Cum sa folosesti sulfina. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti sulfina. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti sulfina. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Sulfina este o planta bienala, care traieste in Africa de Nord, Europa si in regiunile climatice temperate din Asia, cu numeroase utilizari in medicina traditionala, care a fost naturalizata si pe continentul nord-american.

Cum sa folosesti sulfina. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Molotru
Molotru

Sulfina (Melilotus officinalis), cunoscuta si sub numele de molotru este o planta erbacee bienala, care face parte din familia leguminoaselor.

Are o tulpina puternica si poate depasi 1,5 metri in inaltime. Frunzele sunt trifoliate, iar florile sunt galbene si au un miros placut.

Sulfina este o planta mielifera care creste in zone insorite si uscate. Poate fi gasita pe pajisti, in fanete, terenuri accidentate, prin tufarisuri si pe marginea drumurilor.

Beneficii sulfina

Beneficii sulfina
Beneficii sulfina

Sulfina contine ulei volatil, glucoza, cumarina, tanin, dar si un compus specific, melilotizida. Preparatele din sulfina au proprietati sedative, expectorante, antiseptice, antiinflamatoare si hipotensive.

Sulfina este recomandata in tulburari de circulatie a sangelui, sustine regenerarea celulei hepatice si la mentinerea functiei acesteia.

Totodata, are efecte diuretice si dezinfectante, fiind utilizata in afectiuni renale.

Infuzia de sulfina este recomandata pentru ameliorarea bronsitelor, dar si in astmul bronsic.

Preparatele din aceasta planta sustin sanatatea orala si sunt recomandate in ameliorarea gingivitei, a abceselor dentare si a diferitelor plagi care pot aparea la nivelul cavitatii bucale.

Apoi, preparatele din sulfina si-au dovedit, de-a lungul timpului, beneficiile pe care le au in bolile cardiovasculare, dar si pentru normalizarea tensiunii arteriale, in cazul in care valorile acesteia sunt mult prea mari.

Fiind un calmant, un sedativ, sulfina actioneaza in ameliorarea insomniilor, in diferite tipuri de colici si in hiperexcitabilitatea masculina.

Sulfina vine cu ameliorari si in durerile de spate sau de articulatii, actionand ca un veritabil antiinflamator.

Cum sa folosesti sulfina

Cum sa folosesti sulfina
Cum sa folosesti sulfina

Intern, in tromboflebita, embolii si varice, infuzia de sulfina are rol de adjuvant si actioneaza ca anticoagulant. Se administreaza infuzia combinata, nu mai mult de 2-3 cani pe zi. Sulfina poate fi asociata cu anghinarea, in parti egale, efectul fiind potentat de aceasta planta.

Infuzia combinata este indicata si in gastrite, poate chiar ulcere, in inflamatii ale stomacului, in general, dar si in inflamatii care pot sa apara la nivelul intestinului gros sau subtire.

Infuzia combinata, adiministrata nu mai mult de 2-3 cani pe zi, poate fi utilizata in cure de cate 30 de zile, repetate dupa o pauza de 10 zile, cu beneficii pentru organism.

In angoase, stari de iritabilitate, irascitabilitate si in insomnii se recomanda administrarea de infuzie combinata. Mai ales in insomnii, aceasta va fi consumata, o cana, iniante de a merge la culcare. Infuzia va fi obtinuta din 2 lingurite de planta la o cana de apa fiarta.

In durerile reumatismale, infuzia combinata trebuie consumata cate 2-3 cani pe zi, pe stomacul gol, in cure de cate o luna, reluate la 10 zile distanta. Sulfina actioneaza atat ca diuretic si depurativ, cat si pentru calmarea durerilor. Rezultate mai bune sunt obtinute cand, pe langa administrarea interna, sunt aplicate cataplasme cu sulfina pe locurile dureroase.

Tot infuzia combinata, dar administrata cate un litru pe zi pentru stimularea diurezei, este recomandata in afectiuni de tipuri durerilor uterine, dar si in cistita si in retentii urinare. Sulfina actioneaza pentru reducerea durerii si a usturimii, dar si pentru a cicatriza leziunile si a calma spasmele.

Ceai de sulfina
Ceai de sulfina

In ciroza umeda, recomandarea este de administrare de pulbere de sulfina in asociere, in proportii egale, cu pulbere de anghinare.

