La noi in casa nu a existat Craciun sau Paste fara sarmale la masa. De cand eram copil bunica mea ma punea sa infasor la sarmale. Facea cate 300 – 400 la fiecare sarbatoare pentru ca neamul e mare si invitatii erau multi. Niciodata nu faceam altceva decat sarmale in foi de varza murata, asa ca le voi numi sarmale traditionale. Puteti sa fierbeti sarmalele traditionale intr-un vas de lut bagat la cuptor. Este reteta completa a bunicii mele, asa ca puteti sa o incercati.
- 300 gr carne tocata de porc (mai grasa)
- 200 gr carne tocata de vita
- 1 buc. ceapa (mai mare sau doua mai mici)
- 50 gr orez
- sare
- piper
- cimbru uscat
- 3 linguri ulei (sau 2 linguri untura)
- 2 buc. varza murata (sa putem alege cele mai frumoase foi)
- varza tocata (se pune pe fundul cratitei)
- 1 buc. crenguta de cimbru uscat
- 1 buc. crenguta de marar uscat
- 250 gr afumatura (costita, kaiser, ciolan, muschi afumat etc.)
- 250 ml suc gros de rosii (bulion mai gros)
- 500 gr carne tocata de porc sau de vita (sau amestec)
- 50 gr orez
- 3 linguri pasta de tomate
- 1 buc. ceapa mare (sau doua mai mici)
- 3 linguri ulei
- foi de vita de vie (sau foi de stevie)
- o mana de marar verde
- cimbru uscat
- piper
- sare
- smantana pentru servire
- 2 buc. varza murata (in functie de cat mai mari sunt, sa avem de unde sa alegem foi frumoase)
- 300 gr ciuperci proaspete
- 200 gr orez cu bobul lung
- 1 buc. telina mica (radacina)
- 2 buc. morcov
- 2 buc. ceapa
- 200 ml bulion de rosii
- 50 ml ulei
- 1 buc. legatura de marar
- crengute de marar uscat
- 1 buc. legatura patrunjel
- cimbru uscat
- 2 frunze dafin
- sare
- piper
Cum sa pregatesti sarmale traditionale in foi de varza murata
In primul rand trebuie sa avem carnea tocata. Eu am folosit carnea de porc in combinatie cu cea de vita, ca sa nu iasa foarte de grase. Insa puteti sa folositi doar carne de porc.
Vom curata si vom toca foarte marunt ceapa. Punem pe foc o craticioara, adaugam putina untura sau ulei, lasam sa se incinga apoi adaugam ceapa. O calim putin, pana devine aurie si apoi adaugam orezul pe care l-am spalat bine, si il lasam sa se caleasca cateva minute.
Punem un strop de sare si amestecam continuu in craticioara, ca sa nu se prinda. Dupa 2 – 3 minute oprim focul si apoi lasam sa se raceasca.
Punem carnea intr-un bol, adaugam ceapa cu orezul, dupa ce s-au racit, dam gust cu cimbru uscat, piper si sare (nu foarte multa pentru ca e si varza sarata). Amestecam foarte bine ingredientele pana obtinem o pasta omogena si umplutura noasta este gata.
Ne ocupam de foile de varza care trebuie sa fie „cat mai frumoase”. Adica sa fie mai usor de rulat sarmaua, iar pentru asta, ar trebui sa aiba nervuri cat mai putine, ori le indepartam cu ajutorul unui cutit.
Dupa ce taiem frunzele de varza, in foi mai mici, sa avem sarmale micute, ne apucam sa le infasuram/rulam/invelim sau ce alt regionalism mai exista. Aceasta e partea mai migaloasa, insa nu este grea.
Asadar, asezam foia de varza pe blatul de lucru, punem o lingura de umplutura si apoi rulam sarmaua. Impingem capetele in interior, cu ajutorul degetului si cam acesta este procedeul. Vom repeta operatiunea pana cand umplutura noastra se va termina.
