Cum sa folosesti ungurasul. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti ungurasul. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti ungurasul. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Ungurasul este o planta cu multe beneficii, care, la noi, este cunoscuta si sub denumirea de baltatura, catusica-salbatica sau voronic. Iata cum sa folosesti aceasta planta si ce beneficii ofera pentru organismul nostru.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Ungurasul
Ungurasul

Ungurasul (Marrubium vulgare) este o planta din familia Lamiaceae, fiind acoperita cu multi peri, foarte bine dezvoltati, mai ales pe partea de tulpina si pe frunze. Este o planta erbacee, perena, care poate atinge, la maturitate, inaltimea de 30-80 cm.

Frunzele sunt rotunde, cu petiolul lung si multe nervuri. Florile sunt albe, paroase si grupate si le poti vedea din iunie pana in septembrie. Fructele de unguras au un miros neplacut si un gust amarui.

Ungurasul creste in flora spontana, dar nu este deloc pretentios. Il poti gasi in mai toate formele de relief, de la campie la munte, dar si pe marginea drumurilor si a caii ferate sau la marginea islazurilor.

Este o planta raspandita pe intregul continent european si, asa cum am spus, desi ii plac locurile aride si insorite, o poti gasi si in varful muntelui, pana pe la 1500 de metri altitudine.

Beneficii unguras

Beneficii unguras
Beneficii unguras

Trebuie sa iti spun ca ungurasul contine ulei esential, rezine, tanin, coluna, saponina, acid galic, dar si marubia, care este o substanta specifica.

Ungurasul, in fapt, produsele preparate din aceasta planta, au proprietati expectorante, astringente, antispastice, stomahice si emoliente.

Asadar, ungurasul este recomandat pentru ameliorarea ranilor si a ulceratiilor pielii, prin spalarea zonelor afectate.

Intern, ungurasul are beneficii in tratarea afectiunilor respiratorii, si este recomandat ca adjuvant persoanelor cu deficit de bila. Aceasta planta face bila mai activa si, in acest fel, usureaza mecanismul digestiei.

Ungurasul poate fi utilizat si in curele de slabire, avand proprietatea de a reduce apetitul. In plus, revitalizeaza organismul, fiind un bun adjuvant in anemii. Este utilizat ca adjuvant in tratarea intoxicatiilor, dar si ca antiseptic si ca diuretic, adica ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism.

Ungurasul reduce febra si poate fi utilizat, daca si medicul cardiolog este de acord, in normalizarea ritmului cardiac, acolo unde au fost diagnotiscate tulburari de ritm.

Ungurasul este utilizat si pentru proprietatile antispasmodice, adica poate reduce crampele sau spasmele musculare, inclusiv pe cele care apar secundar efortului fizic.

Ungurasul este cunoscut si pentru efectele sale de calmare la nivelul sistemului nervos, fiind utilizat atat in tratarea acestora, cat si in prevenirea lor, unde a fost identificat un posibil risc.

Ungurasul. Indicatii terapeutice

Frunze de unguras
Frunze de unguras

Asa cum am spus, ungurasul scade febra si normalizeaza nivelul temperaturii corporale, fiind recomandat in bolile digestive si respiratorii, care aduc in tabloul clinic si episoadele febrile. Ungurasul le este de mare ajutor mai ales pacientilor care prezinta stari febrile si care nu reactioneaza sau au contraindicatii la medicatia alopata.

Ungurasul este recomandat ca adjuvant in preventia si tratarea tahicardiei prin continutul de colina si azotat de potasiu, ambele cu rol in normalizarea ritmului cardiac.

Ungurasul, consumat in cure, adica pe o perioada de timp mai mare este recomandat pentru prevenirea bolilor de inima, acolo unde exista un astfel de risc. In plus, prin compozitia sa, ungurasul are actiune tonica asupra cordului.

Citeste si: Cum sa folosesti limba cerbului. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Asa cum am mai spus, ungurasul este recomandat pentru ameliorarea simptomelor infectiilor respiratorii, fiind unul dintre cei mai buni expectoranti naturali. In plus, prin proprietatile sale, ungurasul ajuta la calmarea iritatiilor aparute la nivelul aparatului respirator.

Ungurasul sustine buna functionare a stomacului, a digestiei si ajuta la tratarea bolilor specifice, avand efecte emoliente asupra mucoasei stomacului. Ungurasul sustine producerea de suc gastric, un ingredient important in realizarea digestiei.

Ungurasul poate fi eficient in cazul persoanelor cu o predispozitie catre obezitate si ingrasare. Prin substantele pe care le contine, aceasta planta ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a greutatii corporale. Ceaiul este util in mentinerea unor cord sanatos, dar si a unei greutati optime.

Ungurasul poate fi utilizat ca sedativ, dar si tonic al celulelor nervoase, fiindu-le recomandat, ca adjuvant, persoanelor care sufera de depresie si anxietate.

Cum sa folosesti ungurasul. Preparare si administrare

Unguras uscat
Unguras uscat

Ceaiul de unguras se prepara din doua frunze sau de unguras maruntite, peste care se adauga o cana cu apa fierbinte. Vasul se va mentine acoperit timp de 15 minute, apoi infuzia se va strecura si se va bea la temperatura potrivita. Ceaiul este un bun aliat impotriva febrei si ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii, avand rol expectorant. In cazul afectiunilor severe, se recomanda utilizarea de infuzie concentrata.

Tinctura de unguras este un tonic nervos extrem de puternic, care se obtine prin amestecarea a 20 de grame de frunze uscate si maruntite cu 100 ml de alcool de fructe tare. Amestecul se tine la soare timp de doua saptamani si se agita din cand in cand. La finalul celor doua saptamani, solutia se filtreaza si se pune in sticlute sterilizate. Se va administra in doze de 15-20 de picaturi inainte de masa, diluata in apa rece.

Vinul terapeutic de unguras are efecte bune asupra digestiei. Se obtine prin amestecarea a 50 de grame de unguras, planta bine maruntita, cu 1 litru de vin, ideal fiind in aceasta reteta, vinul sec. Compozitia se agita si se tine la macerat timp de doua saptamani. la final, se strecoara, se muta in recipiente curate si se consuma inaintea meselor principale.

Decoctul de unguras este un concentrat recomandat in mentinerea greutatii corporale, prevenirea depunerilor de grasime, dar si in afectiuni respiratorii si in imbunatatirea digestiei. Concentratul de obtine din 15 grame de frunze uscate sau proaspete de unguras, peste care se adauga 300 ml apa rece. Se va lasa la fiert timp de 10 minute, apoi se va strecura si se va consuma la temperatura potrivita.

Ungurasul. Contraindicatii si efecte adverse

Marrubium vulgare
Marrubium vulgare

Utilizarea preparatelor pe baza de unguras este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, daca nu exista o indicatie medicala in acest sens.

Ca in cazul oricarui remediu naturist, este importanta consultarea unui medic inainte de a-l utiliza, mai ales daca exista un istoric de boli cronice.

Toxicitate. Substantele glucozide din unguras pot avea efecte toxice, daca sunt depasite dozele recomandate.