Pulberea poate fi utilizata si in afectiuni digestive de etiologie nervoasa, care apar pe fondul stresului, cum sunt gastrita hiperacida sau ulcerul gastro-duodenal. Se va administra cate o lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Pulberea trebuie mentinuta sublingual timp de 15 minute inainte de a fi inghitita cu apa. In aceste suferinte, pulberea actioneaza atat pentru cicatrizarea leziunilor si calmarea mucoasei stomacului, cat si pentru diminuarea reactivitatii la stres.

Tot pulberea poate fi administrata in migrene, dureri de cap, greturi, voma sau in subponderabilitate. Doza recomandata este de cate o lingurita de trei ori pe zi. La fel si in diferite tipuri de nevralgii, unde efectul este mai bun daca sunt aplicate si cataplasme calde cu sulfina.

Citeste si: Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Infuzia, administrata cate doua cani in fiecare zi, ajuta la ameliorarea simptomelor din gripa si raceala, inclusiv la calmarea tusei.

Tinctura de sulfina, consumata cate 5 picaturi de trei ori pe zi, amelioreaza simptomele neplacute asociate menopauzei.

Extern, conjunctivitele, blefaritele si ulciorul sunt ameliorate daca se aplica pe pleoape comprese cu infuzie de sulfina. Este important ca infuzia sa fie ceva mai concentrata decat cea preparata pentru uz intern, respectiv 4 lingurite de planta la o cana cu apa fierbinte.

In metrite si metro-amexite, recomandarea este de irigatii cu infuzie combinata foarte concentrata, obtinuta din 5 lingurite de pulbere la o cana cu apa fiarta.

In fine, colicile abdominale sunt ameliorate in urma aplicarii de cataplasme peste care se tine o sticla cu apa calda.

Preparare si administrare

Tinctura de sulfina
Tinctura de sulfina

Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei. Se administreaza, daca nu exista alte indicatii terapeutice, cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Este important ca pulberea sa fie mentinuta sublingual timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa si ca nu este recomandat ca aceasta sa fie pastrata in casa mai mult de 10 zile, deoarece isi pierde din valentele curative.

Pentru a obtine infuzie combinata, intr-o jumatate de cana de apa rece se lasa la inmuiat, peste noapte, o lingurita de pulbere de sulfina. In dimineata urmatoare, dupa ce se filtreaza, maceratul se pastraza, iar pulberea se opareste cu 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute si se lasa la racit. Cele doua extracte se amesteca. Infuzia combinata se bea, nu mai mult de trei cani pe zi, inaintea meselor principale, asadar pe stomacul gol.

Infuzia se obtine ceva mai simplu, prin infuzarea, timp de 10 minute, a unei linguri de sulfina uscata intr-o cana cu apa fierbinte. Infuzia se consuma la temperatura camerei.

Acest preparat poate fi utilizat si pentru gargara, dar si pentru baile de sezut cu mentiunea ca, in acest ultim caz, infuzia trebuie sa fie ceva mai concentrata.

Pentru prepararea tincturii sunt necesare doua linguri de planta uscata, care se lasa la macerat in 100 ml de alcool. Procesul de macerare dureaza doua saptamani si este recomandat sa aiba loc intr-un spatiu caldut. La finalul intervalului, tinctura se filtreaza si se pastreaza in recipiente mai mici. nu se va depasi doza zilnica de 15 picaturi administrate in 3 prize.

Melilotus officinalis. Contraindicatii si reactii adverse

Melilotus officinalis
Melilotus officinalis

Sulfina este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, dar si persoanelor care sufera de tulburari de coagulare a sangelui, precum si diabeticilor.

Supradozarea cu sulfina produce reactii adverse, precum varsaturi, dar si probleme hepaticel. Persoanele care sufera de afectiuni hepatice si care iau tratament medicamentos pentru aceste afectiuni nu ar trebui sa consume sulfina in absenta acordului medicului specialist curant.

Este important ca orice tratament cu sulfina sa fie intrerupt cu doua saptamani inaintea unei interventii chirugicale, din cauza efectelor pe care aceasta planta le poate avea asupra timpilor de coagulare a sangelui.

Efectele adverse care pot sa apara la consumul acestei plante includ sangerari si vanatai, ingalbenizarea pielii sau a tesuturilor oculare, dureri de cap, tulburari de dispozitie, tulburari ale ritmului veghe-somn si urina inchisa la culoare.

Toxicitate. Frunzele de sulfina proaspete sunt sigure pentru consum, insa uscate devin toxice, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari, caz in care poate interveni decesul pe fondul unor hemoragii interne.