Dupa ce am terminat toate sarmalele se invelit, pregatim o cratita sau o oala de lut sa le punem la fiert. O parte din varza murata care ne-a ramas o tocam, o stoarcem bine de zeama si apoi o adaugam pe fundul cratitei.
Presaram crengute de cimbru si de marar apoi incepem sa asezam sarmalele. Eu intotdeauna le asez in cerc, ca sa imi ramana mijlocul liber. Asta pentru ca voi aseza afumatura in centru ca aroma de afumatura sa patrunda toate sarmalele.
Dupa ce am terminat de asezat sarmalele vom mai pune un alt strat de varza murata pe deasupra, doua crengute de cimbru uscat si apoi vom turna bulionul. Acesta fiind foarte gros, il mai diluam cu apa inainte sa il punem.
La final completam cu apa, cat sa acopere sarmalele noastre, le acoperim cu un capac si le punem pe plita sa fiarba (sau pe aragaz, ori la cuptor).
Sarmalele trebuiesc fierte 2 ore jumatate sau chiar 3 ore. Trebuie sa le verificati mereu sa nu ramana fara apa si mai adaugati cate o cana, la nevoie si rotiti cratita din cand in cand.
Si acum trecem la partea cea mai placuta: servirea sarmalelor. Nu uitati ca prentru servire mai aveti nevoie de smantana, mamaliga si ardei iute ori murat. Ei bine… ne pregatim din timp cu ingredientele pentru mamaliga si cand luam sarmalele de pe foc, punem mamaliga la facut (ca sa fie fierbinte).
Luam o farfurie, asezam 2,3,4,5,6… sau cate sarmale puteti sa mancati, adaugam putina varza si o bucatica de afumatura. Pe deasupra sarmalelor aruncam o lingura de smantana.
Sa nu uitam de mamaliguta fierbinte si ardeiul iute. Mmm! O bunatate, va garantez! Practic se topesc in gura, atat de fragede sunt!
Cum sa prepari sarmalele in foi de vita de vie
Este un preparat ideal pentru zilele de vara! Pe langa aspectul foarte frumos, sunt si foarte gustoase. Sunt ideale si pentru persoanele care nu mananca varza, din anumite motive.
Trebuie sa stiti ca puteti inlocui frunzele de vita de vie cu frunzele de stevie. Reteta este aceeasi, iar frunzele se vor pregati de infoliat la fel ca cele de vita de vie. Pentru inceput mergem in vie si adunam frunzele care trebuie sa fie de dimensiuni potrivite si cat mai „aratoase”. Asta in cazul in care nu le-ati cumparat de la magazin, gata pregatite.
Spalam bine frunzele, indepartam coditele si apoi sunt gata sa fie oparite. Punem pe foc o oala cu apa si putina sare, cand incepe sa clocoteasca, scufundam frunzele (nu toate odata, pe rand) pentru cateva secunde si apoi le scoatem. O sa vedeti ca isi vor schimba culoarea si se vor inmuia.
Acum trecem la compozitie. Orezul il spalam bine, ceapa o curatam si o tocam marunt. Carnea (de vita, de porc sau mix, dupa preferintele voastre) trebuie sa fie tocata. Punem o tigaie mai adanca pe foc, adaugam ulei pe care il lasam sa se incinga.
Apoi vom pune ceapa pe care o calim putin, cat sa prinda un aspect sticlos, apoi adaugam orezul pe care il calim cateva minute. Aruncam putina sare si putin piper si amestecam bine sa nu se lipeasca. Dupa 2 – 3 minute, oprim focul si lasam sa se raceasca. Intre timp spalam si tocam mararul (puteti sa puneti si patrunjel).
Intr-un bol vom pune carnea, adaugam mararul tocat si orezul racit, potrivim cu sare, piper si cimbru uscat, dupa care amestecam bine compozitia pana obtinem o pasta omogena. Folositi-va cu incredere mainile ca sa framantati compozitia!
