Cum sa folosesti troscotul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti troscotul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti troscotul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Troscotul este o planta anuala, cunoscuta la noi si ca hericica, iarba gainilor, motul curcanului, tarsoaca, troscova sau troscosel si care poate fi gasita in toate regiunile cu clima temperata.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Troscotul
Troscotul

Troscotul (Polygonum aviculare) este o planta anuala, de mici dimensiuni, care nu creste mai inalta de 15-20 centimetri. Apartine familiei poligonaceelor si o poti recunoaste dupa tulpina ramificata si intinsa pe pamant.

Trebuie sa stii ca troscotul este o planta rezistenta, ale carei frunze sunt de mici dimensiuni, dar fragede si carnoase. Florile sunt galben-verzui, iar marginea petalelor pare tivita cu alb sau rosu, dupa caz.

Trocotul creste pe terenuri batatorite, in curtile oamenilor, asadar in gospodarii, dar si pe marginea drumurilor, pe terenuri virane, la marginea pajistilor.

Ce beneficii ofera troscotul

Ce beneficii ofera troscotul
Ce beneficii ofera troscotul

Troscotul contine uleiuri esentiale, mai ales in radacina, dar si siliciu, tanin, rezine si avicularozida, o substanta specifica.

Preparatele din aceasta planta au proprietati hipotensive, astringente, hemostatice si antidiabetice.  

Troscotul amelioreaza simptomele din reumatism si din osteoporoza gratie continutului de siliciu organic, cu rol in refacerea cartilagiilor si a ligamentelor afectate de boala, dar si in refacerea calciului din oase.

Preparatele din aceasta planta sunt utilizate si pentru ameliorarea hemoroizilor, varicelor si a fisurilor anale, dar si pentru tratarea litiazei biliare, a diareei, gastritei si a ulcerului gastric sau gastro-duodenal.

In plus, troscotul isi gaseste utilitatea in tratarea racelilor si a unor simptome din tuberculoza pulmonare, avand rol antitusiv si mineralizant, prin continutul de siliciu.

Tot siliciul, dar si flavonoidele din troscot contribuie la cresterea elasticitatii vaselor de sange si ajuta astfel de ameliorarea unor afectiuni precum, ateroscleroza si accidentele vasculare.

Flavonoidele din trocot amelioreaza problemele aparatului urinar, prin efectul diuretic, insa troscotul se regaseste si in indicatiile terapeutice naturiste pentru ameliorarea dereglarilor menstruale sau pentru alte probleme din sfera ginecologica.

Troscotul este un bun cicatrizant si, aplicat extern, grabeste vindecarea unor zgarieturi si plagi.

Preparatele din troscot sunt benefice pentru sanatatea parului, a unghiilor si a tenului, prevenind aparitia ridurilor.

In fine, trocotul mentine sanatatea organismului, sustine sistemul imunitar si previne aparitia diferitelor tipuri de cancer.

Troscot. Indicatii terapeutice

Troscot uscat
Troscot uscat

Iata cum sa folosesti troscotul. Infuzia de troscot, consumata cate 2 cani pe zi, normalizeaza nivelurile crescute ale tensiunii arteriale si ajuta la reducerea simptomelor din enterita si diaree.

Totodata, preparatele din troscot ajuta la reducerea durerilor din guta, reumatism si artrita, datorita efectelor depurative si diuretice, prin eliminarea substantelor toxice acumulate la nivelul tesuturilor sau a surplusului de apa. In plus, prin reducerea durerii, aceste produse ajuta la cresterea mobilitatii persoanelor diagnosticate cu astfel de patologii.

Infuzia de troscot amelioreaza simptomele inflamatorii ale afectiunilor din sfera respiratorie si urinara.

In plus, infuzia, administrata zilnic, nu mai mult de 3 cani in 24 de ore, intr-o cura de cateva zile, pana la o saptamana, contribuie la remineralizarea organismului mai ales in anemie si in perioadele de convalescenta, de recuperare din boala.

Compresele cu infuzie de troscot, aplicate la temperatura camerei, pe glezna, reduc simptomele varicelor, in vreme ce infuzia inclusa in baile de sezut din fiecare seara are efecte benefice in boala hemoroidala.

Desigur, compresele cu infuzie ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si la ameliorarea echimozelor.

Cum sa folosesti troscotul

Cum sa folosesti troscotul
Cum sa folosesti troscotul

Cum sa folosesti troscotul. Infuzia se obtine dintr-o lingura de planta uscata si o cana cu apa fierbinte. Infuzarea nu trebuie sa depaseasca 10 minute, la finalul carora produsul se filtreaza si se bea.

Decoctul de troscot se obtine prin fierberea a 4 linguri de planta macinata intr-o jumatate de litru de apa, nu mai mult de 30 de minute. Se va administra in doze care nu trebuie sa depaseasca 2 cani pe zi.

Tinctura este un produs care nu trebuie pastrat in casa mai mult de doi ani. Se obtine prin macerarea a 20 de grame de planta uscata, macinata, in 100 ml de alcool timp de 10 zile. Este recomandat ca amestecul sa fie agitat de trei ori pe zi, la finalul celor 10 zile se filtreaza si se lasa la decantat in frigider timp de 6 zile.

Citeste si: Cum sa folosesti rozmarinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

La final se filtreaza din nou si se depoziteaza in sticlute mici. Tinctura se administreaza cate 10-30 de picaturi in 100 ml de apa, de doua ori pe zi si amelioreaza obezitatea, guta, ulcerul, reumatismul. In plus, acest produs regleaza nivelul glicemiei.

Stiai ca poti folosi troscotul pentru a obtine un vin mai special? Pentru obtinerea vinului de troscot se amesteca 100 grame de planta uscata cu un litru de vin alb si se lasa la macerat timp de o luna. Este important ca recipientul sa fie agitat de 3 ori in fiecare zi. La finalul macerarii, vinul se filtreaza si se pune in recipiente mai mici. Se administreaza de doua ori pe zi, cate o ceasca inainte de masa si amelioreaza hemoragiile intestinale si pe cele de etiologie cardiaca.

Sucul de trosoct se obtine foarte simplu, prin strivirea plantei proaspete. Sucul se va filtra prin tifon inainte de afi consumat.

Pentru obtinerea cataplasmelor de opareste plante, se piseaza si se aplica pe zona cu probleme, unde este lasata sa actioneze cateva minute.

Contraindicatii si reactii adverse

Polygonum aviculare
Polygonum aviculare

Troscotul este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

In plus, persoanele cu inflamatii acute ale rinichilor sau ale vezicii urinare nu au voie sa consume preparate din troscot.

Troscotul este contraindicat si persoanelor care urmeaza tratamente cu medicatie anticoagulanta.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.