murgh Makhani
Murgh Makhani

Primul pas atunci cand faci butter chicken acasa, este sa marinezi carnea de pui. Dupa cum am spus, ai nevoie de carne de pui fara os, asa ca poti folosi piept de pui sau pulpe de pui dezosate.

Va trebui sa cureti bucata de radacina de ghimbir, iar apoi sa o dai prin razatoare. Zdrobeste si usturoiul, iar apoi pune toate ingredientele (iaurtul, zeama de lamaie, sare, boia iute, garam masala) intr-un castron mai incapator, dupa care adaugi si carnea de pui. Amesteca foarte bine si lasa carnea la marinat timp de 12 ore, in frigider.

A doua zi, bucatile de pui se scot de la marinat si se pun pe prosoape de hartie pentru a elimina excesul de lichid. Lasa-le acolo pana ce ajung la temperatura camerei, pentru ca in acest mod carnea gatita va fi moale.

Dupa ce a trecut aproximativ o ora, carnea de pui se va gati cat sa se rumeneasca pe toate partile (2-3 minute pe fiecare parte). Chiar daca puiul este un pic ars, poti folosi acea arsura la prepararea sosului, asa ca nu incerca sa cureti carnea de pui.

In cazul in care nu ai gasit unt clarificat, trebuie sa stii ca il poti prepara chiar acasa la tine. Trebuie doar sa topesti unt cu 80% grasime si sa il rumenesti putin pana ce capata o culoare aurie. Indeparteaza spuma folosind o spumiera si ai obtinut untul clarificat. Dupa ce s-a racit, untul topit se pune la frigider sau congelator, iar apoi o sa aiba consistenta unturii.

Reteta butter chicken
Reteta butter chicken

Acum, este momentul sa te ocupi de sosul pentru butter chicken. Dupa cum spuneam, ai nevoie de cuburi de rosii la conserva sau passata de rosii, smantana dulce pentru frisca, radacina de ghimbir data prin razatoare, ceapa, boia, sare si usturoi.

Urmatorul pas este sa pui untul clarificat in cratita in care ai prajit puiul si dupa ce acesta s-a topit, adauga ceapa si prajeste-o pana ce devine transparenta, in jur de 6 minute. Dupa aceea, adauga usturoiul si ghimbirul ras, iar apoi amesteca foarte bine timp de 1 minut. Adauga pe urma garam masala, sarea si boia iute.

Citeste si: Cum sa faci chiftele turcesti (kofta). Reteta si modul de preparare

Amesteca foarte bine ingredientele si dupa aceea pune cele 400 g cuburi de rosii la conserva sau passata de rosii. Totul se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, amestecand ocazional, pana ce sosul capata o culoare rosu inchis si se ingroasa.

Pentru a transforma totul intr-o crema, va trebui sa folosesti un blender. Poti folosi si 100 ml de apa pentru a putea prelucra totul mai bine.

Dupa ce ai facut asta, poti adauga si smantana dulce pentru frisca. Lasa totul sa fiarba timp de 10 minute si apoi poti adauga si bucatile de pui. Totul mai trebuie sa fiarba timp de 10 minute, pana ce puiul este gatit in totalitate si pana ce sosul se ingroasa. La final, poti presara putin coriandru tocat pe deasupra si reteta de butter chicken este gata. Se poate servi cu orez basmati fiert.