Trecem la partea migaloasa, invelitul sarmalelor. Asezam frunza pe blatul de lucru, cu partea aspra in sus, punem o lingura de compozitie. Apoi rulam sarmaua pana la mijlocul frunzei, bagam capetele in interior si continuam rularea.
Repetam procedeul pana cand terminam compozitia. Sarmalutele nu trebuie sa fie foarte mari, asa ca nu puneti compozitie prea multa. Dupa ce am terminat, le pregatim pentru fiert. Stropim oala cu ulei, acoperim fundul acesteia cu cateva frunze de vita de vie si deasupra asezam sarmalele in cerc.
Intr-un bol punem pasta de bulion, o diluam cu apa si o turnam peste sarmale apoi completam cu apa pana acoperim sarmalele. Le punem pe foc mediu pentru 40 – 50 de minute, punem un capac si avem grija sa completam mereu cu apa.
La final trebuie sa ne mai ramana sos pentru ca il vom servi langa sarmalute, asa ca nu uitati de apa! Cand sarmalele au fiert, scoatem cateva pe o farfurie, punem neaparat si sos de rosii si smantana din belsug. Cu siguranta se vor bate invitatii pe delicioasele sarmale!
Cum sa faci sarmale de post
Sunt ideale pentru zilele de post, dar si pentru cei care nu sunt mari iubitori de carne. Putem sa inlocuim proteina din carne cu proteina din ciuperci si vor fi savuroase!
Pentru inceput ne vom ocupa de foile de varza pe care le vom alege pe cele mai frumoase. Vom indeparta nervurile si le impartim in foi potrivite ca dimensiuni, sa avem sarmalute mai mici (mie nu imi plac sarmalele cat pumnul). Daca varza este mult prea sarata, atunci putem sa punem frunzele intr-un castron cu apa rece si le lasam sa se mai desareze.
Trecem la curatatea legumelor. Vom curata morcovul si il vom da pe razatoare, la fel procedam si cu telina. Ceapa o curatam si o tocam cat de marunt putem. Spalam bine ciupercile si le lasam sa se scurga de apa, apoi le tocam foarte marunt.
Vom pune pe foc o tigaie mai adanca, punem uleiul si il lasam sa se incinga. Adaugam ceapa pe care o calim pana devine sticloasa, apoi punem telina si morcovul si le calim cateva minute.
Dupa 4 – 5 minute punem si ciupercile in tigaie, amestecam bine si mai calim toate legumele pentru 2 – 3 minute. La final adaugam orezul spalat si scurs bine si il mai calim pentru 1 – 2 minute, dupa care oprim focul.
Citeste si: Cum sa pastrezi sarmalele fara ca acestea sa se strice. Cat timp rezista
Spalam patrunjelul si mararul si il tocam marunt, marunt, il punem peste legume, dam gust cu sare si piper (si cimbru, daca va place) si amestecam bine compozitia. Acum trecem la partea de rulare. Vom pune frunza de varza pe blatul de lucru, adaugam o lingura de compozitie, rulam strans si apoi indesam capetele cu ajutorul degetului.
Cand am terminat compozitia, ne pregatim sa le punem la foc. Luam o cratita sau un vas de lut, tocam varza murata si o punem pe fundul vasului. Asezam sarmalele iar pe deasupra acestora punem un alt strat de varza tocata (putem sa adaugam si un strat de verdeata maruntita) si presaram cateva crengute de marar uscat. Adaugam bulionul si completam cu apa pana vom acoperi sarmalele.
Punem un capac peste cratita sau vasul din lut si bagam sarmalele la cuptorul preincalzit la 170 grade. Le lasam sa fiarba incet pentru 2 – 3 ore si credeti-ma ca o sa va lingeti pe degete la asa bunatate!
Acestea au fost propunerile mele te astazi. Ca iubiti carnea sau nu, ca va place varza sau nu… aveti de unde sa alegeti. Iar retelele acestea au fost incercate de zeci de ori, degustate de zeci de oameni si laudate de nenumarare ori. Sper tare mult sa va bucurati familia cu aceste sarmale delicioase! Spor si pofta buna, dragii mei!